La premsa de proximitat és "bàsica i estratègica" en la crisi del coronavirus

L'AMIC amb més de 400 mitjans reclama mesures econòmiques urgents a l'Administració

L'AMIC és l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació. | Cedida L'AMIC és l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació. | Cedida

"La ciutadania aquests dies s’informa més que mai a través dels nostres mitjans, som la seva principal font d’informació en front de la infoxicació de les fake news, que tenen la seva plataforma de distribució a les xarxes socials", expliquen des de l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC), formada per més de 400 mitjans catalans -la majoria locals i comarcals-.

"La ciutadania aquests dies s’informa més que mai a través dels nostres mitjans, som la seva principal font d’informació en front de la infoxicació de les fake news"

En aquest sentit, l'AMIC demana que les Administracions donin suport "amb caràcter d'urgència" als mitjans d'informació impresos i digitals durant l'estat d'alarma per coronavirus. Segons alerte en un comunicat, els seus ingressos per publicitat han caigut dràsticament en les últimes setmanes a causa del fre econòmic generalitzat que pateix el país; al mateix temps que els periodistes han hagut de "doblar els esforços" per informar i les empreses s'han trobat amb problemes per imprimir i distribuir les seves publicacions.

El missatge és clar i contundent: "El benestar d’una democràcia de qualitat es basa en la llibertat de premsa i el dret a la informació lliure i plural. Els mitjans de proximitat, així ho garanteixen"

"Ara que, en la fragilitat, anàvem trobant l'equilibri i la viabilitat per als nostres mitjans, ens arriba aquest sot que posa en greu perill tots els sectors i molt especialment el nostre i milers llocs de feina", constaten des de l'associació. 

Des de l'AMIC reivindiquen el paper clau de la premsa "com a instrument perquè els ciutadans i ciutadanes d'aquest país, dels nostres pobles i ciutats, gaudeixin del dret de la informació, se sentin acompanyats i arrelats a una comunitat que no els deixa sols". Ahora, també reconeixen les dificultats per sobreviure amb l'actual crisi. Per aquesta raó, reclamen als governs que es consideri a la premsa "un sector bàsic i estratègic, com reconeix la llei, afectat de ple per aquesta crisi sanitària de la covid-19, igual que ho és la restauració o el turisme", i que difícilment pot seguir treballant sense ingressos.

Així doncs, demanen suspendre "de forma imminent i per un termini no inferior a tres mesos" el pagament d'impostos i cotitzacions de la Seguretat Social per a empreses i autònoms; agilitar els tràmits dels ERTOs per causa major; aprovar una moratòria en el pagament de crèdit; i accelerar el pagament de subvencions concedides i campanyes publicitàries institucionals; entre d'altres mesures.

"Exigim que les administracions tant Ajuntaments com Generalitat, Diputacions, Consells Comarcals i organismes públics, utilitzin els mitjans d’informació com a vehicle de comunicació i publicitat, incrementant les insercions que ajudin a pal·liar la manca i caiguda de publicitat privada. Això per altra banda, serà una prova del seu compromís amb la llibertat de premsa", conclouen. 

Avui et destaquem
El més llegit