Pròxim congrés: Barcelona

La ciutat lidera el rànquing mundial de congressistes i obté un important retorn econòmic de l'aposta pel turisme de reunions

Barcelona surt a totes les travesses quan cal escollir una destinació per celebrar qualsevol tipus de reunió científica o empresarial. Els organitzadors de congressos, convencions, presentacions de producte i viatges d'incentiu pensen en la capital catalana per les seves infraestructures, la idiosincràsia de la marca Barcelona - clima, gastronomia, oci i cultura-, i la seva capacitat hotelera. I la ciutat està encantada amb el turisme de reunions: només l'any 2012 va reportar un impacte econòmic de 1.515 milions d'euros.

"Estem en un espiral positiu", explica Pere Camprubí, director d'Expansió de Fira Barcelona. El directiu treu pit i assegura que Barcelona està a la Champions de les ciutats de congressos, al costat de Viena, París, Munic i Amsterdam.

Els grans congressos es fixen en Barcelona
Els grans congressos mundials volen venir a Barcelona. El Mobile World Congress (MWC) n'és el gran emblema, però també els d'àmbit mèdic, que mouen gran volum d'assistents i diners, com ara el Congrés Europeu de Cardiologia, el més important del sector, que se celebrarà l'any vinent a la capital catalana.

Christoph Tessmar, director del Barcelona Convention Bureau, assegura que les xifres demostren que als grans congressos els surt a compte escollir Barcelona perquè els garanteix que el número d'assistents creixerà i que obtindran resultats econòmics positius i posa d'exemple el congrés de setembre de malalties respiratòries, que va obtenir les millors xifres de la seva història.

Líder mundial en número de congressistes
Barcelona ha estat la ciutat del món amb més congressistes durant el període 2008-2012, amb un total de 519.159 delegats, segons l'estudi 'A modern History of International Association Meetings' publicat per la International Congress and Convetion Association (ICCA). Barcelona s'ha situat per davant de Viena, amb 516.581 congressistes, i Berlin, amb 470.076.

Pel que fa al número de reunions, la classificació entre els anys 2008 i 2012 la lidera París, amb 897, seguida de Viena (875) i la capital catalana (822), si bé el 2012 Barcelona va retrocedir fins al cinquè lloc, per darrere de Viena, París, Berlín i Madrid. Camprubí, però, matisa aquesta xifra i recorda que inclou congressos molt petits.

Segons un altre rànquing, el de la Unió d'Associacions Internacionals (UIA), Barcelona se situa en setè lloc en la classificació internacional de ciutats de reunions, per darrere de Singapur, Brussel·les, Viena, París, Seül i Tòquio.

Continuar sent competitius
Els rànquings evidencien la pujança de les ciutats dels països emergents. Tessmar hi treu ferro i afirma que encara han de demostrar la seva capacitat d'organitzar grans esdeveniments. "En tot cas, ens obliga a seguir promocionant la ciutat i a ser competitius", afegeix. I buscar fórmules imaginatives, com l'aliança amb Viena –la seva gran competidora- per guanyar la candidatura del Congrés Anual de la Societat Europea de Gastroenterologia, que se celebrarà alternativament els pròxim 6 anys a les capitals catalana i austríaca.

Tessmar assenyala la importància de l'èxit del MWC com a emblema: "És un congrés de referència i hem demostrat que el podem acollir amb èxit". Apunta que l'edició de 2014 serà encara millor que la d'enguany, i revela que el Barcelona Convention Bureau treballa per aconseguir nous congressos importants de cara a l'any vinent.

Segons Camprubí, és molt important que els organitzadors de congressos acabin satisfets perquè després "es parlen entre ells" i les seves opinions són un factor que pesa molt a l'hora de triar una destinació. Quant a la importància del MWC, Camprubí destaca que ha anat molt bé per atraure altres esdeveniments tecnològics i que les exigències d'un congrés d'aquestes característiques han obligat a adequar els seus recintes amb els millors sistemes de connectivitat.

Avui et destaquem
El més llegit