Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de millorar l'experiència de navegació. L'accés i ús del web implica la seva acceptació. Per a més informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies

"Entre un 60% i un 80% de les vendes d'una companyia es troben a la planta de producció"

Diego Sáez de Eguílaz, fundador de MESbook
Diego Sáez de Eguílaz
Accedeix

Ambler Moss, l'home que va fer que EUA reconegués el català

Josep Maria Casasús La crònica 13|08|2013
0
El sènior d'aquesta setmana s’enamorà de tot Catalunya: del seu esperit, la gent, la història, la llengua i la cultura
Títol de la imatge.
LES CLAUS

Moss aconseguí que el català s'afegís a les llengües reconegudes pels EUA  

També ell va preparar l'Acord de Cooperació entre Florida i Catalunya

Moss desplegà una intensa activitat diplomàtica en favor de la pau

L’any 1961 Ambler Moss, 76 anys, desembarcà a Barcelona com a tinent de la VI Flota nord-americana. Només pujar cap al centre de la ciutat s’enamorà de Catalunya. Hi havia el tòpic que els seus companys mariners s’enamoraven, tan bon punt tocaven terra catalana, de totes les noies de la Rambla. Ambler Moss s’enamorà de tot Catalunya: del seu esperit, la gent, la història, la llengua i la cultura.

Nascut a Baltimore, Moss es llicencià en Ciències Polítiques i Econòmiques a la Universitat de Yale. Es doctorà en Dret a la Universitat George Washington. Des del 1984 és professor d’Estudis Internacionals a la Universitat de Miami, on fou degà fundador de l’Escola Superior d’Estudis Internacionals. Participa en cursos de política internacional, pensament estratègic, mediació i negociació diplomàtica.

Moss desplegà una intensa activitat diplomàtica en favor de la pau i l’entesa entre els pobles. Fou destinat a Barcelona com a vicecònsol, comesa que exercí de 1964 a 1966. Des d’aquest lloc donà suport coratjós als moviments clandestins democràtics, progressistes i catalanistes.

Diplomàtic de tarannà conciliador -i sensible als interessos dels països petits i a les seves aspiracions nacionals-, Moss fou la persona escollida pel president Jimmy Carter per negociar amb Panamà el traspàs de la sobirania del Canal amb el govern d’aquell país.

Ambler Moss em fou presentat per un gran amic comú, l’enyorat Xavier Ciurana, patriota de pedra picada, lluitador que encomanava ardidesa i optimisme, un gran amic mort de manera sobtada, molt jove encara. Quan vaig conèixer l’Ambler, Xavier i jo estudiàvem Dret. Vaig tenir la primera conversa amb l’amic americà un matí de diumenge asseguts tots tres a les escales de la Plaça de la Catedral en un descans de l’audició de sardanes.

Quan desembarcà a Barcelona per primer cop, el jove Moss ja havia llegit en anglès l’Homenatge a Catalunya de George Orwell. Cercà llibres que parlessin de Catalunya. Trobà en una llibreria la Noticia de Catalunya de Jaume Vicens Vives, l’obra que l’inicià en el coneixement de la identitat catalana.

Quan fou vicecònsol a Barcelona Moss aprengué català. De retorn als Estats Units aconseguí que la nostra parla s’afegís a la llista de llengües oficialment reconegudes pel Departament d’Estat. El franquisme encara titllava la nostra llengua de dialecte marginal, una lengua vernácula.

El 1995 coordinà la visita a Miami del president Jordi Pujol, 83 anys. Preparà també l’Acord de Cooperació entre Florida i Catalunya. Un any després programà la visita a Catalunya del Governador de Florida, Lawton Chiles.

Moss ha publicat el llibre (Quatre) barres i estrelles. Memòries d’un ambaixador nord-americà a Catalunya, una visió optimista de la nostra nació. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Cada any passa un temps amb nosaltres. Aquest estiu, dues vegades. No deixa mai de fer una estada a Montserrat, el nom d’una de les seves filles. 

T'ha interessat aquest contingut?
Subscriu-te al butlletí de VIA Empresa i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic