El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, I el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín
El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, I el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín

Barcelona rep l''apte' per albergar l'EMA

La CE publicat un estudi on valora les ciutats candidates a acollir l'organisme i certifica la idoneïtat de la capital catalana

La Comissió Europea ha publicat aquest dissabte la valoració de les ciutats candidates a acollir la nova seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA), entre les quals es troba Barcelona, que ha complert amb els criteris objectius requerits i destaca per la disponibilitat que oferirà a les futures instal·lacions. L'EMA i l'Autoritat Bancària Europea tenen actualment la seva seu al Regne Unit però hauran d'abandonar el país una vegada culmini el procés del Brexit amb el qual el país deixarà l'eurobloc al març del 2019.

Barcelona és una de les 19 ciutats europees que opten a ser la nova seu i en principi ho fa com una de les favorites al costat d'Amsterdam, Copenhaguen, Viena, Milà i Dublín. El primer pas per a la decisió és l'informe que presenta ara Brussel·les i que avalua a les ciutats en funció de sis criteris objectius que no són vinculants per a la decisió final, però que han de ser tinguts en compte pels Estats membres. Es tracta d'un informe que mesura qüestions tècniques, per la qual cosa no es fa ressò del desafiament independentista a Catalunya; una crisi política que no obstant això podria llastrar la candidatura de Barcelona en la següent fase.

Pel que fa a l'informe d'avui, l'oferta presentada per Barcelona indica que l'espai ofert a l'emblemàtica Torre Glòries (abans Agbar), "compleix amb els requisits en el que a oficines i estacions de treball de l'EMA es refereix, així com sales de reunions i conferències, un saló per 500 persones, auditori, recepció i seguretat de sistemes, que estaria preparada per l'EMA a la fi de l'últim trimestre del 2018".

La de Barcelona destaca per ser una candidatura que ofereix unes instal·lacions completades i en funcionament. Candidatures rivals com la de Brussel·les o Zagreb (Croàcia) no han ofert detalls sobre la totalitat d'aspectes sol·licitats per la Comissió en la localització de l'espai

En qualsevol cas, aquest un dels criteris que avalua la Comissió Europea en un informe que estudia també l'accessibilitat de la ubicació, l'existència d'instal·lacions educatives adequades per als fills dels treballadors i l'apropiat accés al mercat laboral, seguretat social i assistència mèdica per als seus fills i cònjuges, requisits tots coberts per la candidatura barcelonina.

Els Estats membres hauran de tenir un debat polític a l'octubre a partir de la informació que ofereix ara la Comissió, però al novembre l'elecció definitiva es durà a terme d'acord a un sistema de vot secret, que s'organitzarà en diverses fases eliminatòries fins a un màxim de tres.

L'EMA s'encarrega de l'avaluació científica, la supervisió i la vigilància farmacològica a la UE, compta amb 890 persones en plantilla però la seva activitat genera unes 36.000 visites cada any.

Més informació
Catalunya impulsa la innovació en salut
Barcelona té la recepta a punt per acollir l'EMA
Avui et destaquem
El més llegit