Barcelona, sisena ciutat preferida del món per als nòmades digitals

La ciutat comtal ocupa el 6è lloc al Savills Executive Nomad Index com una de les ciutats favorites per als professionals que treballen llargues temporades en remot

La torre Agbar a la ciutat de Barcelona | iStock La torre Agbar a la ciutat de Barcelona | iStock

Barcelona es consolida al món com la sisena ciutat favorita per als nòmades digitals, professionals tecnològics que treballen en remot durant llargues temporades, segons la consultora immobiliària internacional Savills. La ciutat comtal destaca en aquest rànquing per oferir alguns dels aspectes essencials per a aquest perfil de professionals, com ara bona velocitat de banda ampla, qualitat de l'aire en comparació amb altres localitzacions o un cost raonable dels llocs de coworking, entre d'altres.

D'acord amb el darrer informe Tech Cities de Savills, San Francisco, Nova York i Silicon Valley continuen encapçalant la classificació mundial de "Ciutats Tecnològiques", atraient un gran volum professionals d'aquest àmbit i allotjant institucions d'ensenyament superior de qualitat, amplis ecosistemes empresarials i tecnològics i grans volums de capital risc, que continuaran sent a llarg termini entorns propicis per al creixement del sector. Tot i això, altres ciutats s'estan posicionant amb fortalesa davant de subsectors tecnològics emergents més especialitzats.

Al subsector de Climate/CleanTech, per exemple, els estudis de Savills mostren que algunes ciutats nòrdiques com Hèlsinki o Oslo estan per davant de rivals molt més grans, com Nova York o Pequín, que ocupen el 2n i 4t lloc en el rànquing general combinat). De la mateixa manera, si s'analitza l'ecosistema DeepTech (Intel·ligència Artificial, machine learning, nanotecnologia, big data, etc.), Bristol (Regne Unit), apareix en 12a posició al rànquing de la consultora, davant de Xangai o París, situades en 7a i 9a posició respectivament a la classificació general de Tech Cities.

Ciutats tecnològiques més petites i a l'alça presenten uns costos més baixos que les poden fer més atractives per als treballadors tecnològics, especialment per a aquells que poden treballar des de qualsevol lloc

Tot i que el sector tecnològic mundial està travessant un període de consolidació i redimensionament en algunes organitzacions, aquest segueix emprant un gran nombre de persones a tot el món i moltes organitzacions continuen creixent, expliquen des de Savills. Tot i que les grans ciutats tecnològiques conserven molts avantatges i el seu atractiu per a les empreses del sector, és interessant observar que algunes ciutats més petites i amb costos immobiliaris més baixos estan guanyant posicions en àrees diferents, allotjant el ràpid desenvolupament d'aquests ecosistemes i atraient talent per donar suport al creixement dels subsectors esmentats.

Més info: Barcelona és la tercera ciutat europea amb més contractació d'oficines flexibles

Així, des de la consultora assenyalen que les empreses que es vulguin instal·lar a les ciutats que ocupen els primers llocs de l'índex combinat de ciutats tecnològiques hauran d'assumir un cost tant per a l'empresa que decideixi llogar un espai d'alta qualitat com per als treballadors. Per exemple, Nova York, segona ciutat tecnològica, té els lloguers tant d'oficines com d'habitatges més cars entre les ciutats més ben classificades. En canvi, ciutats tecnològiques més petites i a l'alça presenten uns costos més baixos que les poden fer més atractives per als treballadors tecnològics, especialment per a aquells que poden treballar des de qualsevol lloc. Aquests mercats també poden ser atractius per a les empreses tecnològiques que busquen espai d'oficines a baix cost.

Més informació
Barcelona genera el 70% del negoci d'oficines flexibles a l'Estat
El mercat d'oficines a Barcelona incrementa l'activitat
La startup francesa Papernest obre noves oficines a Barcelona i preveu contractar 300 treballadors
Avui et destaquem
El més llegit