El Windsor glosa al pèsol garrofal

El clàssic restaurant barceloní enceta l’any amb un menú especialitzat i amb petites inversions per mantenir una experiència única

El restaurant Windsor dedica un menú exclusivament al pèsol El restaurant Windsor dedica un menú exclusivament al pèsol

Per dret propi i des de fa més de deu anys, el restaurant Windsor es troba entre el repertori predilecte dels homes de negocis del “quadrat d’or” barceloní. El seu menú de migdia -a uns competitius 29,90 euros sempre farcit d’arrossos saborosos, carns ben tractades i receptes senzilles i generoses- n’és un dels secrets. Els altres, estan amagats en una carta de temporada que compta amb fina a 82 proveïdors diferents especialitzats per producte i en l’ambientació d’un servei que aconsegueix alhora ser íntim i proper. “L’encert va fer que ideéssim aquest menú 5 anys abans de la crisis, de manera que ens vam treballar un discurs i lloc propis de forma natural”.  Ho explica el seu director i copropietari, Joan Junyent, i afegeix: “el nostre és un model que dóna de menjar a 750 persones de forma setmanal, amb una regularitat en l’experiència a taula que pocs negocis poden oferir”. Una experiència que ara es tenyeix de verd amb un menú especialitzat i dedicat en exclusiva a un producte maresmenc: el pèsol garrofal.

El Windsor és "un model que dóna de menjar a 750 persones de forma setmanal, amb una regularitat en l’experiència a taula que pocs negocis poden oferir"

Junyent és al capdavant d’aquest restaurant del Eixample des de fa 24 anys, on hi va començar a treballar als 23 com a cambrer. La seva ascensió fulgurant —primer com a cap de sala i, més tard, agafant les regnes del negoci —, el va fer impulsar una reforma estètica espectacular el 2013 (de la mà de la popular Sandra Tarruella i Toni Espuch). El restaurant va tornar al boca orella del gastrosector periodístic i mai més ha decaigut. L’any passat van mantindre una facturació anual de 2 milions d’euros, amb una continuïtat empresarial que també es troba al propi staff: “Som un negoci de gerència familiar, hi treballem 21 persones i, per a mi, el projecte més important és mantenir l’equip sense rotació, cohesionat i motivat. El més difícil és mantenir la línia, la regularitat”.

Cuina catalana modernitzada i barcelonina

Heroi de la tradició popular a Barcelona, el Windsor és d’aquells llocs que venen al cap quan s’intenta dotar de sentit l’expressió “clàssic modern”.  Mantenir la singularitat, l'essència culinària i una experiència sòlida a taula en una ciutat en vies d’implosió gastronòmica és un mèrit en si mateix. “Som un valor segur. Sempre hi ha aquella situació en la que es requereix una solemnitat que potser no la donen restaurants més creatius, més moderns, amb formats més protagonistes que et treuen més l’atenció. Nosaltres no et molestem: arribes, t’aparquem el cotxe, te’l donem a la sortida... tot i que hi ha moltes opcions a Barcelona, la nostra no està tan repetida”, resumeix Junyent en ésser preguntat sobre el lloc que ocupa un espai com el seu a la nostra gastroagenda.

"“Som un valor segur. Sempre hi ha aquella situació en la que es requereix una solemnitat que potser no la donen restaurants més creatius"

Amb una carta electrònica “caçadora d’ampolles” assortida amb 450 referències (premis Cartavi 2017), compta amb 127 nacionals i 323 foranies, el Windsor enceta l’any amb diversos projectes de renovació. El restaurant ha efectuat una inversió superior als 30.000 euros en canvis de lluminària, la posada a punt d’un nou sistema de facturació amb telecomanda, i el llançament, al mes de març, d’un carro formatges, entre d'altres.

Molts barcelonins passaran de llarg de l'opulenta entrada sense sospitar que darrere hi ha tot un gran concepte de cuina d’arrel tradicional on el rigor i el sentit comú manen.  Del 4 al 17 de febrer (77,50 euros; dijous, divendres i dissabtes), el restaurant suma al seu exitós menú escudella (55 euros; dimarts i dimecres), un arriscat menú inspirat en el pèsol garrofal. Un producte estacional i delicat que es conrea exclusivament al Maresme i que és una de les dues varietats sota el conegut paraigües: Pèsol del Maresme. Atzarós perquè els recents aiguats n’han tocat la collita i el quilo es paga a 120 euros (encara que molt lluny dels 350 del pèsol floreta de Getaria). Entre els set plats figuren un exultant tartar de pèsols, mango i cranc reial; una celebrada sobrecostella d’Angus amb pèsols; i un arròs amb cap de gamba fet a la manera tradicional de l’establiment però amb una picada d’ullet vegetal a aquestes maragdes verdes a què Sant Andreu de Llavaneres dedica una setmana de festa —dels entrants, a les postres—. Allò que en diuen tradició renovada, i en estat pur. 

Restaurant Windsor

Carrer de Còrsega, 286, Barcelona

Tel: 932 37 75 88

De dilluns a dissabte. Diumenge tancat.

Preu mitjà: 35-40 euros

Menús de mercat: 29,90 (migdia, de dilluns a dissabte), Pèsol (77,50, migdia i nit), Escudella (migdia).

Més informació
José Pizarro: "El Brexit ha apujat un 10% el preu dels productes que importo"
La Xarxa, 50 anys d’homenatge gastronòmic i una truita ben lletja
Zero Patatero, cuina de quilòmetre zero amb pedigrí al Born
Avui et destaquem
El més llegit