Gastronomic Forum Barcelona engega una cita amb la sostenibilitat

Xefs capdavanters del país, com Joan Roca, Xavier Pellicer o els de Disfrutar, i internacionals, com Norbert Niederkofler o Christophe Hay, participen en la trobada

Imatge d'arxiu de l'anterior edició del Gastronomic Forum Barcelona | Cedida Imatge d'arxiu de l'anterior edició del Gastronomic Forum Barcelona | Cedida

El Gastronomic Forum Barcelona és des de fa anys una de les trobades més importants i prestigioses del circuit gastronòmic mundial i aquest any torna en una edició postpandèmica. Degà dels esdeveniments gastronòmics -amb 20 anys d'història-, torna entre els dies 18 i 20 d'octubre amb la premissa de contribuir a la recuperació del sector i difondre els valors de la sostenibilitat l'any en què Barcelona és la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible. L'esdeveniment és obert al públic professional i al general a través d'una entrada d'un dia o d'una general per als tres dies de fira que dona dret a assistir a totes les sessions gratuïtes.

Per al seu director, Josep Alcaraz, "Gastronomic Forum Barcelona serà clau per a la reactivació en l'etapa postcovid per l'impacte que generarà en les empreses del sector i perquè permetrà tornar a connectar negocis i operacions comercials suspeses durant aquest període". Un any en què el sector està desenganxant després d'una letargia, són moltes les empreses que busquen noves oportunitats i camins cap a la recuperació, i esdeveniments com aquest construeixen ponts per retrobar-se, compartir experiències i projectar solucions de futur. Perquè no tots coneixen les eines per reactivar els seus negocis. L'esdeveniment ocuparà el palau 8 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona transformat en un gran espai de divulgació de les avantguardes culinàries per propiciar el debat i la reflexió entre la gastronomia i els diversos àmbits relacionats amb aquesta com la indústria alimentària, l'enologia, la innovació tecnològica i els nous models de gestió de negocis. Segons l'organització, el fòrum comptarà amb nivells d'ocupació prepandèmia, amb un total de 6.000 metres quadrats d'exposició comercial i prop de 4.000 metres quadrats destinats a més de 70 activitats, un congrés gastronòmic i l'àrea d'innovació Forum Lab.

Entre les més de 300 firmes que acudiran al certamen es troben Assolim Alimentaria, Casa Ametller, Friolisa, Bidfood GuzmanGastronomia, Tupinamba, Damm, Makro, Coca Cola, Tacisa, Mercabarna, Collverd, Cuinats Jotri, Complet Hotel, Confeccions Oliva, Happy Agua, Sosa Ingredients, Casademont o Carné Gastronomia.

La xef Carme Ruscalleda a l'edició del 2019 del Gastronomic Forum Barcelona | Cedida

La xef Carme Ruscalleda a l'edició del 2019 del Gastronomic Forum Barcelona | Cedida

L'imprescindible

A través de la mirada de cuiners, sommeliers, caps de sala i altres professionals del sector en diferents escenaris, es vertebrarà un programa que inclou classes magistrals, sessions temàtiques i tastos enfocats aquest any a la sostenibilitat. Pep Palau, codirector de Gastronomic Forum Barcelona, destaca que "els cuiners més influents han apostat per la preservació del medi ambient de manera explícita a través de projectes concrets, vinculant les seves marques a iniciatives que porten el segell de desenvolupament sostenible i col·laborant amb institucions o importants empreses alimentàries".

A través de la mirada de cuiners, sommeliers i caps de sala, es vertebrarà un programa que inclou classes magistrals, sessions temàtiques i tastos enfocats a la sostenibilitat

El dilluns, el congrés obrirà amb una sessió inaugural a càrrec d'Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, xefs del restaurant Disfrutar (dues estrelles Michelin) titulada "Barcelona capital mundial de l'alimentació sostenible. Disfrutar 2021". Els exbullians compartiran des de l'auditori les noves tècniques i conceptes del seu restaurant, un dels punters en projecció global aplicada en clau de sostenibilitat. Presentaran el Menú de les Estacions i comptaran amb la col·laboració del CETT-UB i Turisme Sant Ignasi. Passaran per aquest mateix escenari aquest dia Pepe Solla, xef de Casa Solla (una estrella Michelin); Javier Olleros, de Culler de Pau (dues estrelles); Eneko Atxa, d'Azurmendi (tres estrelles); i el gadità Ángel León, d'Aponiente (tres estrelles). També oferirà un taller dedicat a la cuina del bosc el xef basc Edorta Lamo, d'Arrea!

El dimarts, la sessió s'obrirà amb la presentació de la Barcelona Slow Food Guide 2021/2022, seguida d'una ponència a càrrec de Xavier Pellicer (una estrella Michelin) sobre l'equilibri, l'energia i el món vegetal en la cuina. Aquest mateix escenari serà des d'on Norbert Niederkofler vingui a parlar-nos de la cuina de muntanya que fa en el seu restaurant de St. Hubertus (tres estrelles) i Ricard Camarena (dues estrelles) ens parli del producte, el sabor i la creativitat sostenible del seu restaurant. Joel Castanyé, xef de la Boscana (una estrella Michelin), oferirà un taller sobre l'ús de la fruita en la seva cuina i Luis Lera acostarà la cuina cinegètica del seu restaurant, Lera, i ens parlarà de la caça sostenible (una estrella).

El xef francès Christophe Hay portarà fins al taller del Gastronomic Forum Barcelona la cuina responsable amb el 'terroir' i l'entorn que exerceix al seu restaurant, La Maison d'à Côté

El dimecres, María José San Román obrirà les sessions de l'auditori per parlar sobre l'alta cuina ecològica del seu Monastrell (una estrella Michelin). Pierre Gagnaire (tres estrelles); Carme Ruscalleda, de Moments (dues estrelles) i Sant Pau (tres estrelles); Andoni Luis Aduriz, de Mugaritz (dues estrelles); i Josep Roca, El Celler de Can Roca (tres estrelles), quatre líders mundials de la cuina i de la sala, conversaran sobre la sostenibilitat com a eix del futur del sector. La sessió continuarà amb una taula rodona a càrrec d'Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas juntament amb Carme Ruscalleda i Álex Carrera, de L'Aliança 1919 d'Anglès (una estrella Michelin) sobre els 20 anys de la revista Cuina i els 20 cuiners seleccionats com a xefs del futur. El xef francès Christophe Hay portarà fins al taller del Gastronomic Forum Barcelona la cuina responsable amb el terroir i l'entorn que exerceix al seu restaurant, La Maison d'à Côté (dues estrelles), i, finalment, el xef Joan Roca protagonitzarà la sessió de clausura posant en valor una vegada més els valors de sostenibilitat que tenen presents al seu restaurant.

En el marc del Gastronomic Forum Barcelona es lliuraran també el Premi Cuiner 2021, que reconeix el millor cuiner emergent de l'any i el més sostenible; els Premis Josep Mercader, que distingeixen la trajectòria professional de xefs, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cuina catalana, així com el restaurant més sostenible; i els Premis InnoForum, que guardonen la millor innovació gastronòmica.

Gastronomic Forum Barcelona

Dates: del 18 al 20 d'octubre del 2021

Horari: de 10:00h a 19:00h

Adreça: recinte de Montjuïc, Fira de Barcelona, av. Reina Maria Cristina, s/n, Barcelona

Preu: entrada d'un dia, 15€ / entrada de tres dies, 25€

Més informació
Talent, disseny i gastronomia, a La Boqueria
Tast a la Rambla: “Serà una edició increïble, per la il·lusió que hi ha al darrere”
Avui et destaquem
El més llegit