Consum i inversió estiren del PIB

L’economia accelera el seu creixement al 0,8% al primer trimestre

El PIB espanyol creix el 2018 però se situa en l'alça més baixa des de fa quatre anys El PIB espanyol creix el 2018 però se situa en l'alça més baixa des de fa quatre anys

L'economia espanyola ha crescut un 0,8% en el primer trimestre, una dècima més que en els dos últims trimestres, gràcies al consum de les llars i la despesa pública, que han mostrat augments trimestrals del 0,4% i del 0,3%, respectivament, i també a la inversió, que ha accelerat el seu creixement trimestral fins al 2%, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en la qual es confirmen les dades avançades a finals d'abril.

Amb el creixement del 0,8% registrat entre el gener i el març s'acumulen ja catorze trimestres d’ascensos. En els dos primers trimestres de l'any passat l'economia espanyola va créixer també un 0,8%, mentre que en la segona meitat de l'exercici ho va fer a un ritme trimestral del 0,7%, una dècima menys.

La taxa interanual es manté a 3%, animada per la inversió i per les exportacions

La taxa interanual, per la seva banda, s’ha mantingut al 3% aquest primer trimestre, la mateixa taxa que al quart trimestre del 2016, i amb ella s'acumulen ja tretze trimestres en positiu.

L'INE ha explicat que la demanda nacional ha contribuït amb 2,2 punts al creixement interanual del PIB, mentre que la demanda externa ha aportat vuit dècimes, taxes semblants a les del quart trimestre del 2016.

La inversió s’anima a l’arrencada de l’any

Malgrat que les llars van augmentar la seva despesa en consum un 0,4% en el primer trimestre, va desaccelerar el seu ritme de creixement en tres dècimes, perquè venia d'augmentar un 0,7% a l'últim trimestre del 2016. Així mateix, la despesa en consum de les institucions sense finalitats de lucre al servei de les llars es va contreure un 0,3% entre el gener i el març, davant el repunt del 0,8% registrat al trimestre anterior.

Per contra, la despesa pública va accelerar el ritme en el primer trimestre i va augmentar un 0,3%, en contrast amb el descens del 0,2% que va experimentar en el quart trimestre del 2016.

La formació bruta de capital fix, per la seva banda, també va trepitjar l'accelerador en el primer trimestre en créixer un 2% en relació al trimestre anterior, l'augment més significatiu des del segon trimestre del 2015 i taxa 1,5 punts superior a la del quart trimestre del 2016.

S’han creat 435.000 llocs de feina en un any

Aquest notable repunt de la inversió va ser conseqüència del creixement més gran de la inversió en construcció (1,1% en el primer trimestre davant el 0,7% del trimestre anterior), i el fort augment de la inversió en béns d'equip (un 3%, davant el creixement nul del trimestre anterior).

En el primer trimestre de l'any, les exportacions van duplicar el seu ritme de creixement trimestral, des del 2% del quart trimestre del 2016 al 4% en el primer del 2017. Les importacions també van elevar dos punts el seu avanç trimestral, fins al 3,8%, davant l'1,8% del trimestre previ.

El consum augmenta, però menys

En taxa interanual, l'economia espanyola va créixer en el primer trimestre un 3%, el mateix que en el trimestre anterior. Els dos principals components de la demanda nacional (consum i inversió) van mostrar un comportament desigual: mentre que el consum va desaccelerar en termes generals el seu creixement respecte al trimestre anterior, la inversió el va accelerar.

En concret, el consum de les llars va augmentar un 2,5% en taxa interanual, mig punts menys que en el trimestre anterior, i el de les institucions sense finalitats de lucre va augmentar un 1,6%, gairebé dos punts menys que en el quart trimestre del 2016. La despesa pública, per la seva banda, va augmentar un 0,1% interanual, davant l'estancament que va experimentar en el trimestre anterior.

Per la seva banda, la inversió va registrar un creixement interanual del 3,8%, taxa 1,6 punts superior a la del trimestre anterior, amb un repunt de la inversió en construcció del 3% (1,9% en el trimestre anterior) i un avanç de la inversió en béns d'equip del 5%, taxa que gairebé duplica a la del quart trimestre del 2016 (2,7%).

Acceleren les exportacions

En el primer trimestre, la contribució positiva de la demanda exterior neta va ser de 0,8 punts. Les exportacions van accelerar quatre punts el seu creixement interanual, des del 4,4% al 8,4%, mentre que les importacions van incrementar 4,1 punts el seu avanç interanual, fins al 6,4%.

Des de l'òptica de l'oferta, agricultura, indústria i construcció van presentar en el primer trimestre de l'any un millor comportament interanual que en el trimestre previ, al contrari que els serveis, el valor afegit dels quals brut va desaccelerar tres dècimes el seu creixement, fins al 2,8%.

Per contra, l'agricultura va mostrar un creixement del 4% (2,9% en el trimestre anterior); la construcció va millorar 1,4 punts la seva taxa interanual, fins al 4,4%, i la indústria va incrementar la seva sis dècimes, fins al 2,8%.

435.000 llocs de feina

Pel que fa a l'ocupació, l'INE assegura que aquesta variable, mesura en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va créixer entre el gener i el març un 0,7%, tres dècimes més que en el trimestre anterior.

En taxa interanual, l'ocupació va registrar un avanç del 2,5%, dues dècimes menys que en el trimestre anterior, la qual cosa suposa la creació neta de 435.000 llocs de feina equivalents a temps complet en un any.

En el primer trimestre, l'ocupació en els serveis va desaccelerar el seu creixement interanual al 2,2% i la indústria al 2,5%, mentre que l'agricultura i la construcció van accelerar les seves taxes interanuals fins al 4,9% i el 4,6%, respectivament.

Remuneració

L'ocupació assalariada, per la seva banda, va créixer un 2,7% interanual en el primer trimestre, dues dècimes menys que en el trimestre anterior.

La productivitat aparent per lloc de treball equivalent es va incrementar dues dècimes, fins al 0,5%, mentre que el creixement de la productivitat aparent per hora efectivament treballada va baixar tres dècimes, fins a el 1,2%.

En aquest context, la remuneració dels assalariats va passar del 2,9% al 3,1% pel menor creixement del nombre d'assalariats (del 2,9% al 2,7%) i per l'augment en tres dècimes de la remuneració mitjana per assalariat (del 0,1% al 0,4%). Així, el creixement del cost laboral per unitat de producte (CLU) es va situar en el 0,1%, taxa 1,1 punts inferior a la variació experimentada pel deflactor implícit de l'economia (1%).

 

 

Més informació
El deute públic torna a depassar el 100% del PIB
L'Europa de les pimes
L'economia catalana creix un 2,5% interanual en el primer trimestre
Avui et destaquem
El més llegit