La integración laboral de discapacidades diversas en Catalunya. | Europa Press

MERCAT LABORAL

La contractació de persones amb discapacitat a Catalunya creix un 40%

La recuperació de la feina de les persones amb discapacitat és més ràpida que la població general

El Servei Públic d'Ocupació Estatal ha fet públiques les xifres de contractació relatives al 2021 i es constata una realitat: Catalunya ha entrat en una fase de recuperació sostinguda que condueix al restabliment progressiu dels nivells d'ocupació previs a la pandèmia. Aquesta realitat es posa de manifest sobretot en el cas de les persones amb discapacitat. Així, en l'àmbit general, la contractació a Catalunya ha crescut un 23,6% respecte del 2020, però continua sent un 17,7% inferior a temps prepandèmia. Entre les persones amb discapacitat, però, el creixement interanual ha estat del 40,4% i la xifra de tancament del 2021 s'acosta més a l'aconseguida el 2019, situant-se al 6,2% de distància. En concret, el 2021 les persones amb discapacitat han subscrit 14.243 contractes, davant dels 10.141 del 2020 i els 15.183 del 2019.

Segons Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco: “en el cas de les persones amb discapacitat està ajudant la llei que empara la contractació (les empreses de més de 50 treballadors tenen l'obligació legal d'incorporar, almenys, un 2% de professionals amb discapacitat), el reforç de les polítiques de Diversitat, equitat i inclusió (De&I) a l'era Covid i el fet que molts professionals amb discapacitat van donar la cara en els temps més durs de pandèmia, incorporant-se a llocs de treball que no es cobrien per por del contagi en posicions d'alta demanda actualment com a repartidors, carretillers o manipuladors al sector alimentació”.

Els principals reptes

Tot i això, hi ha molts reptes que continuen evidenciant la desigualtat de les persones amb discapacitat en l'àmbit de l'ocupació. “La participació de les persones amb discapacitat al mercat laboral a Catalunya és molt baixa i la seva taxa d'activitat amb prou feines arriba a un 37%, cosa que vol dir que el 63% dels que tenen edat laboral no tenen feina ni la busca. Aquesta realitat, unida al gap formatiu que presenten respecte a la població general, és urgent una revisió de les polítiques actives d'ocupació, a través del reforç de la col·laboració publicoprivada per aprofitar el coneixement que el tercer sector té de la discapacitat i de l'ocupació. Cal apostar per un nou model de capacitació que, no només incrementi la formació acadèmica dels professionals amb discapacitat i els permeti connectar amb les feines emergents, sinó que els doti d'habilitats i competències estratègiques per superar un procés de selecció, ja que tot sovint troben dificultats addicionals”- subratlla Mesonero.