El ‘bon vivant’ de la fusta

La 22a edició de Construmat, que tindrà lloc entre el 23 i el 25 de maig, construirà en directe una casa amb aquest material i altres com el suro o la palla

La fusta serà una de les protagonistes de Construmat |Cedida La fusta serà una de les protagonistes de Construmat |Cedida

El terme francès bon vivant fa referència al bon viure, especialment en l’àmbit gastronòmic. Ara, aquest concepte, ampliat a la sostenibilitat també es pot emprar a la construcció que aconsegueix millorar la vida de les persones que hi habiten la casa, alhora que aconsegueix un entorn més saludable. És en aquest ambient, on la  22a edició de la fira Construmat comptarà amb una àrea de bioconstrucció, on exhibirà els grans avantatges que ofereix l’edificació amb materials com la fusta, el suro, la palla o mitjançant cobertes i façanes revestides amb vegetació. 

L’ús de la fusta com a material constructiu està en plena expansió gràcies a les seves excel·lents propietats aïllants, la seva versatilitat, durabilitat i resistència, la reducció dels temps d’obra que implica, però sobretot per la baixa petjada de carboni que comporta respecte d’altres materials. Més enllà d’aquests avantatges, en un context de canvis legislatius en l’esfera comunitària, amb el compromís de la Unió Europea de disposar d’un parc immobiliari lliure d’emissions l’any 2050, la construcció amb materials com la fusta, el suro o la palla esdevindran essencials. 

Els professionals que visitin el saló podran conèixer de primera mà algunes de les tècniques més innovadores del moment

Àrea per a la sostenibilitat

A Construmat, i durant els dies de celebració del saló, es construirà una casa de 100 metres quadrats amb un baix impacte mediambiental, saludable i eficient energèticament. Aquest és un dels exemples de l’aposta del certamen per la sostenibilitat, que crearà una nova àrea dedicada a aquest material. En aquest espai, és on s’aixecarà aquesta construcció en directe mitjançant estructures prefabricades en fusta i altres elements fets amb suro i palla, així com amb cobertes, façanes i interiors vegetals, per tal que els professionals que visitin el saló puguin conèixer de primera mà algunes de les tècniques més innovadores del moment, que fan possible la construcció d’habitatges sostenibles, saludables i eficients energèticament.

L’espai també donarà visibilitat a les empreses que participen en aquesta dinàmica, especialitzades en aquest tipus de construcció alternativa i baixa en emissions: Amorim Cork, Cap Problema, Cegasa, Cuadern Campanals Arquitectes, Ecococon, Egoin Wood Group, Factor Energia, Hand, Institut Provençana,  Kave Home, Lzf, Xavier Mas, Max Madera, Persiana Barcelona, Roca, Roi, Saint-Gobain, Sebastia, Simon, Simpson-Strong Tie, World Wood Future, i Zania.

L’espai donarà visibilitat a les empreses de construcció alternativa i baixa en emissions

Aquesta nova àrea se suma a l’àmplia oferta del sector de la fusta present a la zona expositiva que engloba fabricants de fusta contralaminada i estructures laminades, especialistes en construcció industrialitzada i sistemes modulars, així com companyies distribuïdores. Entre elles, destaquen noms com KLH, Simonin, Arquima, RMB, Vivre Enbois, Novaltra, Cecam, Cype, Geosec, Herms, Ibertrac, Kerakoll, Nou Bau, o ITW Espanya, entre d’altres.

La construcció en fusta permet viure en cases eficients i ecològiques, al mateix temps que es millora l’entorn de l’espai i del planeta. Aquest material natural, renovable, ecològic, lleuger i que destaca per la seva capacitat aïllant serà un dels protagonistes de Construmat, que tindrà lloc entre el 23 i el 25 de maig.
 

Més informació
Construmat 2023: construint sostenibilitat
Edificació tecnològica, automatitzada i sostenible, el futur de la construcció
Avui et destaquem
El més llegit