Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de millorar l'experiència de navegació. L'accés i ús del web implica la seva acceptació. Per a més informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies

"Les companyies dels EUA dedicades al carbó són les que més van pujar a la borsa el dia que va guanyar Trump"

Xavier Mena, catedràtic d'Economia d'Esade
Francesx Xavier Mena
Accedeix
Què has de saber sobre la clàusula terra?
Carmen Jover Barcelona 31|01|2017
0
Els consumidors ja poden reclamar la devolució de les clàusules terra, unes indemnitzacions que varien segons cada cas i amb conseqüències fiscals
Catalunya, la comunitat amb més execucions hipotecàries sobre habitatge . ACN
LES CLAUS

La justícia europea reconeix els efectes retroactius de la devolució de la clàusula terra

Si aquests interessos van ser el seu dia objecte de deducció, s'hauran de regularitzar fiscalment

Si s'arriba al procediment judicial, els poden indemnitzar pels costos de procediment

El 9 de maig del 2013, una Sentència del Tribunal Suprem va declarar la nul·litat de la clàusula terra en els préstecs hipotecaris, però només tenia efecte a partir d'aquesta data. No obstant això, el passat 21 de desembre del 2016, la justícia europea va fer públic un error en el qual reconeixia els efectes retroactius de la devolució de la clàusula terra; una situació que afecta gairebé dos milions de clients.

Analitzar les conseqüències fiscals de la devolució de la clàusula sòl, els conceptes pels quals ens poden indemnitzar i la seva tributació a l'IRPF, després de l'aprovació del Real Decret-Llei 1/2017 de 20 de gener és imprescindible per conèixer els drets i els deures tant dels clients com de les entitats financeres.

Regularitzar els interessos
En primer lloc, ens retornaran els interessos pagats de més, bé, aquests no tenen en cap cas la consideració de renda, ens estan únicament retornant un import que vam ingressar de més.

No obstant això, si aquests interessos van ser el seu dia objecte de deducció, sí que haurem de regularitzar-los fiscalment. És a dir, si els interessos de la hipoteca van ser aplicats com deducció a la quota per inversió en habitatge habitual, a l'exercici en el qual s'hauria celebrat l'acord amb l'entitat financera o hi hagi sentència judicial que reconegui aquesta devolució, hauríem d'incloure'ls a la declaració de IRPF, sempre que no hi hagi prescrit el dret de l'administració, que recordem que és de quatre anys i sense necessitat d'afegir interessos de demora.

Ara bé, si els seus interessos van ser deduïts com una despesa per al càlcul de rendiment del capital immobiliari i de les activitats econòmiques, haurem de presentar una declaració complementària de l'any en què ens ho vam deduir, sempre que no estigui prescrit i sense sanció, ni interessos de demora, ni recàrrec en el termini entre la data de l'acord i la finalització del següent termini d'autoliquidació per IRPF.

Compensacions amb interessos
En segon lloc, la compensació pot ser per interessos indemnitzadors, és a dir, no només ens tornen els interessos pagats de més, sinó que ens indemnitzen amb un interès legal dels diners, arran del Real Decret-Llei 1/2017, les quals no estan subjectes a l'impost.

En tercer lloc, podrien compensar-nos amb uns interessos remuneratoris, que són els que superen l'interès legal del diners, i constitueixen una veritable remuneració del capital, pel que tindran la consideració de rendiments del capital mobiliari amb la retenció de 19% i tributarà a la part de l'estalvi.

Per últim, si arribem al procediment judicial, ens poden indemnitzar pels costos de procediment o per altres qüestions, en aquest cas tindran la consideració de guany patrimonial no sotmesa a retenció que haurà de tributar a la base imposable general.

Ja veiem la diferent qualificació, retenció i tributació depenent del tipus d'indemnització o compensació rebuda, i haurem d'estar atents per declarar-lo correctament en la declaració de l'IRPF corresponent.
T'ha interessat aquest contingut?
Subscriu-te al butlletí de VIA Empresa i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic
+INFO