Sanitaris a l'Hospital Clínic de Barcleona. | EP
Sanitaris a l'Hospital Clínic de Barcleona. | EP

Més acció social que mai

Albert Ortas explica per què "governs i empreses hauran d’invertir molt més en salut, ciència i educació"

Dies de molts whatsapps, realment n’acabes força saturat. D’entre tots ells, rebo dos vídeos d’un amic meu que treballa en un hospital de Barcelona.   

En el primer, s’hi veu l’esforç que estan fent quatre sanitaris quan canvien de posició a un malalt de coronavirus estirat al llit amb problemes de respiració. Quatre professionals per un malalt. Segon vídeo, una infermera es prepara amb tots els materials de prevenció just abans d’iniciar la seva llarga jornada laboral amb malalts infectats de covid19.  

"Mai s’havia valorat tan la feina dels professionals sanitaris. A Catalunya en tenim 78.100, segons dades de Salut. Hem viscut una setmana horribilis fregant el col·lapse del sistema"

Per què tot això no s’explica més? Li responc... És veritat que algunes imatges podrien ferir la sensibilitat dels públics, a més de trencar amb els protocols i la intimitat dels pacients. Però, alhora, generen una forta consciència sobre la importància que suposa el confinament total i que, en aquests moments tan difícils, la màxima prioritat és preservar la salut de tothom.

Mai s’havia valorat tan la feina dels professionals sanitaris. A Catalunya en tenim 78.100, segons dades del departament de Salut. Hem viscut una setmana horribilis fregant el col·lapse del sistema i amb un nombre en augment de sanitaris infectats. Tampoc és menor el drama que estem vivint a les residències de gent gran.

Malgrat s’alenteixen els contagis, tenim un sistema sanitari molt estressat, que li toca adaptar-se a la realitat canviant de cada dia, i amb les dificultats que això suposa per reorganitzar el sistema. Es conviu amb unes condicions molt difícils i penoses. Tot això sumat a l’agressivitat que manifesta aquest virus en segons quins pacients, i al fet que hi ha casos que no se sap com pot evolucionar la malaltia.

Més info: Fabricant solidaritat en temps de coronavirus

Ja no serveix únicament sortir als balcons a aplaudir els nostres sanitaris, cal ajudar en tot el que es pugui i explicar tot el que està passant als nostres hospitals. Donar veu als nostres herois blancs.

En aquests moments tan difícils, el voluntariat esdevé molt important, però també les donacions econòmiques per la compra de material mèdic són fonamentals, principalment de protecció individual per als centres sanitaris. Ara és la necessitat més urgent.

També són de gran utilitat les donacions de teixit o de material mèdic vàlid i homologat que puguin distribuir-se a tots els centres, com les mascaretes, bates impermeables, guants i ulleres. O les donacions basades en subministrament de tecnologia, aliments, etc., que empreses tecnològiques, comerços o parades de mercats, sectors essencials per decret, van fent diàriament.

Aquests dies s’estan posant en marxa molts projecte solidaris, propi de l’ADN del nostre país. És una gran notícia. Omplim els Magatzems n’és un a destacar, perquè són ajudes directes els nostres sanitaris. Més de 800 persones voluntàries conformen aquesta organització a nivell de tota Catalunya, capaç de produir aquest equipament a través de tallers de confecció i ciutadans individuals, coordinats estretament amb tot l’equip del Col·legi de Metges de Barcelona.  

Són moments molt importants per l’empresa i les organitzacions. Ens obliga a adoptar una actitud solidària, d'esforç col·lectiu, d’exercir cadascú la seva particular responsabilitat social.  És clar, tot això ho dic tenint en compte els moments complicats a nivell econòmic una gran part del teixit empresarial. Però, ara toca fer més acció social que mai.  

"Aquests dies s’estan posant en marxa molts projecte solidaris, propi de l’ADN del nostre país. És una gran notícia. Omplim els Magatzems n’és un a destacar"

Anem coneixent iniciatives molt potents, de més grans a més petites. Des del projecte d’HP, Seat i Leiat, readaptant les empreses a la necessitat urgent de fabricar respiradors, als emprenedors de la plataforma tecnològica Mubiquo, que en 48 hores van fabricar per la Generalitat de Catalunya l’exitosa aplicació Stop Covid19, app que permet controlar a tota la població l’evolució dels símptomes del virus.

Són moments de canvi per a tothom. Més endavant, temps hi haurà per treure’n les conclusions pertinents de com hem arribat fins aquí. La recuperació de tot plegat no serà ràpida, segons vaticinen els pronòstics.

El nostre món s’haurà de preparar per embats futurs d’aquestes característiques. Potser perquè aquesta pandèmia no és la grossa. Com ja anuncien alguns experts, en podrien venir d’altres amb un índex de letalitat més elevat. Si us plau, aprenem-ne tots plegats. Tots, governs i empreses, hauran d’invertir molt més en salut, ciència i educació.

Més informació
Protofy i la màgia de convertir eixugaparabrises en respiradors salvavides
Avui et destaquem
El més llegit