Cavallé (Caixa d'Enginyers): "Molts dels que van marxar per l'1-O, van tornar passat el temps"

El director general de la cooperativa analitza la transició de 'la gran moderació econòmica' a l'època de la gran volatilitat

 Joan Cavallé, director general de la Caixa d'Enginyers | Mireia Comas Joan Cavallé, director general de la Caixa d'Enginyers | Mireia Comas

Joan Cavavallé acumula 16 anys al capdavant de la Caixa d’Enginyers. És el director general de la cooperativa d’estalvi i crèdit que va aconseguir un gran ressò mediàtic quan va decidir no treure la seva seu social de Catalunya en l’anomenada fuga d’empreses, arran de l’1 d’octubre del 2017.  La cooperativa amb 55 anys d’història, compta amb 215.000 socis i va tancar el 2021 amb uns beneficis nets de 15 milions d’euros.

Cavallé rep VIA Empresa a la seu de la Caixa d’Enginyers, a la Via Laietana, en un despatx il·luminat per un gran finestral que dona a la mateixa via. Duu a la solapa un pin dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), assegura que ho porta “des que van assumir els objectius a la cooperativa, l’any 2018”. Formen part del seu uniforme, són un “reflex dels seus valors”.

Com definiria el moment actual que viu la nostra economia?

En aquests moments estem passant d’un cicle econòmic que l’havíem qualificat de “la gran moderació”, cap a la gran volatilitat, amb unes disrupcions enormes que no havíem previst. I, com tot, això té els seus aspectes negatius i positius. La gran moderació era un camí on no es veia cap sortida, no hi havia final. El món creixia en base a injeccions de liquiditat, a increment del deute, amb tipus d’interès negatius -que no hi ha teoria econòmica que ho suporti-... La gran moderació no ens portava enlloc i aquesta disrupció trenca aquestes expectatives.

 Joan Cavallé, director general de la Caixa d'Enginyers | Mireia Comas
 Joan Cavallé, director general de la Caixa d'Enginyers | Mireia Comas

Ara estem en plena transició. Per tant, és important que aquest moment no t’agafi amb el peu canviat, i intentar veure les oportunitats del nou context que pensem que ha de venir i accelerar aquest procés de canvi.

Qui ha de procurar no ser enxampat amb el peu canviat?

Els estats. A les empreses i les famílies no les agafa en un molt mal moment: hi ha hagut un despalanquejament important, però en els Estats no és tan evident. I això evidentment pot significar unes polítiques fiscals, molt diferents de les que estem veient aquests últims dies, centrades a fer rebaixes quan realment la problemàtica va per una altra banda.

Sorprèn que, durant aquest any, s'ha destruït un 15-18% de la riquesa mundial, per la caiguda de valors i dels mercats immobiliaris globals. I aquesta castanya enorme no ha tingut, de moment, conseqüències fortes. Venim d’una pandèmia on s’han fet injeccions de liquiditat descomunals i, per això,  entenc que s’intentarà allargar en el temps l’efecte xoc que estem patint. Per tant, és una situació inèdita. Mai a l'economia mundial havia passat que la prima de risc caigués un 25%, que és un bono alemany a 10 anys.

Cavallé: "Mai a la economia havia passat que la prima de risc caigués un 25%"

Sorprèn que no hi hagi hagut més trencadissa global, no estem veient crisis financeres o econòmiques brutals, o fons d’inversió en fallida.

L’arquitectura del sistema es manté.

De moment.

Entrevista a Joan Cavallé, director general de la Caixa d'Enginyers | Mireia Comas
Entrevista a Joan Cavallé, director general de la Caixa d'Enginyers | Mireia Comas

Què esteu aconsellant als socis per als mesos que venen?

Diversificar, encara que no és nou: sempre hem aplicat uns criteris de diversificació. I també invertir en base a uns criteris de convicció, tenint en compte no només la rendibilitat econòmica, sinó també uns valors, uns criteris ESG. Les companyies que tenen en compte valors socials, de sostenibilitat o governança no són oportunistes, tenen solidesa.

Qui és el vostre soci? Quants són realment enginyers?

Avui dia som 215.000 socis, dels quals un 25-30% són enginyers.

I la resta?

Hi ha de tot: molts mestres, economistes, del sector de la salut, advocats, empreses, autònoms, famílies… Sempre ens hem enfocat als professionals, responent al nostre model de banca originari, però això ha anat canviant amb el temps.

Enguany esteu d’aniversari. 55 anys de banca cooperativa. Com ho esteu celebrant?

Aquest any hem volgut celebrar tot el que no vam poder celebrar pels 50 anys. El 29 de setembre del 2017 vam fer 50 anys, però dos dies després va ser l’1 d’octubre, i amb tot el que vam viure tot just després, no vam tenir temps de celebrar res.

Cavallé: "Som una història inèdita en el panorama bancari espanyol"

Aquest any ho celebrem amb una primera campanya de comunicació: on posem de manifest qui som. Fins ara, mai havíem parlat a la societat en general, ens dirigíem als socis. Però hem volgut explicar el model de banca que som. Som una història inèdita en el panorama bancari espanyol.

El 2017 realment marca un abans i un després en la vostra trajectòria.  

Quan vaig entrar en aquesta casa, l’any 2002,  hi havia 15 o 16 entitats bancàries amb seu a Catalunya. Ara hi ha dos: la Caixa Guissona i la Caixa d’Enginyers. Marques bancàries hi havia 125 actives, ara hi ha 20. El mapa bancari ha anat canviant i el nostre rol dintre d’aquest mapa també ha anat modificant-se. A partir de l’any 2017 tothom es va preguntar qui era la Caixa d’Enginyers.

 Joan Cavallé, director general de la Caixa d'Enginyers | Mireia Comas
 Joan Cavallé, director general de la Caixa d'Enginyers | Mireia Comas

Creus que en la vostra expansió nacional ha jugat en contra el vostre posicionament respecte a l’1-O?

En un primer moment ens va perjudicar, vam tenir sortides de socis. Però molts dels que van marxar, van tornar passat el temps. Es va superar aquell moment de tensió.

I a la resta d’Espanya, hem anat expandint-nos amb una taxa creixement similar a la de Catalunya, això sí, amb un model diferent. Fora de Catalunya som una banca especialitzada en empreses i enginyeria, i aquí ja som una banca a l’ús.

Una banca a l’ús que es troba amb reptes compartits amb la resta d’entitats bancàries, com el dilema entre el creixement presencial i el digital.

Exactament. Tenim clar que volem seguir creixent en la part digital, per mantenir una relació propera i instantània amb el soci, però també en oficines. Les oficines són vitals també per guanyar proximitat. Ser-hi presencialment et permet impregnar-te en aquella societat, i ho has de fer amb equips que formin part d’aquelles poblacions. Si estem a Vic, estem amb les entitats de Vic i som de Vic. No volem créixer per créixer, només pensant en fer negoci.

També tenim altres reptes compartits amb la resta d’entitats, com la ciberseguretat, la resiliència operacional, els riscos de les externacionalitzacions… El nostre repte particular, però, és la recerca constant de la qualitat del servei, que el soci se senti realment ben atès, i per això necessitem invertir en tecnologia, coneixement i talent. També volem que la societat ens vegi més a prop, però ser banquer no t’ho facilita, costa.

Cavallé: "No interpretem les finances com una manera de guanyar diners, sinó com una manera de resoldre problemes a la gent"

El talent és clau per assolir aquests reptes. Quina filosofia teniu respecte al talent?

Tenim un nivell de coherència força alt en aquesta casa. Els valors que prediquem els apliquem cada dia. Tenim un equip professional molt compromès amb aquests valors. I això es veu a l’ambient. Saben, sabem, que estem fent un bé a la societat. El soci és la nostra raó de ser i interpretem les finances no com una manera de guanyar diners sinó com una manera de resoldre problemes a la gent. Crec que el metge té cura de la salut física de les persones, com nosaltres cuidem de la salut financera de les persones.

I a més, una afecta directament l’altra!

I tant. Tenir una situació financera estable és salut

Moltes gràcies, Joan Cavallé, i molta salut.

Més informació
L'Estat gravarà els interessos de la banca i la facturació de les energètiques
És possible l’ètica als bancs i institucions financeres?
Caixa d'Enginyers supera les xifres prepandèmia i creix un 9%
Avui et destaquem
El més llegit