Del Bulli a l'acció

El professor d'ESADE Marcel Planellas presenta 'El Libro Rojo de la innovación', una proposta activa i aterrada per sistematitzar la creativitat empresarial

L'autor del Libro Rojo de la Innovació, Marcel Planellas, acompanyat de Ferran Adrià | Cedida L'autor del Libro Rojo de la Innovació, Marcel Planellas, acompanyat de Ferran Adrià | Cedida

"La innovació es pot gestionar, i ha de fer-se", afirma Marcel Planellas. El doctor en Ciències Econòmiques defensa una aproximació a la innovació que defuig de màgia i moments disruptius. Tot i que sovint es relaciona la innovació en l'empresa amb la inspiració sobtada, el professor d'ESADE reivindica la sistematització i les eines: "Cal una ferramenta que permeti diagnosticar les capacitats de l'empresa, i a partir d'aquí generar estratègies d'innovació". En aquest sentit, el seu nou Libro Rojo de la Innovación (Conecta, 2021) proposa un nou procés integral per a generar i implementar noves idees en l'entorn empresarial: L'Auditoria de la Innovació.

Planellas es pregunta, però, són Auditoria i Innovació conceptes antagònics? "L'auditoria es considera una obligació que les empreses han de complir, mentre que la innovació s'associa amb invenció i novetat, i amb freqüència amb futur", reconeix. Les creences populars sobre els processos innovadors s'allunyen, però, de les necessitats que detecta l'autor. L'aplicació del seu procediment, afirma, és útil per "comprovar periòdicament els nivells d'innovació d'una companyia", quelcom necessari per detectar les seves possibilitats i els camins a seguir. Una proposta, però, amb una profunda ambició pràctica. Segons l'autor, "No ens calen més llibres blancs ni blueprints – aquesta és una proposta d'acció".

Tal com defensa Planellas, s'ha de reconèixer certa obertura en els procediments innovadors. L'aterratge i sistematització d'aquests processos ha de donar compte de les diferents capacitats, cultures i necessitats. L'amplitud i l'adaptabilitat són, així, factors claus del model d'Auditoria de la Innovació. Planellas, en aquest sentit, proposa ajustar l'Auditoria d'acord amb cinc factors: Objecte, què s'estudiarà a l'hora d'establir com innovar; Amplada, quins aspectes de l'objecte estaran al focus; Temps, establir el període de l'auditoria; Finalitat, què es vol assolir, i Realització; decidir qui i com posarà en marxa el procés. D'aquesta forma, defensa, es pot adaptar el model a qualsevol empresa – sigui una multinacional o una pime, de sectors i geografies diverses. Establir aquest mètode demana, a més, una documentació exhaustiva. "Cal un arxiu d'innovació, saber exactament què hem fet", afirma el professor.

Planellas: "No ens calen més llibres blancs ni 'blueprints' – el Libro Rojo és una proposta d'acció"

Un cop establertes les característiques del procediment, qualsevol sistematització requereix, valgui la redundància – l'èmfasi, de fet – un sistema. Aquesta estructura compta amb quatre factors clau – quatre punts que necessiten un equilibri: l'equip, la cultura, els recursos i el procediment. Un personal extremadament talentós no podrà desenvolupar correctament la innovació en un entorn sense una bona cultura creativa; de la mateixa manera que el millor procediment innovador del món caurà pel seu propi pes si manquen recursos per portar-ho a terme. "Per al motor de la innovació els quatre factors són clau, tant els soft com els hard", afirma el professor.

Més enllà del sistema, per assolir objectius cal un mentrestant. Planellas, en aquest sentit, reivindica el balanç entre "El 10% i el 10x", els objectius del present i els horitzons de futur. La innovació no és només disruptiva – la gradual consecució de metes fa avançar el procés, són el motor del sistema. De la mà d'Ivan Bofarull, ressalta la rellevància del moonshot thinking: els objectius de grans creixements i noves propostes trencadores no han de ser "un reemplaçament d'allò que ja existeix, sinó una forma de millorar-ho". La innovació, de fet, és un grind, una feina diària, exhaustiva i exigent.

La cuina i el món

"La innovació al màxim nivell no és un joc, és un procés duríssim", afirma Ferran Adrià. Al llarg del llibre, Planelles agafa prestats els procediments innovadors d'el Bulli, el que fóra millor restaurant del món, i els procediments de treball de l'hospitalenc, principal inspiració de l'Auditoria de la Innovació com a model – i autor de la introducció del Libro Rojo. "Al Bulli ens hem aguantat per l'admiració mútua", emfatitza Adrià, tot destacant les dificultats per mantenir un equip innovador cohesionat enmig de la pressió de l'elit dels processos creatius.

Adrià: "La innovació al màxim nivell no és un joc, és un procés duríssim"

Adrià, en aquest sentit, valora l'aportació de Planellas als processos innovadors. A la presentació del manual, celebrada a ESADE, el chef ha donat suport a la tesi de l'Auditoria, tot establint que "no es pot innovar amb anarquia contínua"; cal una rutina de treball que sistematitzi la creació, "l'actitud creativa" que reivindica. Ara al capdavant d'elBullifoundation, Adrià explicita encara més els procediments i plans que van servir de motor de la innovació al seu restaurant. L'amplada de mires, a més, roman una de les necessitats principals de la seva perspectiva: "per parlar d'innovació cal una visió polièdrica, perquè cada professió és diferent".

Aquesta aplicació, en l'ecosistema empresarial actual, esdevé primordial ja no per avançar la competència, sinó per romandre al mercat. "Els avantatges competitius ara són efímers – mantenir el lideratge significa estar sempre per davant", afirma la presidenta d'ESADE Alumni Maite Barrera. Aquesta urgència exigeix més encara una proposta com l'Auditoria de la Innovació. "Cal que el mètode sigui cada cop més explícit", demana Koldo Echebarría, director general de l'escola. "Si volem que la innovació agafi força, hem de sistematitzar-la i catalogar-la", conclou.

Innovació i trinxera

El manual de Planellas, amb tot, esdevé una lectura necessària per a l'empresa del present. El professor estableix no només un mètode innovador, sinó un catalitzador per a molts altres. "Sempre he intentat mostrar diverses aproximacions, no plantejar tenir tota la veritat", afirma – quelcom que porta a terme al seu llibre. El reconeixement de les aportacions de diversos autors i àmbits d'estudi a la qüestió de la innovació permet l'autor implementar un enfocament multidisciplinari i aplicable a entorns diversos.

Barrera: "Els avantatges competitius ara són efímers – mantenir el lideratge significa estar sempre per davant"

Pel que fa a la lectura del llibre – fidel a la seva tesi – la sistematització dels continguts el fa entenedor i practicable. Les estructures del capítol – un outline dels conceptes principals seguit sempre d'un exemple d'acció innovadora a elBulli i d'una idea complementària amb la seva proposta – ajuda que el Llibre Vermell no sigui només una nova teorització de la innovació ni una reivindicació del seu valor, sinó una acció en si mateix.

Més informació
Les tasques del nou sistema
Les velles raons del món
Un pas enrere per tornar a créixer
Avui et destaquem
El més llegit