Una càtedra (estratègica) de país

La UPF-BSM, Foment del Treball, Pimec i el Govern sumen forces per estudiar els reptes del comerç minorista i atraure talent al sector en temps de pandèmia

Presentació de la Càtedra escenaris de futur del 'retail', turisme i serveis de la UPF BSM | Cedida Presentació de la Càtedra escenaris de futur del 'retail', turisme i serveis de la UPF BSM | Cedida

Barcelona sense turismecomerçrestauració i fires no és Barcelona. No és la Barcelona de sempre, la Catalunya que coneixem en la seva màxima "plenitud", i la pandèmia de covid-19 ens ha fet veure clara aquesta qüestió. Però ara cal una vacuna, també, perquè aquesta experiència faci que "els governs posin en valor aquest component de sector tractor del comerç i el turisme". Aquesta és l'afirmació contundent que el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha fet durant la presentació de la Càtedra escenaris de futur del retail, turisme i serveis, que s'ha presentat a la UPF Barcelona School of Management, i que s'estableix com la primera que gaudeix de la unió patronal entre Foment del Treball i Pimec i la Conselleria d'Empresa. Una càtedra estratègica de país sobre els reptes del retail en temps de pandèmia, però també més enllà de tot plegat amb un objectiu clar: "Arribar a la societat i generar impacte social".

Ja fa mesos que anem dient que l'economia no està perduda i que la recuperació serà ràpida perquè la taxa d'estalvi de les famílies s'ha incrementat a nivells que feia anys que no creixia. Això, insisteix Tremosa, ens conduirà a una "recuperació econòmica espectacular en pocs mesos per poc bé que funcionin les vacunes" perquè, recorda, "aquests diners acumulats sortiran i és important saber resistir". I aquesta és una de les finalitats de la càtedra dirigida pel professor i doctor en Comunicació Josep-Francesc Valls, que vol abordar els escenaris de futur d'un sector econòmic que aporta el 12% del PIB a Catalunya i que, com reitera el conseller, "mereix ser objecte d'estudi".

Així doncs, aquesta crisi ens ha fet posar en valor el turisme, el comerç i la restauració al territori català, però també moltes altres coses. Una d'elles és que, pràcticament dos anys després que Foment i Pimec signessin la pau patronal, les dues van més de la mà que mai i així ho porten demostrant -encara més- durant tots aquests mesos. "És bàsic que en època de crisi fem pinya i la complicitat entre Foment i Pimec és essencial", ha aplaudit el conseller, que ha atribuït el protagonisme de la creació d'aquesta càtedra tant a les dues patronals com a la UPF-BSM.

Aquesta és la primera vegada que les principals patronals catalanes tenen presència conjunta en una càtedra. El degà de la UPF-BSM, Oriol Amat, ho ha destacat com un motiu d’especial celebració. “Quan sumem, fem coses realment importants”, ha expressat Amat. El degà ha ressaltat que la Generalitat també hi és present i que aquest exemple de col·laboració publicoprivada s’ha d’exportar a altres àmbits. Segons Amat, “aquesta càtedra serà una peça clau per generar el coneixement que permet arribar a l’impacte social”, en aquest cas, en el comerç.

"Hi haurà una recuperació econòmica espectacular en pocs mesos per poc bé que funcionin les vacunes", segons Ramon Tremosa

“Sempre hem avisat que el comerç és un dels eixos vertebradors de l’economia catalana”, ha dit per la seva banda el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, durant l'acte. El naixement d'aquesta càtedra, ha afegit, "permetrà buscar sinergies sobre el món del retail a Catalunya", ha afegit. 

En aquest sentit, el màxim dirigent de la patronal considera que els esforços destinats a salvar les empreses del sector de la crisi de la covid-19 han de ser proporcionals al pes que té en l’economia. Mentre que Foment valora “positivament” les ajudes de la Generalitat, reclama més diners del Govern central: “Si féssim números i analitzéssim què han fet països com Alemanya i França, veuríem que són necessaris més de 50.000 milions d’euros per estar a l’alçada d’alguns països de la Unió Europea”, ha calculat Sánchez Llibre.

Aquestes xifres no només corresponen al comerç, sinó a tots els sectors més afectats per la crisi econòmica actual, com el turisme. Precisament el retorn de comerç i turisme és el que ha demanat el president de Pimec, Josep González, durant la seva intervenció. “Les ciutats en què ha caigut el comerç són ciutats tristes i no atractives per als visitants", ha lamentat. Com Sánchez Llibre, González confia en la vacuna contra el coronavirus i en què aquest estiu si que hi pugui haver temporada turística, tot i les declaracions del president del Govern de l'Estat, Pedro Sánchez, en què donava per perduda l'arribada de turistes internacionals durant l'estiu. "Dos anys seguits de tancament del turisme seran molt durs de passar", ha conclòs González.       

Reflexions del present i del futur

L'objectiu d'aquesta càtedra és establir-se com a "un espai de reflexió estratègica sobre els reptes del retail a mitjà i llarg termini i la seva inserció social, econòmica, urbana i ambiental", a més d'un espai "per atraure talent universitari cap al retail a base de la promoció de la recerca sobre els reptes de futur i d’intercanvis entre estudiants i empreses".

"Les ciutats en què ha caigut el comerç són ciutats tristes i no atractives per al turisme", alerta Josep González

De fet, no és la primera vegada que en temps de pandèmia es parla justament del retail com el para-xocs de la recuperació. A finals de novembre, la XVIII Jornada Retail de Comertia posava el focus en els canvis accelerats per la covid-19 i la necessitat de reinventar-se sobretot en moments difícils, en què Tremosa ja parlava d'una "retenció de consum per la incertesa de la pandèmia" i assenyalava que "la previsió que fan els economistes és que quan desaparegui la incertesa el consum torni a revifar". Un consum, però, que ja ha revifat en segons quins terrenys ja que el comerç electrònic elevava i continua elevant la seva facturació pels núvols.

I no només això. La sòcia de Grant Thornton, Isabel Perea, ja parlava en un article a VIA Empresa de com aquest increment de les vendes en línia suposava un "repte important" per a la indústria minorista, al mateix temps que advertia que "els detallistes han d'assegurar-se que els seus negocis siguin resilients i flexibles de cara al futur".

Precisament per tot això, i com diu el director general de la UPF-BSM, José M. Martínez, "el món del retail és un element fonamental" i que la universitat pública posi en marxa una càtedra d'aquest estil la situa "a la Champions League del país". Perquè, recorda, "Catalunya és business friendly i és un país de comerç, com la família i l’empresa catalana, que van tenir arrels en la història".

Més informació
'Retail': navegant a través de l'impacte de la covid-19
La vida al final del túnel i el para-xocs de la recuperació
Avui et destaquem
El més llegit