Victor Küppers: "Avui en dia ser alegre és ser heroic"

El professor de gestió comercial reivindica els avantatges d'adoptar una bona actitud per afrontar les situacions de la vida, tant a nivell personal com professional

"En aquesta vida s'ha de viure amb entusiasme", afirma Victor Küppers, emprenedor i expert en psicologia positiva. És la frase que millor descriu l'objectiu de les xerrades d'aquest holandès resident a Catalunya i amb les quals pretén traslladar que l'estat d'ànim és una decisió personal. Amb vídeos que superen els tres milions de visualitzacions, el també professor de diferents universitats, és un dels protagonistes de la quarta edició de JOBarcelona, el Congrés Internacional d'Ocupació i Orientació Professional, que se celebra els dies 15 i 16 al Palau de Congressos de Catalunya i que espera rebre més de 20.000 assistents.

El diagnòstic de Küppers
La psicologia positiva –ciència que estudia les actituds de les persones que són alegres- és l'àmbit d'estudi de Küppers i li ha permès descobrir que en la societat actual "estem molt tarats", conclou en una conferència celebrada a Alpicat. Després d'analitzar la societat s'ha adonat que les persones van molt de pressa per la vida i no es paren a pensar, a reflexionar, a gaudir dels petits moments que la vida els proporciona. "L'alegria de viure és un concepte que s'aprèn i es pot treballar", explica Küppers i quan una persona està alegre s'adona que la vida és meravellosa.

No obstant això, és necessari recordar que també hi ha problemes i situacions difícils de conduir. Però el que no és normal és que "el desànim es converteixi en perenne", afirma Küppers. "Si es percep algun símptoma de desànim s'ha de solucionar" perquè és irresponsable posar l'estat d'ànim en funció de les circumstàncies, ja que ser alegre és una decisió i "avui en dia ser alegre és ser heroic", puntualitza. 

La fórmula de l'actitud
Victor Küppers al llarg de la seva trajectòria professional ha descobert la fórmula de l'actitud, la qual presenta el següent esquema: V= (c h) xA. La fórmula significa que la vida està formada per la suma dels coneixements i les habilitats que un té, però l'actitud que un pren, multiplica. Per tant, l'actitud té més força que els coneixements i les habilitats que un pot tenir a l'hora d'afrontar les situacions. "Ningú tria els amics pel seu currículum o pel grau de coneixement que tenen, sinó per la seva manera de ser", reivindica. "Ningú és fantàstic pel càrrec que ocupa, sinó per la seva actitud", aclareix Küppers.

A la vida les coses succeeixen i no es poden canviar. "No veiem les situacions tal com són sinó en funció de l'estat d'ànim que adoptem" afirma. I per aquest motiu és molt important escollir una bona actitud perquè quan un és feliç transmet la millor versió d'un mateix, els millors sentiments i les millors sensacions. 

Les claus per ser feliç
No calen moltes coses per ser feliç només tenint clares tres idees es pot aconseguir. Küppers manifesta que la primera clau és saber discernir que "el més important de la vida és que el més important sigui el més important". La frase, que sembla un joc de paraules, també té fons i el que ve a dir és que la rapidesa amb la qual es va per la vida fa que les coses importants quedin "envaïdes per temes intranscendents", subratlla.

La segona clau és el temps. Per ser feliços es necessita tenir un cercle de relacions sòlid i per tant, s'ha de cuidar si no es vol que es mori. Les persones necessiten sentir-se estimades, valorades i això requereix temps i actitud. La vida són relacions humanes i aquestes es formen en funció del que se'ls transmet i de quina manera es fa. Per tant, fer-ho amb alegria és molt important per contagiar la resta d'emocions positives al cercle.

I en tercer lloc, Küppers posa èmfasi en què per ser feliç cal diferenciar entre els drames i les circumstàncies a resoldre. Amb els drames el dret a perdre l'alegria "és molt discutible", afirma contundent. Però quan es parla de circumstàncies a resoldre –formades per la resta de situacions- no es té el dret de perdre l'alegria. És llavors quan s'ha d'adoptar la millor actitud per afrontar-la. 

Formar part del 3,2% dels privilegiats
Una altra de les idees que llança el professor és fer una llista de cinc coses bones que un mateix considera que té. Küppers destaca que si es poden anotar als pares, als germans, als amics, salut i feina significa que es forma part del 3,2% dels privilegiats de tot el món i que per tant, no hi ha cap excusa que impedeixi ser feliç. Si un no és feliç és perquè no vol, no perquè l'entorn no li ho permet.

Avui et destaquem
El més llegit