Banksy, la gran incògnita de Barcelona

‘The world of Banksy’, l’exposició que apropa l’'street art' crític, dur, directe i simbòlic ha rebut 80.000 visitants

Reproducció de ‘Girl with a balloon’, de Banksy | Gemma Fontseca Reproducció de ‘Girl with a balloon’, de Banksy | Gemma Fontseca

Una obra de Banksy s'autodestrueix després de ser venuda per més d'un milió de dòlars a una casa de subhastes de Sotheby's, a Londres. Era el 6 d'octubre del 2018 i els titulars van acaparar les portades d'arreu del món. Estàvem davant d’una de les peces més conegudes de l'autor: Girl With Balloon.

Pocs segons després que el famós martell marqués la venda, l’obra es va destruir sola a partir d'una trituradora que estava amagada a dins d'un marc des de feia mesos. Les cares d’espant i sorpresa dels assistents van durar minuts. L’artista, al cap d’unes hores, ho va publicar a les xarxes socials. "L'impuls de destruir també és un impuls creatiu", va justificar.

Sí, ell és Banksy, la gran incògnita del món artístic i també, en aquests moments, de Barcelona. Història mundial de l’art instantani. Però, qui és Banksy? És un home o una dona? És un col·lectiu d’artistes? Podem afirmar amb seguretat que va néixer a la ciutat anglesa de Bristol o és dels Estats Units? Banksy, la gran incògnita de l'art.

Qui és Banksy, un home o una dona? És un col·lectiu d’artistes? Va néixer a Bristol o als Estats Units?

La crítica contra el capitalisme

Expert de l’street art, és un gran mestre de temes com ara la guerra, l’opressió de classes, l’amor, el poder o el consumisme. Una capacitat innata per fer-nos reflexionar amb imatges dures, directes i amb molt de simbolisme.

I d’aquí neix l’èxit de l’exposició catalana The world of Banksy que podem trobar a l’Espai Trafalgar de Barcelona (C/ Trafalgar, 34) fins al 31 de desembre del 2021, després d’estar suspesa durant l’estat d’alarma. Més de 100 reproduccions de mida real en tres zones que no deixen indiferent a ningú. Datades des del 2000 al 2018, les peces formen part de l’urbanisme de la Gran Bretanya, França, Estats Units, Israel i Palestina. Aquests últims, amb una crítica mordaç a l’ocupació israeliana i al mur de Betlem.

Les reproduccions de Banksy que podem trobar a Barcelona parlen de la guerra, l'opressió de classes, l'amor, el poder o el consumisme

Les obres no són reals, és a dir, no n’hi ha cap d’original a l’exposició, ja que gran part d’elles tenen preus inassolibles i desorbitats, que poden arribar fins al milió d’euros. Com a curiositat, l'exposició no ha estat autoritzada per l'artista -ni cap de les que s’han fet arreu del món- i en cap moment podrem descobrir la seva identitat.

Girl Frisking Soldier, Banksy | Gemma Fontseca

Reproducció de Girl Frisking Soldier, Banksy | Gemma Fontseca

Bona rebuda per part dels visitants

The world of Banksy ha tornat a reobrir el març d'aquest any i segons comenten els organitzadors a VIA Empresa, han rebut 80.000 visitants. Anteriorment es va estrenar a l’Espace Lafayette Drouot de París on va atrapar a uns 150.000 francesos. De moment des de l'Espai Trafalgar, on abans es trobava el museu de l'automòbil, s'exhibeix amb orgull un viatge al llarg de la carrera de l'artista. La majoria de visitants, segons comenten, és gent jove i de Barcelona. Amb la millora de les restriccions hi assisteixen més turistes nacionals i estrangers. Públic infantil i juvenil en família i visites escolars també són habituals.

De cara als pròxims mesos hi afegiran entre 15 i 20 obres noves a l'exposició i estan pensant en obrir una sala per artistes joves locals.

Davant del possible conflicte pel concepte de copyright i monetització de l'exposició, l'impulsor de l'Espai Trafalgar i comissari de la mostra, director i productor teatral, Hasis Vardar, va recordar fa un any que el popular grafiter "està en contra dels drets d'autor i del concepte copyright i s'ha declarat a favor que es difongui la seva obra".

La intimitat de Banksy

Com a curiositat, l’artista ha concedit poques entrevistes als mitjans de comunicació. L’any 2003, a The Guardian, va confessar que fins i tot els seus pares no coneixen el seu èxit, ni que tan sols es dedicava al món del grafiti. Fins i tot, ha rebutjat projectes milionaris per marques conegudes, com ara, Nike.

Per evitar certes confusions amb obres d'altres artistes urbans, el britànic puja al seu compte d'Instagram, amb més de 20 milions de seguidors, les peces que pinta al carrer. Més que la seva identitat, l'objectiu és parlar del seu missatge. I ho aconsegueix.

Més informació
OneTap, la revolució digital de la cultura
És la cultura, estúpid!
Sobreviurem sense cultura?
Avui et destaquem
El més llegit