La nova economia i uns premis reials

Vottun, Rimbo Rent, Exum, E4-3D Engineering i Oimo Bioplastics són les cinc startups premiades a la Barcelona New Economy Week

El delegat especial del Govern al CZFB, Pere Navarro; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; el rei Felip VI; el president del Govern, Pedro Sánchez; i el primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collbonia, al BNEW | Europa Press El delegat especial del Govern al CZFB, Pere Navarro; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; el rei Felip VI; el president del Govern, Pedro Sánchez; i el primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collbonia, al BNEW | Europa Press

L'ambient als voltants de l'Estació de França és el de les grans ocasions polítiques: tots els carrers que envolten l'edifici tallats i amb desenes de furgonetes de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra. La presència del rei Felip VI i el president del Govern central, Pedro Sánchez, a Barcelona té un motiu polític però un rerefons econòmic. Ambdós han assistit a l'entrega de premis de la Barcelona New Economy Week (BNEW), l'esdeveniment creat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) que acaba aquest divendres després de quatre dies intentant establir les bases de la reactivació econòmica.

El balanç del conjunt de conferències i xerrades que s'han repartit en escenaris televisius a tres edificis diferents de la ciutat -l'Estació de França, el Movistar Center i la Casa Seat- és "molt positiu", ha dit el delegat especial del Govern al CZFB, Pere Navarro, durant l'entrega de premis. El balanç de ressò no podria ser millor amb la presència d'autoritats en la primera edició d'aquest nou format, encara que descafeïnada per l'absència de cap representant de la Generalitat i l'alcaldessa, Ada Colau. Tot i que els premis i els premiats han quedat en segon pla, l'acte ha tingut una atenció mediàtica que possiblement hauria estat més difuminada si no hagués comptat amb la presència de les màximes autoritats del país. 

De fet, Navarro ha anunciat que hi haurà una segona BNEW l'any que ve, fet que ja havia deixat entreveure durant l'acte d'inauguració del dimarts. A més, ha confirmat que el Consorci de la Zona Franca de Barcelona també impulsarà una xarxa de BNEWs arreu del món: "Crearem una xarxa mundial des de Barcelona d’esdeveniments híbrids relacionats amb la nova economia".

Obviant els deixos polítics del discurs del monarca -que ha demanat en diverses ocasions unitat-, ha destacat la innovació com a recepta per sortir de la crisi. Ha posat d'exemple les cinc empreses premiades: Vottun, Rimbo Rent, Exum, E4-3D Engineering i Oimo Bioplastics. I també com a exemple de fer les coses bé ha apuntat en diverses ocasions cap a la capital catalana. "Barcelona s'ha caracteritzat sempre per ser un gran referent en innovació, per comptar amb rellevants empresaris i més recentment, amb un important ecosistema emprenedor i tecnològic", ha dit en català. 

Més info: BNEW, la fira que no és fira

Les cinc empreses guardonades són precisament startups catalanes. Vottun és mig catalana i mig dels Estats Units i s'ha endut el premi de logística. Ofereix solucions de traçabilitat per a empreses d'aquest sector mitjançant l'ús del blockchain. Rimbo Rent s'ha emportat la distinció del sector immobiliari. Aquesta empresa emergent amb seu a Barcelona ofereix lloguers sense depòsits per als inquilins i un sistema de protecció per als propietaris. En l'àmbit de l'ecommerce, la companyia premiada ha estat Exum, una aplicació per gestionar les comandes dirigida tant a proveïdors com a negocis. 

La BNEW ceIebrarà l'any que ve la segona edició i impulsarà una xarxa mundial d'esdeveniments relacionats amb la nova economia coordinada des de Barcelona

E4-3D Engineering ha estat la guanyadora de l'apartat d'indústria digital. Amb orígens catalans i britànics, aquesta startup es dedica a la impressió 3D per a propòsits socials i econòmics. Finalment, la firma guardonada en el camp de zones econòmiques ha estat Oimo Bioplastics. Es tracta d'una empresa amb seu a Barcelona que idea nous materials i se centra en l'ecodisseny.  

Objectiu: l'avantguarda tecnològica

El CEO i cofundador d'Exum, Joan Sanmartí, ha fet un discurs en nom de tots els guanyadors. Ha posicionat la "tecnologia com a palanca de progrés del país" en un moment de crisi com l'actual. En aquest sentit, s'ha volgut dirigir a totes les companyies -les noves i les que porten més temps- per compartir experiències en temps difícils: "No esteu sols". 

El rei Felip VI s'ha encarregat d'entregar els premis, amb una errada del protocol covid-19 quan ha encaixat la mà amb el primer guanyador, Luis Carbajo, el CEO de Vottun. "En aquests moments més difícils, heu innovat. Però és encara més important el que us queda per fer, per a vosaltres i per a tota la societat", ha afirmat el cap d'Estat ja en castellà, dirigint-se directament als cinc guardonats. Tots tenen en comú l'aplicació de tecnologies diverses en els seus negocis. 

"Barcelona és un gran referent en innovació i compta amb rellevants empresaris i un important ecosistema emprenedor i tecnològic", segons Felip VI

També la tecnologia ha servit per fer possible la BNEW, que ha estrenat una plataforma online específica perquè els gairebé 11.000 assistents de 111 països diferents poguessin seguir l'esdeveniment de manera virtual. Un 90,84% dels participants ho han fet a través d'internet. De fet, en el model híbrid ha tingut més pes el format digital que el presencial: els platós de televisió on s'han portat a terme les ponències tenen poc aforament, però la realització i els equips de gravació estan altament cuidats. 

"Es tracta d’una oportunitat clara per abordar transformacions urgents, que podran situar Barcelona, Catalunya i Espanya en l’avantguarda tecnològica", ha afirmat el Rei en referència a la covid-19. El rol de la capital catalana en aquesta transformació i recuperació econòmica, té clar que serà rellevant: "Barcelona pot i ha d’aspirar a tenir un paper destacat en el desenvolupament de la nova indústria; pot i ha de continuar sent aquest centre de referència en innovació del sud d’Europa". 

Més informació
La logística s'enlaira: ja és el 14% del PIB català i dóna feina a 170.000 persones
L'economia postpandèmia es pensa a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit