BWAW: avançar en la igualtat de gènere, més enllà del vuit de març

La segona edició de la BWAW arranca amb un peu a Barcelona i un altre a Madrid i més de 2.000 registrats

Inauguració de l'edició anterior de la BWAW | Cedida Inauguració de l'edició anterior de la BWAW | Cedida

En el Dia Internacional de la Dona arranca la segona edició del Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW) un esdeveniment de tres dies que tindrà un peu a Barcelona i un altre a Madrid i que ha estat organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç espanyoles. La BWAW d’enguany, que es filmarà als platós de RTVE de Barcelona i Madrid però només es retransmetrà digitalment, comptarà amb la participació de 58 professionals de diversos perfils i àmbits; homes i dones. És una declaració d’intencions: la BWAW està dirigida a ambdós gèneres perquè, segons va anunciar Pere Navarro, delegat especial de l'Estat en el CZFB, “el canvi ha d'arribar del treball conjunt”.

Liderar el canvi des del treball conjunt. Blanca Sorigué, directora general del CZFB i de BWAW, creu que aquest és el camí i, per això, l'esdeveniment "donarà veu tant a dones expertes en l'àmbit nacional i internacional, com a importants representants masculins, amb la finalitat de poder abordar la problemàtica des de diferents perspectives i en conjunt”. La inauguració de BWAW tindrà lloc als estudis d'RTVE Catalunya a Sant Cugat del Vallès. La corporació pública s’ocuparà de la retransmissió de l’acte mitjançant la plataforma RTVE Play. El segon dia també es gravarà als estudis de Sant Cugat del Vallès, i Madrid en farà el relleu en el tercer i últim dia de la BWAW, amb tres taules rodones i un acte de clausura carregat de conclusions.

Més de 2.000 persones ja s'han registrat per escoltar les reflexions de ponents destacats com María Neira, directora del Departament de Salut Pública i de l'Ambient en l'Organització Mundial de la Salut (OMS), José Luis Bonet, president de la Cambra de Comerç d'Espanya i la Fundació Incyde, i Natalia Baiona, directora del departament d'Innovació, Educació i Inversions de l'Organització Mundial del Turisme (OMT). S’hi sumen al llistat Igone Bartumeu, directora de Comunicació i Relacions Institucionals de l'àrea est a Coca-Cola; Blanca Sorigué, directora general del CZFB; Maria Eugenia Gay, delegada del Govern a Catalunya; Josep Maria Martorell, director associat de BSC-CNS; i Laura Pérez Castaño, tinenta d'Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona.

L'edat, l'educació i les fronteres

L'objectiu és "donar un espai al debat i a la reflexió, més enllà del vuit de març", explica Isabel Maria Oliver, qui ha sigut diputada i consellera d'economia i turisme a les Illes Balears i actualment treballa a l'OMT, a l'oficina del secretari general. Oliver és una de les ponents que donaran el tret de sortida a la BWAW 2022. Ho farà a la primera taula rodona de la jornada, sota el títol Edatisme: a partir dels 45, què? També en formaran part Elena del Barrio, Investigadora a Matia Institut Gerontològic, Iñaki Ortega, professor a UNIR, o Sara Berbel, gerent Municipal de l'Ajuntament de Barcelona i David Roch, professor de la Universidad Pontificia Comillas En aquest cas, el punt de partida és qüestionar si la desigualtat de gènere s'incrementa amb l'edat, però al llarg dels tres dies de la BWAW partiran des de diferents punts de vista: l'educació, la publicitat, el sector energètic, fora d'Occident, a la revolució industrial, la conciliació familiar, el gran consum, l'emprenedoria i un llarg etcètera. 

Sobre la desigualtat en dones major de 45 anys, Oliver destaca una notable evolució en els últims anys: "hi ha una generació de dones molt preparades que poden aportar molt, i de fet ho estan fent, a les esferes directives del sector privat". A l'esfera política també s'ha avançat molt, assegura, gràcies a iniciatives com la llista cremallera, un format de llista electoral en què homes i dones ocupen llocs alterns i s'assegura que cada gènere tingui una representació del 50%. El seu partit, el PSOE, ho aplica des de l'any 2000 i, avui dia, també ho apliquen altres partits. De fet, PSOE i Unides Podem van proposar fa dos anys la seva obligatorietat per concórrer a les eleccions, però de moment continua vigent la Llei orgànica 3/2007, en què cap gènere pot tenir una representació superior al 60% ni inferior al 40% en trams de cinc persones.

L'educació protagonitzarà el segon debat de la jornada. L'objectiu és subratllar la importància de projectes educatius en igualtat de gènere per continuar avançant cap a una paritat real, no només en l'àmbit laboral, sinó també social. "És necessari que es prenguin mesures polítiques que incideixen en la igualtat de gènere i que abastin tota la vida de la dona, no només la laboral", argumenta Oliver, i apunta a un augment d'ajudes de l'Estat "que permetin que la dona pugui estudiar, treballar i ascendir". 

L'últim protagonista del primer dia de la BWAW serà La dona més enllà d'Occident, una taula de debat que aportarà una perspectiva internacional i comprendrà la problemàtica de gènere des d'un punt de vista transversal i humanitari. La taula comptarà amb representants de primer nivell de l'OMS, la Cambra de Comerç d'Espanya i el Govern de Canàries.

Més informació
Tot a punt per la Barcelona Woman Acceleration Week
El cop de taula de les dones als consells d’administració
A la guerra, hi ha llocs on només arriben les dones
Avui et destaquem
El més llegit