Set vins blancs espectaculars per menys de vint euros per gaudir de l’estiu

Vins gastronòmics que us faran quedar bé en qualsevol sopar o dinar aquest estiu

Entre els 7 i els 19,20 euros, vins per triar i remenar | Cedida Entre els 7 i els 19,20 euros, vins per triar i remenar | Cedida

A l’estiu ens trobem més, parem taula i gaudim de les llargues sobretaules. Sovint tirem de rebost però, i si fem tria d’una selecció de vins blancs fàcils i d’altres amb certa potència que ens acompanyin per aquests mesos de calor? Entre els 7 i els 19,20 euros, per triar i remenar

1. Granit 2021 (Montsant, Josep Grau Viticultor), la mineralitat del Montsant embotellada

Set mesos en barrica de roure austríac fan que aquest blanc sigui el més complex i elegant del celler. És una vinya de garnatxa blanca situada a Marçà, a 330 metres d’altitud; una petita finca dividida en tres bancals de sòls argilo-calcaris, encara que la seva particularitat són les grans quantitats de granit descompost que hi ha i que són inspiració per al seu nom. El granit afavoreix el drenatge del sòl i l'aprofitament de l'escassa pluja que rep, una circumstància que se suma a la hidratació que rep la planta gràcies al Garbí, el vent que arriba directament des del Mediterrani. Ecològic i amb pràctiques biodinàmiques, buscant la més transparent transmissió de les condicions de la finca i l'anyada al vi, el raïm destinat a Granit es premsa molt lleugerament per a obtenir un most que passa directament a un foudre de roure austríac de 2.000 litres de capacitat. Amb l'ús d'aquest recipient, Josep Grau busca el menor impacte possible de la fusta en el vi i la salvaguarda de les aromes primàries del raïm aconseguint, al temps, volum i estructura que permetin una bona evolució en l'ampolla. La seva criança és d'uns set mesos sobre lies en aquest mateix fudre, per a aconseguir una textura sedosa i guanyar complexitat aromàtica (tocs florals i silvestres) potenciant el seu marcat caràcter mediterrani.

P.V.P. ‎19,20 euros.
Granit 202, Montsant, Josep Grau Viticultor

Granit 2021, Montsant, Josep Grau Viticultor

 

 

2. Neolític (Parés Baltà), un sumoll del Penedès amb alçada

Part de les vinyes del celler familiar Parés Baltà –un dels primers cellers en certificar-se en agricultura ecològica (2002) a la zona i biodinàmica (2013) a tota la península– es troben a 700 metres d'altitud, a la zona més alta del Penedès. El celler és un dels referents en l’elaboració de vins orgànics del Penedès. Amb una llarga tradició vitícola que data del 1790, en els últms anys les seves enòlogues han experimentant amb varietats ancestrals gairebé oblidades com les Moneu o les Forcada. Algunes han demostrat ser altament resistents a la sequera i de cicle llarg. Com a resultat d'aquestes microvinificacions, va veure la llum Neolític 2021, un monovarietal de Sumoll, amb una limitadíssima producció de 400 ampolles. És un sumoll jove de la parcel·la Coster de la Masia dins la finca Les Valls, on els sòls són francs, profunds i pedregosos amb bon drenatge i orientació Nord. Vins durs en acidesa i aspror, que ens evoca el Penedès més salvatge, però lleugers en color i cos, i aquesta autenticitat s'aprecia cada vegada més.

P.V.P. 19 euros.

3. Les Sorts blanc (DO Montsant), una garnatxa blanca amb criança de fusta

Amb més de 100 anys d'història, Celler Masroig és un dels referents dins de la Denominació d'Origen Montsant, a la comarca del Priorat. Treballen la Garnatxa Tinta i la Carinyena. Aquesta darrera és la base de tot el projecte. En el cas del vi que ens ocupa, però, és un monovarietal de garnxa blanca amb fermentació i criança de sis mesos en fusta, un vi que destil·la aromes complexes i fresques a albercoc, cítrics i espècies dolces amb certa estrutura en boca i versatilitat a taula .

P.V.P. 13,50 euros
les sorts

Les Sorts blanc (DO Montsant)

 

 

4. Can Matons Pansa Blanca 2020 (DO Alella), un blanc de vinyes velles

Can Matons Pansa Blanca 2020 és un vi que pretén mostrar l’expressió de les parcel·les més singulars de la D.O. Alella: plantades en espatllera i en vas, les més velles, i el característic sòl de sauló, pobre en nutrients, amb poca retenció d’aigua i pH moderat. El raïm es premsa sencer i se’l sotmet a una fermentació molt lenta a temperatura controlada de 16 graus en dipòsits d’acer inoxidable. Totes les parcel·les fermenten per separat en fred amb les pells que sún més dobles per protegir-se del vent i la salinitat marina. És un vi groc amb reflexos verdosos i aromes de fruita blanca i de pinyol amb lleugeres notes florals. En boca té volum sedós i un llarg postgust.

P.V.P. 11,25 euros
 

5. Casa Mariol (DO Terra Alta), vins amb qualitat-preu imbatible

El 100% Chardonnay de Casa Mariol és un vi amb el que sempre quedareu bé. La fermentació a baja temperatura exalça les aromes d’aquesta varietat reina d'una de les regions vinícoles més prestigioses del món, la Borgonya. Casa Mariol, bodega amb 77 anys de trajectòria, bateja els seus vins segons la seva varietat i edat. A més en el seu etiquetatge representa la idea de proximitat i familiaritat— utilitzen elements de gràfica domèstica molt entenedora i traient caspositat a la lírica de l'entenedor. Marta i Josep Maria Vaquer, tercera generació de la família arrelada a Batea, són la cara visible d’aquest refrescant projecte. En el vi que ens ocupa, trobareu un color groc daurat amb reflexos verdosos i un caràcter afruitat intens, amb aroma de meló, pera madura, plàtan i pinya. Un vi afable, llarg i divertit que desplegarà tot el seu encant al voltant d'una taula.  

P.V.P. 6,80 euros
Blanc CHARDONNAY Casa Mariol

Casa Mariol (DO Terra Alta)

6. Oda Blanc (DO Costers de Segre)

Un Macabeu, Chardonnay amb fermentació i criança de set mesos en botes noves de roure americà i francès del celler més antic de Catalunya en l'elaboració i etiquetatge de vins amb criança. Es tracta d’un vi clàssic jove, de vinyes velles amb criança amb les seves pròpies mares on la fusta aporta un toc més potent, volum i certa cremositat que, juntament amb la marcada acidesa, us ofereixen la garantia d’una certa longevitat. I tot això a un preu molt interessant.

P.V.P. 9,45 euros

7. Via Edetana Blanc (DO Terra Alta)

Joan Àngel Lliberia elabora vins de referència de la DO Terra Alta, principalment amb raïms de les varietats autòctones, com la garnatxa blanca i garnatxa peluda, en una bodega sobre la plana de Gandesa. Els vaixells insígnia, Edetana i Edetària Selecció, són uns vins de finca de petita producció molt reconeguts per la crítica i una gamma d'una relació qualitat preu excepcional. Via Edetana blanc està elaborat Garnatxa Blanca 70% procedent de vinyes de més de 40 anys i Viognier 30%. A la boca, és un vi ampli i potent, cremós i fresc amb una mineralitat elegant. Després de la fermentació separada, s'acoblen les dues varietats i es madura la meitat del most amb les seves mares fines per extreure'n la màxima expressió varietal i, la resta, s'afina amb una criança de quatre mesos en botes de 300 litres.

P.V.P. 14 euros
edetana

Via Edetana Blanc (DO Terra Alta)

 

Més informació
Sis terrasses urbanes de Barcelona per esprémer la ciutat en vacances
Tres propostes per escapar-te a Girona aquest estiu
Quatre obertures de restaurants a Barcelona per seguir-los la pista
Avui et destaquem
El més llegit