Acció capta de mitjana 1,6 milions d'euros d'inversió estrangera cada dia

Cada euro de pressupost públic destinat a captació d'inversió estrangera ha tingut un retorn de 221 euros

Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball, i Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat, a la presentació del balanç de la unitat Catalonia Trade & Investment d'Acció | Cedida Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball, i Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat, a la presentació del balanç de la unitat Catalonia Trade & Investment d'Acció | Cedida

Acció, com agència responsable de l’atracció i gestió d’inversions estrangeres de la Generalitat, ha fet públics els resultats de les inversions captades l'any 2021 a través de les seves actuacions. Ni la pandèmia, ni els increments dels preus de l'energia, ni la inflació, ni tampoc els problemes de desproveïment han aconseguit frenar els projectes d'inversió empresarial a Catalunya. El 2021, la Generalitat ha captat 612 milions d’euros d’inversió estrangera, xifra que suposa un 28% més que l’any anterior i que, de fet, és la més alta de la sèrie històrica, que comença el 1985. Fent el càlcul diari, la captació mitjana és d'1,6 milions d'euros diaris. El volum assolit, més enllà de ser tot un èxit -i més tenint en compte la complexitat de l'any 2021- consolida el sentit i el valor de les 40 oficines exteriors que té Acció arreu del món, que són la principal porta d'entrada d'aquests projectes. 

Cada euro de pressupost públic destinat a captació d'inversió estrangera ha tingut un retorn de 221 euros. Més concretament, per cada euro destinat a la xarxa d'oficines exteriors d'Acció s'han retornat 38 euros d'inversió estrangera. I el balanç també es pot fer en clau d'ocupació: per cada professional d'Acció, "es mantenen 134 llocs de treball a Catalunya", així ho ha indicat Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball, qui, juntament amb Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat, han presentat el balanç de la unitat Catalonia Trade & Investment, la branca d'Acció especialitzada en l'exterior.

El volum total d'inversió captada fa referència a projectes materialitzats, "que són una realitat, no pas un anunci d'inversió", especifica Torrent. Són un total de 82 projectes que han generat una ocupació de 3.122 llocs de treball. L'agència en destaca PXI, Technica Engineering, Lightpoint, Croda, AGC i Paradox.

Torrent: "internacionalment, s'està insistint en la necessitat de tenir major sobirania tecnològica i industrial"

La reindustrialització de Catalunya 

Des d'un punt de vista de composició sectorial de la inversió captada, dos de cada tres euros (406 milions d'euros, el 66% del total) han anat destinats a la indústria. És el resultat d'una estratègia marcada per la Generalitat de "reindustrialitzar Catalunya" i aprofitar "el context generalitzat internacional que està afavorint la relocalització de la indústria", ha indicat Torrent, i ha afegit: "internacionalment, s'està insistint en la necessitat de tenir major sobirania tecnològica i industrial", i en aquest sentit, "Catalunya és un destí molt atractiu per ubicar aquests projectes". De fet, dos de cada tres llocs de treball que s'han creat arran d'aquesta inversió són de caràcter tecnològic.

Entre els projectes, Castellanos destaca que "hi ha un equilibri prou sa entre els nous sectors d'activitat i altres de perfil més tradicional". De fet, les indústries digitals representen el 20% d'aquests projectes, l’automoció i la motocicleta un altre 20% i el sector químic un 13%. Per a Castellanos, el sector químic "és un dels més importants a l'hora de garantir la sostenibilitat de la indústria" i, per això, es mantindrà com un dels prioritaris pels següents exercicis, juntament amb els altres dos predominants, les TIC i l'automoció. A més, volen continuar posant l'accent en el sector tecnològic, especialment en la fabricació de bateries i semiconductors, en el sector de la salut, "que ha esdevingut el focus de major creixement de startups del país", i la nova alimentació, on ha destacat "projectes com el de la proteïna alternativa".

Dos de cada tres llocs de treball que s'han creat arran d'aquesta inversió són de caràcter tecnològic

Qui són els nostres socis?

Analitzant l'origen de les inversions, "es confirma una tendència -afirma Castellanos-: el principal origen geogràfic de projectes materialitzats prové de mercats europeus, seguits dels americans. País per país: els EUA i Alemanya concentren el 16% de les inversions cadascun d'ells. Després venen el Regne Unit (12%), França (11%), el Japó (9%) i la Xina (6%). Aquest últim "representa una tendència a l'alça", malgrat que ara només tingui un pes del 6%. Castellanos ha volgut destacar la diversificació dels països d'origen, un total de 22, fet que permet "que no es concentri el risc en una sola ubicació".

Quant a estratègia i perspectives, Acció vol continuar prioritzant aquells països amb major capacitat d'inversió industrial i tecnològica. És a dir, a més dels anomenats, sumar-hi Suïssa, Països Baixos i apostar per més països asiàtics, com Corea del Sud i l'Índia, on volen "treballar amb una especial intensitat".

Atracció i satisfacció, els dos pedals

Els projectes són principalment noves fàbriques i centres logístics o d'investigació, o ampliacions d'infraestructures. Concretament, un 37% són tipus greenfield, és a dir, d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya i un 44% són empreses que ja estaven establertes al país i que han ampliat o han fet noves inversions. El percentatge restant són fusions i adquisicions. 

El 75% de les empreses que han protagonitzat els projectes d'inversió afirmen que estan plantejant-se fer noves inversions a Catalunya

Per a Castellanos, és "positiu" que hi hagi un percentatge tan elevat de noves empreses, però el que realment assegura que aquesta dada no sigui anecdòtica és que el 75% de les empreses que han protagonitzat els projectes d'inversió afirmen que estan plantejant-se fer noves inversions a Catalunya. Més enllà de la capacitat d'atracció, hi ha hagut una "experiència satisfactòria en la materialització dels projectes". 

Entre els principals motius pels quals escullen Catalunya, destaquen la facilitat de trobar talent local i d'atraure'n de fora, la qualitat de vida amb la qual es pot viure a Catalunya i la situació geoestratègica des d'un punt de vista logístic. Això fa que, de fet, hi hagi un pipeline de 600 projectes a la cartera d'Acció que es podrien materialitzar en els propers exercicis. 

Més informació
Les startups de la línia Startup Capital d’Acció creen 500 llocs de treball
Barcelona capta 100 MEUR en inversió estrangera en 2021
Avui et destaquem
El més llegit