Narendra Modi, India’s prime minister | Creative Commons Flickr
Narendra Modi, India’s prime minister | Creative Commons Flickr

L'AntiTrump arriba a Davos

Des del Fòrum suís Josep M. Ganyet destaca la ferma aposta del primer ministre indi, Narendra Modi, per combatre el canvi climàtic en un món que qüestiona el poder de la tecnologia

Segona jornada a Davos i Josep M. Ganyet continua allà, al peu del canó. Aquest dilluns vespre parlem per Skype, més fàcil i més fluid. També ambdós sabem què volem: ell, sintetitzar el millor del dia; VIA Empresa, aconseguir la seva millor declaració: "Ja tenim l'antiTrump, el primer ministre de l'Índia Narendra Modi s'ha erigit com l'alternativa", arrenca contundent el nostre col·laborador. Bingo! Tenim per on començar.

La ferma aposta de Narendra Modi per l'ecologia xoca amb la defenestració que Donald Trump ha fet del que, per a quasi tots, és un problema global des que ha arribat a la Casa Blanca. "Modi hi ha demanat que els països tinguessin molt en compte el canvi climàtic i ha presentat plans per basar la producció de l'Índia en energies netes. Per a mi, és la primera figura del dia", explica l'etnògraf digital.

La segona de les personalitats destacades de la jornada és, a ulls de Ganyet, l'actriu Cate Blanchett que dilluns ja havia estat premiada en els Crystal Awards. I arran d'aquest guardó la intèrpret ha tingut la seva pròpia conferència. "La Blanchett ha estat molt honesta parlant de temes de globalització, sent com és ambaixadora d'ACNUR. Diguéssim que s'ha despullat del paper d'ídol de masses i s'ha mostrat com una persona normal. M'ha agradat molt el que ha explicat, ha estat molt gràfica". Per contra, l'actor Shah Rukh Khan no ha aconseguit convèncer Ganyet: "Rukh Khan anava de progressista i feminista, però traspuava un masclisme molt disfressat. I l'Elton John ahir (per dilluns) ja no es va quedar ni al concert inaugural ni per saludar, ni per veure ningú", comenta.

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau | Creative Commons Flickr
El primer ministre canadenc, Justin Trudeau | Creative Commons Flickr

 

El tercer personatge rellevant del dia és Justin Trudeau, primer ministre del Canadà, qui ha parlat sobre responsabilitat empresarial i el paper de les dones lluint mitjons multicolors. "Ha fet el show amb uns mitjons molt divertits, però ell sí que ha fet un discurs feminista real, té un Govern paritari de veritat i la igualtat de gènere la veu com una oportunitat de negoci, de fet ha presentat els beneficis que suposaria per a l'economia canadenca tenir més present a la dona", argumenta Ganyet.

L'assassí d'Uber

Entre les nombroses sessions que s'ha empatxat Ganyet, destaca una per sobre de la resta, In Technology We Trust?, en què han participat Marc R. Benioff, CEO de Sales Force; Sir Martin Sorrell, CEO i fundador de WPP; Ruth Porat, CEO d'Alphabet; Andrew R. Sorkin, columnista de The New York TimesDara Khosrowshahi, CEO d'Uber; i l'activista Rachel Botsman.

Els ponents han reflexionat sobre com influiran les indústries, les institucions i la innovació en el futur de l'economia digital, "però què passa quan la tecnologia et fa arribar un assassí a la porta de casa?", deixa caure Ganyet. Botsman, autora de Who Can You Trust?, ha explicat el cas del conductor d'Uber a Michigan (Estats Units) que va matar a sis persones i va ferir a altres dues en disparar-los a l'atzar. "De qui és culpa això?, de l'assassí o de la tecnologia? Què fem quan la tecnologia et porta a l'assassí a casa? Segons Botchamn, la tecnologia és el gran challenge, ja que forma part de les solucions que podem trobar". Diu Ganyet que Khosrowshahi s'ha quedat bocabadat amb l'anècdota. Nosaltres també. 

Més informació
El Davos de Ganyet
Davos arrenca, per primera vegada presidit per dones
Davos: guia pràctica per arreglar el món
Avui et destaquem
El més llegit