Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de millorar l'experiència de navegació. L'accés i ús del web implica la seva acceptació. Per a més informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies

"No hi ha cap tarifa d’aigües de cap ciutat espanyola que el preu el posi l'empresa, les aprova el ple municipal"

Ramiro Aurín, enginyer de Camins i pioner en l'enginyeria ambiental a Espanya
Ramiro Aurin
Accedeix
Reactable, una taula musical
Aiats Agustí Barcelona 23|02|2017
0
Una startup proposa un dispositiu que vol substituir l'ordinador com a eina de treball dels creadors de música en viu
Reactable is a mix of a tactile table and a DJ kit
LES CLAUS

L'empresa també llança Rotor, la versió app que transforma l'¡Pad en una Reactable

La companyia incubada a Barcelona Activa busca inversors i socis al 4YFN

L'empresa ha assolit una facturació de 400.000 euros i centenars de milers de descàrregues

"L'ordinador no és l'eina correcta per fer música en viu, la interacció amb un ordinador amb el ratolí i la pantalla no són les eines òptimes per fer música", explica Sergi Jordà. Amb aquesta premissa i buscant una alternativa, aquest físic i doctor en informàtica i el seu equip d'investigació van desenvolupar Reactable, una taula musical interactiva que ja fan servir artistes com Björk, Coldplay, Nortec Collective, Guy Boratto o Oliver Huntemann.

Maquinari i programari per fer música
Reactable és una startup que va sorgir el 2009 com una empresa derivada del grup de recerca de tecnologia musical de la Universitat Pompeu Fabra. D'aquest grup d'investigació en va sorgir una "taula interactiva per fer música", explica Jordà, CEO de l'empresa, que recorda com l'invent es va popularitzar d'ençà que "Björk va començar a fer servir un prototip l'any 2007 en una gira mundial".La història del projecte es remunta al 2003 quan es va constituir el grup d'investigació. Dos anys més tard el primer prototip veia la llum i el 2006 un vídeo a YouTube de Reactable es va fer viral amb milions de visites. Un any més tard l'artista islandesa va incorporar el giny a les seves actuacions. Amb el creixement que va comportar aquest èxit els investigadors van haver de constituir una empresa l'any 2009. D'aleshores ençà, la companyia, instal·lada al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, ha basat el seu model de negoci en la fabricació i venda de les taules interactives, així com el desenvolupament d'aplicacions mòbils per a la creació musical.

Reactable ofereix dues versions de la taula musical interactiva que es pot fer servir amb les mans i també amb objectes que hi interactuen com ara cubs o peces que accionen funcions diferents. D'una banda existeix el model Experience per instal·lacions fixes com ara museus, exposicions o centres educatius "amb una finalitat més lúdica o educativa" amb un preu aproximat d'uns 13.000 euros. De l'altra, el model Live, que és portàtil i està dirigit a un públic més aviat professional com ara músics i Dj té un preu que ronda els 6.000 euros. Aquests preus poden variar lleugerament, depenent del client, perquè hi ha petits detalls que es poden personalitzar. Entre els dos models l'empresa ha venut 30 unitats l'any passat i sumant les descàrregues de les apps, l'empresa ha assolit una facturació de 400.000 euros.

La versió en aplicació no ha estat res més que una evolució "simplificada" de la taula i que està disponible per Android i iOS. Aquests investigadors van ser pioners en aquell moment llançant una aplicació per iPad quan just feia pocs mesos de l'aparició de la primera tauleta d'Apple. L'any 2010 van llançar la primera versió "i va ser primera a tots els app stores en la categoria de música aquell any", recorda Jordà.

Realitat virtual per crear
Jordà tot just fa un any que és el CEO de l'empresa i creu que el futur de la companyia ha d'anar recolzat sobre dues potes. D'una banda la producció i venda de les taules i de l'altra el programari. Conscients que innovar en el camp del maquinari és complicat, ara intenten apostar per aquesta facció de software de la companyia. La startup ha desenvolupat en aquest sentit una nova app per a iPad anomenada Rotor i que, assimilant-se amb la taula, també es pot fer servir amb objectes que interactuen amb la superfície de la tauleta. Així mateix actualment l'equip de vuit professionals de Reactable està treballant en un altre projecte que inclou creació de música mitjançant realitat virtual."Fins ara les aplicacions que hem fet eren destinades a un públic professional o aficionat, amb certs coneixements, però amb la realitat virtual volem fer la creació musical molt més accessible", explica l'emprenedor. Tot i que la realitat virtual existeix des de fa 40 anys "molta gent encara es pregunta què es pot fer amb això", comenta Jordà, que creu que "hi ha moltes possibilitats a explotar i per això volem crear eines accessibles i democràtiques per la creació".

Per potenciar aquesta pota i la companyia en general, Reactable està buscant un soci inversor que els doni un cop de mà. "Tot i que funciona, vull canviar el ritme de l'empresa", diu Jordà, i per això necessiten un impuls extern que la companyia cerca des de l'stand de Barcelona Activa al 4YFN.
T'ha interessat aquest contingut?
Subscriu-te al butlletí de VIA Empresa i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic