Catalunya multiplica per nou la inversió estrangera en videojocs en cinc anys

L'aportació internacional al sector dels videojocs és de 36 milions d'euros des del 2014 i la creació de llocs de feina ascendeix a 516

Oriol Canuda, cap d'estudis de l'empresa de videojocs King, una de les grans inversions estrangeres del sector a Catalunya | ACN Oriol Canuda, cap d'estudis de l'empresa de videojocs King, una de les grans inversions estrangeres del sector a Catalunya | ACN

L'inversió estrangera en videojocs a Catalunya s'ha multiplicat per nou entre el 2014 i el 2018. Dels quatre milions d'euros que van aportar les empreses internacionals entre el 2009 i el 2013, s'ha passat a 36 milions d'euros. Els llocs de feina creats en els darrers cinc anys ascendeixen a 516, mentre que en el lustre anterior van ser 87. Mostra de que Catalunya s'ha convertit en un pol d'atracció de la inversió estrangera en el sector és que les principals empreses s'han establert a Barcelona. 

És el cas de King, Zeptolab, Scopely i Bandai Namco, que ho ha anunciat recentment. El conseller delegat d'Acció -l'oficina de competitivitat de l'empresa de la Generalitat-, Joan Romero, destaca que les xifres –que no recullen inversions com la de King perquè s'ha fet el 2019- demostren que Catalunya "s'està convertint en el pol del sud d'Europa en el desenvolupament de videojocs". Segons el llibre blanc de la indústria del 2018, a Catalunya hi ha 140 empreses i estudis legalment constituïts d'aquest sector, el 30% de tot l'Estat espanyol. El 2017 aquesta indústria va facturar 367 milions d'euros, que representa el 52% del conjunt de l'Estat i un 15% més que l'any anterior. L'ocupació va créixer un 22% el 2017 i es van assolir els 2.982 treballadors, el 47% de tot l'Estat. Algunes de les empreses amb presència a Barcelona, a banda de les esmentades, són Take-Two a través de la compra de Social Point, Ubisoft, Gameloft, Riot Games i IGG.

Un dels grans gegants dels videojocs, King, va inaugurar fa unes setmanes les seves noves instal·lacions al 22@ de la capital catalana. El cap de l'estudi de la multinacional a Barcelona, Oriol Canuda, explica en declaracions a l'ACN que va arribar a la capital catalana el 2012 bàsicament "pel talent" que oferia. A més, destaca que l'empresa ha crescut al mateix temps que ho feia la ciutat, passant de 25 a 600 treballadors. "Érem una empresa petita que ha anat creixent i ha pogut trobar sempre les aptituds necessàries per cobrir l'expansió", constata.

Més info: Les empreses de videojocs es dupliquen en sis anys

Canuda afegeix que King "ha col·laborat" en el creixement del sector a Catalunya i celebra que, juntament amb universitats i empreses, s'ha creat "una xarxa molt sòlida" a la ciutat que ofereix talent i oportunitats al sector. Canuda destaca també que esdeveniments com el NiceOne o el Game Lab, així com el Mobile World Congress, són palanca d'atracció a noves inversions perquè "ajuden a decidir les empreses a venir".

Romero coincideix amb Canuda en la importància de trobar personal preparat i assegura que és aquest "ecosistema de talent" que s'ha convertir en un element "molt atractiu" per a les empreses estrangeres. De fet, assegura que pràcticament totes les companyies importants del sector tenen oficina a Barcelona.

Conscients d'aquest potencial, des d'Acció busquen atreure inversió a través de les oficines a l'estranger, especialment en el cas d'aquelles ubicades en pols on els videojocs tenen un paper important. L'objectiu és que les empreses "obrin oficina" a Catalunya. Un exemple d'això són els darrers viatges que la Generalitat ha fet al Japó, on s'han inclòs a l'agenda trobades amb empreses dedicades al videojoc. 

El consumidor de videojocs

Des de King, Canuda apunta que no tenen problema per trobar talent jove per incorporar però sí que "hi ha un gap pel que fa als sèniors" ja que es tracta d'un sector nou i, per tant, hi manca gent que porti molts anys treballant-hi. Aquest decalatge, però, no es dóna entre els jugadors, on el col·lectiu més sènior sí que s'hi ha abocat. Així ho revela un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que apunta que prop d'un 20% dels espanyols majors de 55 anys juga habitualment a videojocs als seus mòbils.

La investigadora del grup Xarxes de Comunicació i Canvi Social (CNSC) Andrea Rosales desmunta el mite que la gent gran no té interès per les noves tecnologies i explica que el percentatge d'usuaris de videojocs entre aquest col·lectiu "no és tan lluny de la mitjana entre els adults, que en estudis internacionals se situa en un 30%". L'estudi analitza 125 persones d'entre 55 i 79 anys a través d'una aplicació instal·lada al seu mòbil per registrar l'activitat i conclou que el 17% dels participants juga diàriament i ho fa durant una mitjana d'una hora al dia, en sessions d'uns cinc minuts.

Pel que fa a les motivacions, l'estudi apunta que moltes vegades són socials ja que "sovint valoren jugar amb persones properes, amb fills i néts, i és una altra manera de relacionar-se". La investigadora fa una crida a la indústria a tenir en compte aquest col·lectiu ja que indica que sovint no se'ls considera en estudis de mercat ni en proves d'usabilitat i "s'estan perdent una gran mostra".

NiceOne, punt de trobada del sector

En aquest context, Barcelona acollirà a partir d'aquest dijous el saló NiceOne dedicat als videojocs. La fira ocuparà prop de 60.000 metres quadrats al recinte de Gran Via i comptarà amb 198 empreses expositores. La quarta edició tindrà un programa de trobades amb desenvolupadors, inversors i distribuïdors, sessions de mentoria per a nous creadors, així com un escenari on les universitats presentaran la seva oferta formativa.

A més, vol ser un festival d'entreteniment digital que ofereixi als gamers experiències immersives, àrees de realitat virtual i realitat augmentada i competicions d'esports. El saló estrena enguany una nova àrea amb 320 terminals de joc distribuïdes per temàtiques amb l'objectiu de reforçar l'oferta de les marques i oferir als aficionats els títols més populars del moment.

Més informació
Videojocs, esports i intel·ligència artificial
Stadia i Apple Arcade: el futur de la indústria del videojoc
El negoci encobert dels videojocs
Avui et destaquem
El més llegit