L'energia i l'habitatge són els principals motors de la inflació a l'Estat | EP

Economia

Catalunya, a la cua de l'augment de la inflació

El país registra una taxa interanual de l'IPC de 6,1 punts al desembre, de les més baixes de l'Estat i només per sobre de les Canàries i Ceuta

Catalunya registra el segon menor augment en la taxa interanual de l'IPC de l'Estat. Amb una variació del 6,1% en comparació amb el mateix període de 2020, el país queda quatre dècimes per sota de la mitjana espanyola (6,5%) i només per sobre de la inflació a les Illes Canàries - a banda de la ciutat autònoma de Ceuta - segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística.

Les xifres de l'IPC a Catalunya deixen un augment en comparació al novembre del 0,8%, factor que també mostraria una pujada dels preus més lenta que al conjunt de l'Estat, on la variació mensual en la taxa ha estat d'1,2 punts. Territoris com Castella i Lleó o l'Aragó mostren taxes interanuals superiors als set punts (7,3 i 7,2, respectivament) i augments en comparació a l'onzè mes de l'any de més de l'1%.

Per sectors, el que ha tingut més influència en la pujada dels preus ha estat l'habitatge. El mercat immobiliari mostra una pujada interanual del 23,3%, 6,5 punts per sobre de la recollida al novembre pel mateix INE – un increment, assenyala l'Institut, motivat principalment per l'augment dels preus de l'electricitat. Per la seva banda, els aliments i begudes no alcohòliques mostren un augment significatiu però més moderat, del 5%, dos punts per sobre del novembre; així com el transport, amb una variació propera a l'11%.

Pel que fa a la variació anual de la taxa d'inflació subjacent – la dada d'augment de preus sense aliments no elaborats ni productes energètics – l'Institut confirma les dades per al desembre i la col·loca en 2,1 punts, quatre dècimes per sobre del novembre, però quatre punts per sota de la mitjana general. Aquesta xifra suposa l'augment més elevat des del març de 2013.