Aquest web utilitza cookies pr˛pies i de tercers amb la finalitat de millorar l'experiŔncia de navegaciˇ. L'accÚs i ˙s del web implica la seva acceptaciˇ. Per a mÚs informaciˇ, pot accedir a la nostra PolÝtica de Cookies

"El que l'Estat anomena pirateria jo en dic intercanvi d'informació"

Simona Levi, fundadora de Xnet
Simona Levi
Accedeix
Salva la teva vida digital
PJ Armengou Barcelona 31|03|2017
0
El 31 de març se celebra el Dia Mundial de la còpia de seguretat, una jornada que vol recordar la importància de protegir i guardar les nostres dades virtuals
Un 70% dels usuaris no fa c˛pies de seguretat regularment . Acistock
LES CLAUS

NomÚs un 30% dels usuaris fan c˛pies de seguretat de manera regular

Gran part de la nostra herŔncia cultural i artÝstica ja Ús 100% digital

Hi ha dues possibilitats per guardar les dades digitals: fer una c˛pia en suport fÝsic o en lÝnia

L’any 2012, en qüestió de quinze minuts, tota la vida digital del periodista de Wired Mat Honan va ser destruïda. Havia patit un ciberatac. Un hacker anomenat Phobia va aconseguir la seva contrasenya, va entrar al seu compte al núvol i va eliminar a distància tots els arxius del seu telèfon mòbil, tauleta i ordinador personal.

No és una història aïllada. Segons els experts, qualsevol usuari pot ser víctima de la ciberdelinqüència. El Consumer Barometer de Google calcula que el 73% dels espanyols utilitza ordinadors i que el 81% utilitza smartphones. Tot i això, segons l’empresa especialitzada BlackBlaze, només un 30% dels usuaris fan còpies de seguretat de manera regular.

Consumer Barometer. Google


Per aquesta raó va néixer el World Backup Day (Dia Mundial de la Còpia de Seguretat), que se celebra cada 31 de març. Els seus impulsors volen convertir aquesta data en un temps reservat al calendari per fer una còpia dels correus electrònics, fotografies i arxius que desem cada dia als nostres dispositius electrònics. És també una jornada per reflexionar sobre la gran quantitat de dades que corren el risc de perdre’s i per conscienciar el públic de la importància de protegir-les.

Per què cal fer còpies de seguretat
Segons dades recollides pels impulsors del World Backup Day, cada minut es perden o roben 113 mòbils; un de cada 10 ordinadors són afectats per virus cada mes; i fins a un 29% de les pèrdues de dades es produeixen per accidents. A més, a la pèrdua de dispositius, els virus o els accidents, se li ha de sumar l’obsolescència i el deteriorament físic dels aparells. Amb tot, resulta de vital importància preservar les dades que emmagatzemem. La nostra vida i memòria digital està en joc.

World Backup Day


Aquest no és un problema que ens afecti només com a individus; també ens implica com a comunitat. Amb un ús cada cop major de l’electrònica, gran part de la nostra herència cultural i artística ja és 100% digital. Des de l’any 1992, la UNESCO impulsa el programa Memòria del Món que cerca preservar el patrimoni digital per a la posteritat.

L’organisme considera que encara “no s'ha comprès en tota la seva magnitud l'amenaça que pesa sobre el potencial econòmic, social, intel·lectual i cultural que tanca el patrimoni digital”, i insta als governs a protegir-lo. Fins al moment, s’han adherit al programa 64 països.

Com fer copies de seguretat
Existeixen dues possibilitats a l’hora de guardar les nostres dades digitals: fer una còpia en un suport físic (USB, CD, disc dur..) o fer-ho en línia. Molts ordinadors recorden periòdicament la necessitat de fer còpies en dispositius físics i guien l’usuari en el procés. És el cas de Windows o el Time Machine d’Apple. Els impulsors del World Backup Day ofereixen a la seva pàgina web guies per conèixer el procés de backup a Windows 7, Windows 8, Mac i Linux. Pel que fa a les còpies a núvol, els responsables de la iniciativa aconsellen plataformes com OneDrive (Microsoft), Drive (Google) o Dropbox. Tots aquests serveis poden utilitzar-se de manera gratuïta o, si es vol més espai, pagant.

Si el procés resulta massa feixuc, però, existeixen empreses especialitzades que s’encarreguen de fer-ho. La nord-americana Lookout, per exemple, ofereix un servei a les empreses per protegir els mòbils dels seus treballadors i, al mateix temps, fer còpies de seguretat dels contactes, l’historial de trucades, etc. El servei està especialment pensat per tots aquells dispositius que s’utilitzen tant a la feina com a l’entorn privat i familiar i que, per tant, són més vulnerables als atacs. També existeixen centenars de programes, de pagament o gratuïts, que fan les còpies de seguretat de manera automàtica. Segons PC Magazine els millors del 2017 són StorageCraft, Acronis, Paragon, Genie-Soft i NTI (Amazon).

S’esculli el mètode que s’esculli, cal que el 31 de març sigui un dia marcat a l’agenda: és el dia per salvar la nostra vida digital.
T'ha interessat aquest contingut?
Subscriu-te al butlletÝ de VIA Empresa i rebrÓs la informaciˇ mÚs destacada al teu correu electr˛nic