"Me'n vaig a l’atur"

La situació excepcional accelera les xifres d’expedients de regulació d’ocupació temporal i són molts els treballadors que es veuen en aquest atur circumstancial

El carrer Aribau de Barcelona pràcticament buit en plena onada del coronavirus | ACN El carrer Aribau de Barcelona pràcticament buit en plena onada del coronavirus | ACN

Era d'esperar que, després que el president espanyol, Pedro Sánchez, anunciés l'estat d'alarma, moltes empreses es veurien forçades a aplicar expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) per una aturada de la producció. El mateix Sánchez provava de calmar els ànims aquest dimarts quan anunciava el nou paquet de mesures recordant que aquesta "aturada en sec" de l'economia és "una crisi conjuntural" i, precisament per això, ha anunciat que el seu Executiu agilitzarà els tràmits pels ERTO per "força major", així com l'eliminació del mínim de cotització prèvia per cobrar l'atur. Això facilitarà els tràmits per a les companyies que es trobin obligades a aplicar la mesura, ja que les autoritats laborals els hauran de resoldre en un màxim de set dies. Però, quantes empreses s'han avançat a les paraules del titular del Govern estatal?

Més info: Empresaris i treballadors desorientats

A Catalunya, i segons les últimes dades facilitades pel Departament de Treball a VIA Empresa, ja s'han registrat 206 ERTOs, que afecten un total de 24.337 treballadors. D'aquests, el 97,3% s'han aplicat a la província de Barcelona, capital catalana dels ERTOs per ser la que més companyies agrupa, amb 160 expedients i 23.687 persones afectades. La segueix Tarragona amb 23 expedients i 434 persones en situació d'atur; Lleida amb 18 expedients i 160 empleats i Girona amb 5 ERTOs i 56 treballadors.

De fet, només l'ERTO de Seat deixa a l'atur el 60,8% del total d'expedients aplicats a Catalunya. L'automobilística ja va anunciar dilluns que la mesura estarà vigent des de l'inici de la interrupció de l'activitat fins que durin les "circumstàncies que permetin desenvolupar l'activitat laboral amb normalitat". Ara bé, encara hi ha moltes empreses que estan negociant amb els comitès les mesures a aplicar, així que previsiblement -i tenint en compte que, segons dades de l'Idescat actualment hi ha 627.693 empreses amb establiments a Catalunya- la xifra tendirà a incrementar-se a finals de setmana. D'aquestes més de 600.000 empreses, només el 5,89% pertanyen al sector indústria, el 12,2% a la construcció i el 81,9% al sector serveis.

 

Causa de força major

Al País Valencià, les xifres d'ERTOs són similars a les de Catalunya, però tenint en compte que la xifra d'empreses actives que hi tenen seu és de 356.288. La diferència, també, està en el nombre de persones afectades. La Conselleria d'Economia ha rebut entre els dies 12 i el 16 de març un total de 191 sol·licituds d’ERTO que afecten 6.649 persones. D'aquestes sol·licituds, 10 corresponen a empreses que operen en tot el territori valencià i afecten 2.656 treballadors. A la província de València el nombre de sol·licituds és de 72, i afecta 1.119 persones treballadores; a Alacant les sol·licituds són 77, afectant 2.246 persones i a Castelló el número de sol·licitats és de 32, i afecta 628 treballadors.

Més info: L’abecedari del treball en època de coronavirus

Des de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball expliquen que són ells els que tramitaran l’expedient que suposa la suspensió temporal del contracte o reduir la jornada dels seus treballadors de manera temporal, sempre que s'acredite que existeix una causa de força major derivada de la situació actual, provocada per Covid-19. Com a Catalunya, la majoria d'empreses del País Valencià pertànyen al sector serveis.

 

Els agents socials exigeixen seriositat i rigorositat a l'hora d'aplicar un ERTO i, sobretot, demanen a les empreses que no s'aprofitin de la situació. El president de Pimec, Josep González, ja deia ahir que "si no queda més remei que fer un ERTO, s’han de fer amb tota la seriositat per no aprofitar-se de la situació i que l’administració faci ràpid els tràmits". Dit això, afegia que "s’han de justificar amb les caigudes de producció i si alguna empresa intenta barrejar-ho, per alguna cosa està l’administració per aplicar les sancions que cregui necessàries". Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, demanava que "no es facin EROs i que afectin el mínim necessari per tirar endavant l’empresa". 

González: "Els ERTOs s’han de justificar amb les caigudes de producció"

Ara queda per veure l'efecte que té a les empreses l'anunci d'agilitzar els tràmits dels ERTOs del Govern espanyol. Per exemple, Nissan, que ja va aturar la seva producció divendres passat, ha optat per esperar a analitzar les mesures presentades per Pedro Sánchez i començarà a negociar-ho amb els sindicats aquest dimecres. De moment, les empreses ja saben que l'Executiu exonerarà els empresaris que facin ERTOs pel Covid-19 del pagament de les quotes a la Seguretat Social per "alleugerir les càrregues financeres de les empreses" i "recuperar" l’ocupació al més aviat possible. Caldrà esperar uns dies més, però, per veure com es perfila la situació de les diferents empreses.

Més informació
Seat presenta un ERTO per a tota la plantilla
Nissan atura la producció a la Zona Franca i Montcada pel coronavirus
Avui et destaquem
El més llegit