Mesures contra el coronavirus: "La pitjor recepta és l’austeritat"

La Generalitat mobilitza 1.000 milions d'euros per a una línia de préstecs per a empreses

Chakir El Homrani, Quim Torra, Pere Aragonès i Àngels Chacón anuncien mesures econòmiques pel coronavirus | Europa Press Chakir El Homrani, Quim Torra, Pere Aragonès i Àngels Chacón anuncien mesures econòmiques pel coronavirus | Europa Press

Les mesures econòmiques per fer front a la pandèmia del coronavirus arriben en comptagotes. La màxima del Govern és clara: "La pitjor recepta seria una política d’austeritat". És per això que ha anunciat la mobilització de 1.000 milions d'euros en una línia de crèdit per a empreses afectades, a més del reforç de l'assessorament -especialment per a pimes-. El pagament de la taxa turística s'ajorna fins al setembre per tal de donar uns mesos d'aire al sector més afectat. També s'ha anunciat un paquet de mesures per afavorir el teletreball i la flexibilitat interna a les empreses i la gratuïtat del telèfon 061. 

El vicepresident, Pere Aragonès, avançava el dimecres un paquet de mesures econòmiques, que aquest dijous ha concretat juntament amb el president de la Generalitat, Quim Torra; la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Ha estat en una roda de premsa mig buida per tal de mantenir un metre de distància entre les persones i diversos periodistes seguint la compareixença a través de vídeo en una sala separada.

Més info: Les borses europees, en caiguda lliure

"Aquesta malaltia ens està posant a prova com a Govern i com a societat", ha començat la intervenció Torra. El vicepresident Aragonès ha volgut relativitzar una situació econòmica que ha quedat clar que preocupa a la Generalitat: "L'activitat econòmica és important, però sense salut, no n'hi ha". Ha explicat que l'afectació del coronavirus a les empreses és ja evident i que es basa en tres elements: la manca de subministrament, la paralització de la demanda i l'augment de la incertesa. 

Els representants de l'executiu ja han avisat que les mesures anunciades aniran evolucionant a la vegada que ho faci l'expansió de la pandèmia i, per tant, s'aniran ajustant a les necessitats de cada moment. La primera actuació econòmica ha estat activar una línia de crèdit de 1.000 milions d'euros per a les empreses que hagin patit efectes en la seva activitat a causa del Covid-19. 

"L'activitat econòmica és important, però sense salut, no n'hi ha", ha relativitzat Pere Aragonès

A través de l'Institut Català de Finances (ICF), la Generalitat assumeix un 75% del risc creditici i espera garantir "la supervivència i els llocs de feina de 4.000 companyies". Aragonès assegura que no és necessària l'aprovació dels pressupostos -que espera que es produeixi la setmana que ve- per posar en marxa aquesta línia de préstecs. Tot i així, sí que creu que tenir uns comptes aprovats "ens permetrà tenir més flexibilitat i disposar de més recursos".

Moratòria de la taxa turística

Chacón ha anunciat les mesures que es prenen per donar suport des de l'àmbit públic al sector més afectat, el turístic. "Ja hem detectat un descens de les reserves que s'estan produint de cara a l'estiu en comparació a anys anteriors", ha explicat la consellera d'Empresa i Coneixement. En aquest sentit, han aprovat una moratòria de la taxa turística, que les empreses no hauran d'abonar fins al setembre i, amb els diners que recaptin, podran fer front als ingressos que preveuen deixar de tenir fins que duri la pandèmia. 

El Govern ha anunciat una moratòria en la taxa turística fins al setembre per donar aire al sector més afectat pel Covid-19

"La resta d'impostos que paguen les empreses no els recapta la Generalitat, per tant, hem optat per la taxa turística com a opció amb un impacte més immediat", ha afegit Aragonès. Chacón ha indicat que la setmana que ve es farà públic el primer informe amb dades concretes de l'impacte del coronavirus en el turisme. De moment, una altra de les mesures introduïdes és la paralització de les accions de foment del turisme català a la resta del món: "No té sentit". 

En canvi, ha assegurat que monitoritzant les dades actuals podran reaccionar amb campanyes i esforços concrets a través d'intel·ligència artificial" una vegada "comenci a baixar l'afectació" del Covid-19. "Confiem en la capacitat de reacció i la fortalesa d'un sector que representa el 10,2% del nostre PIB", ha dit. 

Nous proveïdors i teletreball

Pel que fa a les empreses industrials, el principal problema al qual s'enfronten és la manca de subministrament. "Des d'Acció [l'agència per a la competitivitat de les empreses de la Generalitat] informarem sobre possibles proveïdors alternatius", ha afirmat Chacón, que ha admès que "hi ha moltes empreses que estan en perill d'aturada de l'activitat productiva". L'assessorament a les companyies que ho necessitin serà la principal via d'actuació també pel que fa a les duanes tancades als països més afectats i totes les mercaderies afectades per aquestes restriccions.

Més info: L'empresa catalana que detecta el coronavirus en una hora

Tot i així, la consellera ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat quant a les inversions estrangeres: "No detectem ni perill ni disminució". El xoc en les tresoreries també s'ha començat a notar i, en aquest sentit, Aragonès ha anunciat mesures sectorialitzades en les properes setmanes. 

"No detectem ni perill ni disminució de la inversió estrangera a Catalunya", ha assegurat Àngels Chacón

Per la seva banda, Chakir el Homrani ha anunciat mesures per afavorir el teletreball en les empreses, tot i que no les ha especificat. "Instem a generar el permís que permeti la conciliació entre la cura d’infants i persones dependents que per decisions vinculades al coronavirus hagin de canviar la seva activitat diària", ha indicat. També ha posat un servei d'assessorament públic a disposició de les companyies que, pel seu conveni, no contemplin el teletreball. 

El telèfon de salut 061 serà gratuït a partir d'ara. Aragonès ha explicat que ha passat de ser un número per a gestions en l'àmbit de la salut a un telèfon d'emergències, fet pel qual la Generalitat n'assumirà el cost amb les operadores. En relació a la ciutadania, Chacón ha enviat un missatge tranquil·litzador pel que fa a l'abastament als supermercats: "Tenim una xarxa forta que garanteix l'aprovisionament". Tot i que ha admès que el dilluns i el dimarts es va registrar un augment d'entre el 15% i el 30% de l'activitat als establiments, ha demanat "que no hi hagi pànic". 

Totes aquestes mesures no seran possibles sense una flexibilització de l'objectiu de dèficit, segons el vicepresident econòmic. "L'origen d'aquest xoc és sanitari, extraeconòmic, i, si ja era necessari flexibilitzar l'objectiu de dèficit en una situació de normalitat, ara és urgent", ha afirmat. Aragonès conclou que serà clau que les restriccions i mesures s'aixequin una vegada remeti el brot de coronavirus per tal d'assegurar la recuperació econòmica.   

Més informació
"L'abastament a Catalunya està garantit"
El Govern també prepara un pla econòmic contra el coronavirus
Pimes i coronavirus: "Preocupació, però sense dramatitzar"
Avui et destaquem
El més llegit