La Cambra constata la frenada de l’economia

Canadell apunta a les incerteses per rebaixar les previsions econòmiques de Catalunya

Canadell i Rovira durant la presentació de l'estudi | EP Canadell i Rovira durant la presentació de l'estudi | EP

La Cambra de Comerç de Barcelona ha revisat a la baixa les seves previsions de creixement de l'economia catalana per a 2019, situant-les en el 1,9% per a aquest any i en el 1,7% en 2020, després que al juliol estimés una pujada per a 2019 del 2,3%.

Així ho han explicat aquest dimecres en roda de premsa el president de la Cambra, Joan Canadell, i el director del Gabinet d'Estudis, Joan Ramon Rovira, que han sostingut que no es tracta d'un escenari d'empitjorament econòmic greu, sinó d'una "desacceleració".

D'aquesta manera, l'economia catalana creixerà per sota del conjunt de l'economia espanyola, que creixerà un 2,1% aquest any i un 1,8% el pròxim, segons les estimacions del Govern en funcions.

Rovira ha matisat que part d'aquesta revisió és "tècnica", ja que ha explicat que la institució realitza els seus càlculs amb altres previsions de l'economia espanyola influïdes per la revisió que realitza l'Institut Nacional d'Estadística (INE), per la qual cosa només la meitat d'aquesta revisió seria atribuïble a la desacceleració.

Rovira ha afirmat que la desacceleració mundial és sincronitzada i que toca fons aquest 2019, mentre que “en canvi les principals economies avançades entren en un període sostingut de baix creixement, amb una expansió enguany de l’1,6%, un creixement igual l’any vinent i amb una expansió de l’1,4% de cara al 2021”. Aquesta frenada serà més accentuada a la Unió Econòmica Europea, amb un creixement de l’1,2% enguany, un 1,4% l’any vinent i un creixement similar el 2021.

Segons el portaveu de la Cambra, la principal amenaça és la pèrdua de confiança generalitzada que freni decisions d’inversió i de consum, davant d’incerteses que no es poden quantificar, com la guerra comercial entre els EUA i Xina, el Brexit, Iran, etc.

"No ens hem de preocupar. No estem, de cap de les maneres, en una fase de recessió. Catalunya creix per sobre de la UE"

Pel que fa a les previsions econòmiques més immediates, “el creixement es mantindrà positiu, no hi ha recessió, hi ha desacceleració, però a partir del 2021 el cicle canviarà”.

"No ens hem de preocupar. No estem, de cap de les maneres, en una fase de recessió. Catalunya creix per sobre de la UE", ha assegurat Canadell.

El president de la Cambra ha citat com a principals problemes les trumpbulencies -turbulències creades pel president estatunidenc Donald Trump-, el Brexit i la falta de pressupostos del Govern i de la Generalitat: "Malgrat això estem creixent gairebé un 2% quan Europa creix la meitat. L'economia catalana és forta i està resistint prou bé".

“Som en una nova fase de cicle d’un creixement més baix i no estem en recessió, alentiment en tot cas, però seguim en creixement i per sobre de la UE”, ha afirmat. En aquesta línia, segons Canadell, “Espanya està igual que Catalunya perquè és el seu motor”.

Canadell també ha demanat consens per poder aprovar pressupostos i que es respectin els resultats de les urnes: "Tenim el que tenim i entre tots hem de posar-nos d'acord per a fer uns pressupostos".

Al Govern central també li ha demanat impulsar un canvi de model productiu, ja que ha citat problemes com les pensions i l'atur estructural, i ha apostat per la innovació i la internacionalització.

Quant a la Generalitat, ha considerat que Catalunya ja hauria de tenir aprovats els comptes: "No sé si depèn de la inestabilitat a Espanya que tampoc tinguem pressupostos aquí. Reclamem als partits que pactin perquè hi ha majories suficients i opcions per pactar-los".

"Només faltaria més inestabilitat amb més eleccions. De moment, exigim que hi hagi pressuposats. Almenys aquí se sentin. Allí hi ha un que ni agafa el telèfon"

Preguntat per la possibilitat de noves eleccions a Catalunya, ha exigit que hi hagi pressuposats perquè les "eleccions no van bé a ningú", i ha apuntat que aquesta inestabilitat afecta més que la falta de comptes pressupostaris.

"Només faltaria més inestabilitat amb més eleccions. De moment, exigim que hi hagi pressuposats. Almenys aquí se sentin. Allí hi ha un que ni agafa el telèfon", ha dit en al·lusió al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez.

EROs a Catalunya

En la mateixa roda de premsa, Rovira ha aprofitat per presentar un estudi de la Cambra sobre els EROs a Catalunya en els darrers anys. Les conclusions a què han arribat, són que “els afectats estan sent més importants als serveis que a la indústria”. L’estudi ha analitzat el darrer període expansiu, fins abans de la crisi del 2008, amb l’actual. “ En el període expansiu anterior la destrucció de llocs de feina va ser molt més gran a la indústria, però des del 2014 els serveis acaparen el nombre d’acomiadaments”.

Més info: ERO, la història interminable

Rovira ha explicat que l’estudi es demana si els factors que expliquen els ERO són estructurals -com elements de competitivitat- o si són conjunturals. “La resposta és que en el període anterior es van efectuar moltes deslocalitzacions -Samsung, tèxti, automoció, etc.-, les empreses marxaven a l’Europa de l’est, sud-est asiàtic o nord d’Àfrica”. En canvi, actualment el que passa és diferent, el principal sector afectat és la mediació financera, és a dir, els bancs, i el segon és el motor.

Els EROs augmenten segons la conjuntura en primer terme i en segon terme per problemes sectorials. Ara mateix la banca i els vehicles, són dos sectors afectats, "el primer per la digitalització i regulatori i el segon pel comerç mundial”.

Avui et destaquem
El més llegit