“Només hi ha una manera de fer front al Brexit: preparar-se”

La Generalitat ha creat la Finestreta Brexit, una eina per ajudar a les empreses a seguir sent competitives al Regne Unit

La cursa del Brexit s’acosta a la seva fi | iStock La cursa del Brexit s’acosta a la seva fi | iStock

La cursa del Brexit s’acosta a la seva fi. Després de diverses pròrrogues i tot i la incertesa actual, el 31 d’octubre s’hauria de fer efectiva la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Amb aquesta perspectiva, les empreses catalanes amb interessos a la Gran Bretanya no poden ajornar més la preparació per al nou escenari.

Més info: Pimec i Foment emplacen les empreses a preparar-se pel Brexit

Actualment, es fa difícil assegurar, per exemple, si s’establiran aranzels i noves taxes. Per ajudar les empreses a preparar plans de contingència, la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa la Finestreta Brexit. A través d’ACCIÓ, -l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-, disposen de diverses eines per tenir-ho tot a punt per al dia 1 del Brexit.

“Només hi ha una manera de poder fer front a aquest escenari: preparar-se”, assegura Òscar Martí, director de l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Londres. En aquest sentit, la Finestreta Brexit ofereix una eina online d’autodiagnosi perquè les empreses analitzin en només 15 minuts la seva exposició al Brexit. A més, facilita assessorament personalitzat amb l’equip d’experts d’ACCIÓ a Barcelona i acompanyament sobre el terreny amb l’oficina de Londres.

El país britànic és el cinquè soci comercial de Catalunya, on ja hi exporten 3.374 empreses catalanes i s’hi han implantat 461 filials

Amb les exportacions catalanes acumulant vuit anys de rècords consecutius, aquest afany d’expansió és especialment destacat al Regne Unit. El país britànic és el cinquè soci comercial de Catalunya, on ja hi exporten 3.374 empreses catalanes i s’hi han implantat 461 filials.

Una d’aquestes empreses és Hidraulik, que es dedica a l’elaboració de catifes viníliques que reprodueixen els terres hidràulics modernistes. “Des de fa prop d’un any i mig exportem els nostres productes des de Barcelona al Regne Unit”, explica el seu CEO, Eloi Rossinés; que destaca com la Finestreta Brexit “ens ha ajudat molt a través de l’anàlisi de diferents punts que hem de tenir en compte: des de possibles canvis a nivell fiscal i duaner, a qüestions logístiques o d’organització del personal local”. Rossinés té clar que “ens hem de preparar perquè el nostre producte segueixi essent competitiu en aquest nou escenari”.

Per a Òscar Martí, “la voluntat d’ACCIÓ és acompanyar les empreses catalanes per ajudar-les a ser més competitives. Per això hem obert la Finestreta Brexit, perquè puguin seguir operant al Regne Unit des del primer dia”.

Més informació
La incertesa pel Brexit retalla un 10% els beneficis del Santander
El Govern activa un pla per minimitzar els efectes del Brexit
El Prat, a l’abisme del Brexit
Avui et destaquem
El més llegit