El BSC obté el primer ordinador quàntic del sud d'Europa

El centre coordinarà l'ecosistema Quantum Spain de computació quàntica anunciat pel Govern espanyol

Una part d'un ordinador quàntic experimental | Europa Press Una part d'un ordinador quàntic experimental | Europa Press

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) tindrà un ordinador quàntic amb capacitat molt superior a les supercomputadores, en el marc de la seva coordinació del Quantum Spain (l'ecosistema de computació quàntica anunciat pel Govern espanyol i que serà la primera iniciativa d'aquest tipus en el sud d'Europa), i esperen el primer xip a la fi de 2022. La principal funció de l'ordinador serà poder cedir-ho en fraccions temporals a investigadors que necessitin supercomputació per als seus projectes, a través de les peticions habituals de la Xarxa Espanyola de Supercomputación (RES), perquè es connectin en remot.

En declaracions als mitjans, la coordinadora del projecte, Alba Cervera, ha afirmat que la tecnologia quàntica -basada en les propietats de la matèria a nivell microscòpic- no substituirà als supercomputadores com el Mare Nostrum 5, que s'instal·larà pròximament en el recinte, sinó que és "complementària".

"Pot resoldre problemes molt complicats però no tots, i molts problemes no necessitaran un ordinador quàntic. De la mateixa manera que no necessitem usar el Mare Nostrum per enviar un whatsapp, tampoc necessitarem un ordinador quàntic per fer coses que un ordinador clàssic ja fa perfectament", ha raonat la coordinadora del projecte.

Així mateix, el director associat del BSC, Josep Maria Martorell, ha explicat que la computació quàntica és una disciplina ara mateix liderada per empreses nord-americanes i universitats xineses que cedeixen únicament accessos remots als seus ordinadors quàntics i tenen limitacions a l'exportació.

Per això, considera que és un bon moment perquè la recerca europea comenci a treballar en això darrere de la sobirania tecnològica del continent, una qüestió que fins ara s'ha demostrat vital en la fabricació de xips i conductors. Martorell ha dit que ara mateix no hi ha cap ordinador quàntic a Europa i ha indicat que, com proposava el Govern espanyol, s'apostarà per tecnologia continental per al desenvolupament del projecte.

Més informació
La ciutat intel·ligent o l’ordinador invisible
Avui et destaquem
El més llegit