Cremes antiedat, la indústria milionària del placebo

En el preu d'una crema antiedat s'hi inclouen investigació, qualitat dels ingredients, concentració dels principis actius i posicionament de la marca: destinaria més de 1.000 euros a una crema facial?

 Orchidée Impériale Black La Cura, de Guerlain Orchidée Impériale Black La Cura, de Guerlain

Els productes antiedat vénen en forma de cremes o sèrums i afirmen rejovenir l'aparença d'hom prevenint, reduint o amagant els signes de l'envelliment. Les cremes antiedat són alguns dels productes fungibles més cars dels lineals del supermercat o de les botigues de cosmètica. La crema Orchidée Impériale Black La Cura, de Guerlain, costa 1.292,8 euros el pot de 60 ml; la Prestige La Cure, de Dior, puja fins a 1.220 euros el pot; el 24K Caviar Elastin Restoration d'Orogold Cosmetics, val ni més ni menys que 1.200 euros la càpsula. En el preu d'una crema antiedat s'hi inclouen diversos factors: investigació, qualitat dels ingredients, concentració dels principis actius i també el posicionament de la marca. Destinaria més de 1.000 euros a una crema facial?

Els humans ens hem proposat lluitar contra l'envelliment des de l'inici dels temps. Es diu que Cleopatra es banyava en llet de burra, les dones de l'alta societat de l'Edat Mitjana s'empolvoraven la cara amb productes derivats del vi i la cera de les abelles. La cursa contra l'envelliment sempre ha estat, a més, relacionada amb el luxe.

Està clar que els tractaments facials amb preus elevats tenen cabuda al mercat: les marques justifiquen el seu preu amb noves tecnologies més sofisticades, textures que afavoreixen la penetració de la crema a la pell, confort, bona olor, etc. Ara bé, la seva acció antienvelliment és més qüestionable perquè no hi ha estudis sobre la seva eficàcia, no són medicaments sotmesos a assaigs clínics i no tenen l'obligació d'esmentar la concentració del principi actiu que duu el producte.

La crema hidratant Cien de Lidl va ser escollida com la millor d'aquesta gamma per l'OCU, que adverteix de diferències "abismals" de preus per cremes que ofereixen una qualitat similar

El Reglament (CE) No. 1223/2009 de Parlament Europeu i de Consell, de 30 de novembre de 2009, sobre els productes cosmètics, defineix en el seu article 2n "Producte cosmètic" com: "Tota substància o mescla destinada a ser posada en contacte amb les parts superficials del cos humà (epidermis, sistema pilós i capil·lar, ungles, llavis i òrgans genitals externs) o amb les dents i les mucoses bucals, amb la finalitat exclusiva o principal de netejar-los, perfumar-los, modificar el seu aspecte, protegir-los mantenir-los en bon estat o corregir olors corporals".

Els cosmètics a Espanya estan regulats per un llistat de reglaments de Parlament Europeu, de la Comissió, i Reials decrets 1223/2009 del Parlament Europeu i de Consell de 30 de novembre de 2009; Reglament UE No. 655/2013 de la Comissió, de 10 de juliol de 2013; Reial Decret 1599/1997, de 17 d'octubre, sobre productes cosmètics; i Reial Decret Legislatiu 1/2015, de 24 de juliol-. Però no els regula l'Agència Europea del Medicament.

És a dir. Molts d'aquests productes són placebo: més car no significa necessàriament millor o més efectiu. De fet, la crema hidratant Cien de Lidl va ser escollida com la millor d'aquesta gamma per l'OCU, que adverteix de diferències "abismals" de preus per cremes que ofereixen una qualitat similar.

La crema Cien Aqua Hidratant SPF és la millor de les analitzades per l'OCU, seguida per Vichy Aqualia Thermal crema lleugera, Garnier Skins Naturals, Nivea Cure Hidratant dia SPF 15, Avène Hydrance Optimale lleugera, i La Roche Posay Hydreane Lleugera, mentre que els pitjors resultats obtinguts en l'anàlisi són per Deliplus Crema facial hidratant amb Aloe i La Mer The moisturizing gel cream.

 

Les cremes hidratants inclouen uns ingredients estàndards: aigua, glicerina, àcids, olis i vitamines. I llavors és quan s'inclouen extravagàncies: de la baba de caragol, a algues passant per or, enzims, sal, terra de diamants o urea. Però aquests ingredients no comporten una base científica per ser efectius contra l'envelliment de la pell. Les marques cosmètiques no estan obligades a provar que aquests productes són els que tenen efectes antiarrugues, com sí que ho fa, per exemple, la glicerina, que es troba en la majoria de cremes.

Quan parlem de promeses antiedat, entrem en una zona grisa. Moltes empreses prometen resultats instantanis o líftings meravellosos en pocs dies, però segons els experts, podem questionar-ne la veracitat sense cap mena de dubte. Només cal analitzar alguns anuncis de televisió o premsa: "Desde la 1ª aplicación, piel tensada de nuevo, rellenada, alisada*". Aquest petit asterisc refereix a: "Auto evaluación, 53 mujeres".

Es calcula que entre el 60% i el 70% del preu està relacionat amb costos de producció i embalatge, més que el cost del producte

Per no parlar del preu de cost d'algunes d'aquestes cremes. Es calcula que entre el 60% i el 70% del preu està relacionat amb costos de producció i embalatge, més que el cost del producte. El posicionament de la marca acaba d'afegir xifres al tiquet final.

L'OCU qualifica de diferències "abismals" els preus de les cremes per una qualitat similar, ja que la millor de l'anàlisi costa 2,99 euros per envàs, enfront dels 225,25 euros que costa la més cara de la Mer, que és també la que obté una de les pitjors qualificacions. D'aquesta manera, amb el que es paga per l'última de l'anàlisi, es poden comprar 75 pots de la crema hidratant que obté els millors resultats.

Recomanacions

L'OCU en el seu estudi recomana que no cal començar comprant les cremes més cares, ja que els resultats demostren que el producte més car ni hidrata ni convenç més que els altres. És per tant recomanable comprar les cremes més barates, amb les quals per pocs diners es tenen els mateixos efectes. Lluitar contra l'envelliment de la pell no és pas car.

A més, per estalviar en aquest tipus de productes assenyala que és convenient estar atents a les promocions, ofertes i descomptes i remet a les botigues en línia com a "bona alternativa", tot i que cal tenir en compte les despeses d'enviament i la varietat de marques.

Els experts expliquen que per a una bona cura de la pell només cal una crema solar de protecció 50. Això és així perquè la majoria dels signes que associem amb l'envelliment són provocats pels rajos solars: sequedat, taques, pigmentació.

El segon consell és fer-nos amb un producte amb vitamina A o retinoides: els retinoides es fan servir en medicina, principalment degut a la manera com regulen el creixement de la cèl·lula epitelial. En definitiva, no cal gastar-se una fortuna per tenir cura de la pròpia pell.

Més informació
La crema de Cifuentes és "poc efectiva", segons l'OCU
Avui et destaquem
El més llegit