Petards: com fer l'agost al juny

Entrem a les casetes i botigues de petards per saber qui és l'empresari del Sant Joan i com aconsegueix ser-ho

1.028 punts de venda de petards per la campanya de Sant Joan a tot Catalunya. Així ho ha autoritzat la Delegació del Govern espanyol. Tots ells han hagut de seguir un procés per renovar o adquirir les llicències, que s'han endurit arran d'una modificació legislativa i que obliguen a adquirir coneixements sobre seguretat a tots els empleats que manipulin elements pirotècnics.

Això sí, el president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya (AFIMAC), Josep Maria Vilardell, preveu un descens en les vendes de petards d'entre un 15% i un 20% respecte la revetlla de Sant Joan del 2012. Ha explicat que aquest any els catalans s'estan gastant una mitjana de 20 euros amb petards "quan abans es gastaven uns 40 euros".


Els venedors: reconversió del negoci durant 4 setmanes
Els interessats en adquirir una llicència per poder vendre petards el mes de juny solen ser propietaris de negocis com ara llibreries o jogueteries, que durant un mes l'any canvien el producte convencional per piules, bengales i coets. També han incrementat en els darrers anys els interessats en adquirir el permís per vendre en caseta, que també ha hagut d'adaptar el seu disseny: "Abans eren de xapa, de 3 metres per 2 metres, i ara són mòduls de la construcció de 5 metres per 2,40. S'ha dignificat el sector", assenyala Jesús López, gerent de la distribuïdora Ars Pirotècnia, de La Roca del Vallès.


Els dissenys: exclusius i fets a casa
Cal dissenyar cada petard d'acord amb el seu públic objectiu, depenent de la categoria i per tant de qui el comprarà i l'encendrà. El disseny es fa a Catalunya i s'envia a les empreses productores, situades majoritàriament a la Xina, on embalen el producte final i l'envien a casa nostra. El públic familiar sol comprar bombetes, bengales, pistoles de serpentines, alguna piula i també fonts; els grups de joves són els que solen comprar els petards més sorollosos.


Requeriments: permisos i magatzems
No és fàcil convertir-se en un empresari del Sant Joan. Per obtenir el permís de venda cal fer una instància a la Delegació del Govern en tractar-se d'un àmbit referent a intervenció d'armes, una competència no traspassada a la Generalitat. Posteriorment es requereix un informe a l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern, la Guàrdia Civil i l'Ajuntament, on entre d'altres aspectes s'ha de garantir la presència d'un magatzem per als productes sobrers al final del dia.

La normativa estableix que els locals que disposin de polvorí hagin de guardar-hi el material amb un gramatge màxim de pólvora, mentre que les casetes i establiments que no disposin de magatzem propi en el lloc els hauran de traslladar a un recinte segur. En tot el procés la Guàrdia Civil pot fer controls per determinar que això es compleixi al peu de la lletra.

Obrir una botiga: complicacions
La burocràcia i els criteris de seguretat fan que obrir un establiment per a la venda de petards costi. "Nosaltres en venem des de 1980, i cada cop demanen més seguretat, que tinguis uns llums determinats, portes específiques, passar inspeccions policials, o una limitació de persones a l'interior del punt de venda", assenyala Sandra Córcoles, propietària de la botiga 4x4 Petards, de Sabadell.

Per obtenir la llicència cal l'autorització de la Generalitat i dels ajuntaments, fet que no en tots els municipis és igual. Per exemple, en el cas de Sabadell no es permet vendre durant l'any, però sí en el municipi veí de Sant Quirze del Vallès o a Barcelona, fet que els treu possibles vendes en moments de l'any com les victòries esportives.

Seguretat: cada vegada més
Aquest és el primer any que està en ple vigor el nou Reglament d'Articles Pirotècnics i Cartutxeria de 2010, que ha comportat unes modificacions en el Reial Decret 1335/2012 i que busca incrementar la seguretat dels establiments on es venen petards.

"S'ha fet un curset perquè els responsables de les botigues coneguin el reglament i el traslladin als seus treballadors, però es mantenen unes mesures similars que es basen en la prohibició de la venda a menors i respectar les classes, i ja que és un producte que pot ser perillós es dóna tota la informació possible", assenyala Josep Maria Vilardell, president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Catalunya de Focs d'Artifici (Afimac).

Avui et destaquem
El més llegit