Sobreviure l'era dels robots

Carlos Rebate ofereix "12 tècniques per sobreviure la intel·ligència artificial" a 'El antídoto'

Un treballador programa els robots en una fàbrica automatitzada | iStock Un treballador programa els robots en una fàbrica automatitzada | iStock

Què diferencia una persona d’un robot? La part humana i el pensament disruptiu. Són aquests dos trets de les persones que s’han d’aprofitar per superar les màquines en un entorn laboral. Carlos Rebate ens ensenya com esprémer-los del tot per mantenir un lloc de feina en l’era que la intel·ligència artificial ha d’arrasar amb l’ocupació. Ell n’aporta El antídoto, un llibre que explica 12 tècniques per sobreviure-hi. Amb la vista posada a un futur més proper del què pensem, Rebate entrevista 14 experts que aprofundeixen sobre cada mètode.

Participa: Sortegem 'El antídoto'

Explotar la singularitat de cadascú, centrar-se en la preparació i no en la preocupació pel futur i desenvolupar el pensament crític són els tres primers consells de l’autor, enginyer informàtic, diplomat en Filosofia i especialista en intel·ligència artificial. És el seu terreny i ensenya el lector a combatre’l amb eines humanes, que només s’han d’aprendre a explotar. “No sé si aquest llibre obeeix un subconscient sentiment de culpabilitat o si ha nascut de l’absoluta fascinació que sento per aquest moment singular de la història de la humanitat”, diu la introducció.    

Per recolzar la seva tesi de partida, utilitza dades de diverses fonts que preveuen un futur més o menys negre per al treballador humà: una de cada set llocs de feina seran destruïts per l’automatització, segons l’OCDE, o “les màquines no ens jubilaran (automatització total) fins l’any 2140”, apunta un grup de 350 experts en intel·ligència artificial. El que està clar, assegura Rebate, és que les feines canviaran de manera significativa i que som els humans els qui ens hem d’adaptar a aquesta evolució.

“No sé si aquest llibre obeeix un subconscient sentiment de culpabilitat o si ha nascut de l’absoluta fascinació que sento per aquest moment singular de la història de la humanitat”

Superar la por

L'autor torna a provar sort amb els bestsellers, després de Tu empresa secreta Influencers, els seus dos últims llibres i els qui han tingut més èxit. Per fer-ho, utilitza un missatge esperançador i que respon a la llei del més fort: deixar enrere la por i enfrontar-se al futur incert. És per això que dedica una bonus track al "secret per construir un futur feliç". 

Meirav Kampeas-Riess és una de les expertes que entrevista Rebate. Va servir l'exèrcit d'Israel durant dos anys abans d'estudiar a la universitat. Després, va decidir que el seu futu era lluny de casa, a Madrid, on fa de professora d'hebreu per a nens. El secret de sobreviure els robots, per a ella és la humanitat: "Parlar de valors i sentiments i d'educació emocional. És l'únic camp que tenim de veritat a la nostra mà, la nostra humanitat, que ens diferencia de les màquines". 

Un altre dels fets diferencials entre una màquina i una persona és el cervell. La investigadora Mavi Sánchez-Vives parla de mesclar-los, és a dir, de la possibilitat d'implantar-hi dispositius: "Hi ha una espècie de cinta que es posa al voltant del cervell, que té electrodes de lectura d'activitat cerebral i el seu propi processador i que puja al núvol tota la teva activitat mentre dorms". 

En definitiva, Rebate proposa veure la tecnologia com una aliada en la força laboral del futur. D'aquesta manera, s'aconseguiran crear noves necessitats que només puguin cobrir els humans i, així, superar l'era dels robots.  

Més informació
Fer pagar impostos als robots?
Barcelona estrena el primer 'hub' de robòtica col·laborativa del món
Sophia: "Els robots i els humans podem treballar junts"
Avui et destaquem
El més llegit