Cruyff per a empresaris

"Johan va canviar el que pensàvem de nosaltres, del Barça i de Catalunya. Som els millors i ho farem"

Johan Cruyff l'any 1974. | Wikimedia Commons Johan Cruyff l'any 1974. | Wikimedia Commons

En un momento dado, Johan Cruyff. La filosofia cruyffista està sovint present en qualsevol terreny de joc, ja sigui esportiu, econòmic, polític, cultural o social. Forma part del paisatge vital i de l'imaginari i el relat col·lectiu, però és just en un momento dado quan una de les seves mítiques frases o lliçons magistrals et ve al cap i ho canvia tot. Queda sobretot el seu llegat capaç de desafiar el temps: "Salid y disfrutad". 

Comencem aquesta Tribuna amb una pluja de frases cruyffistes aplicables a la vida professional:

  1. "Para marcar, debes chutar"
  2. "Si tú tienes el balón, el rival no lo tiene"
  3. "Debes estar en el lugar adecuado, en el momento adecuado, ni demasiado pronto ni demasiado tarde”
  4. "Si no puedes ganar, asegúrate de no perder"
  5. "Prefiero ganar 5-4 que 1-0"
  6. "Jugar al fútbol es muy simple, pero jugar un fútbol simple es la cosa más difícil que existe"
  7. "Lo importante es el ritmo de balón"
  8. "Hay que potenciar las calidades básicas"
  9. “El dinero tiene que estar en el campo, no en el banco”
  10. "La gente debería ser capaz de jugar en todas las posiciones del campo"
  11. “Antes de equivocarme, yo no cometo ese error”
  12. “La gente que no está a mi nivel no puede afectar mi integridad”
  13. "Cada desventaja tiene su ventaja"
  14. “Si yo hubiera querido que me entendieras, me hubiera explicado mucho mejor"
  15. “Un palomo no hace verano”

El filòsof

"Johan va canviar el que pensàvem de nosaltres, del Barça i de Catalunya. Va venir desacomplexat: "Som els millors i ho farem". Va portar aquesta mentalitat i la va instaurar gota a gota", va assegurar Pep Guardiola en un acte organitzat pels Amics de Johan en motiu del trenta aniversari de la final de Champions de Wembley 1992 que va coronar al Barça com a rei d'Europa. 30 anys de Wembley i molt aviat també 30 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona. 

Des d'Holanda, explica el consultor Francisco López que "Johan és estimat, de vegades odiat, però sempre respectat per tot el que ha representat per la imatge i la projecció del país, per tot el que ha aportat al futbol i a l'esport en general i per la seva personalitat sempre crítica amb l'entorn que el defineix perfectament en una de les seves frases: "Estoy en contra de todo. Hasta que me decido, entonces estoy a favor. Eso tiene sentido”.

Primer, juga a la contra i després té la capacitat de posicionar-se a favor. És el pensament crític a l'estil Johan i que també recorda subtilment al dubte metòdic o cartesià: “Penso, llavors existeixo" (Cogito ergo sum). Futbolista, entrenador i mite. Cruyff era també un filòsof, dins i fora del camp. Si pensem en els seus aforismes, vivim en la lògica de l'actitud constructiva i el moment adequat. 

L'empresari

"Johan no va destacar com a empresari", assegura López. Segurament tampoc li va generar especial interès ni li va fer falta. En tenia prou amb ser un autèntic geni del futbol i de l'esport. En tenia prou amb una marca de roba o calçat esportiu que fos top vendes. Això sí, cal no oblidar que La Fundació Johan Cruyff és molt més que una institució global de l'esport, l'educació, la salut o el management. És el seu llegat. Ras i curt: canvia el món amb la pilota al peu.

Segurament, Cruyff hauria pogut ser un bon empresari si ho hagués volgut. Tenia passió, visió, caràcter, talent i sentit comú. Era pràctic, dominava la lògica, comunicava i contagiava optimisme. Deia i feia, feia i deia. Alhora, també pensava i actuava sense tabús ni correccions polítiques. Poc o gens li importava qui o què li diguessin els altres. "Johan jugava com vivia i parlava com si estigués jugant al futbol. Sovint molt intuïtiu, segur del que deia, fins a semblar esquerp, però amb objectius molt clars que el feia anar sempre un pas per davant dels altres", apunta López. 

El mètode

Donada la situació actual de crisi al Barça, l'analista Marc Ciria reivindica que "qui gasta més, no és qui millor gestiona" i ha desenvolupat un mètode anomenat "Cruyffisme econòmic" en un article recent a VIA Empresa amb tres jugades clau: el treballador ha de demostrar la seva implicació amb el projecte i alinear-ne els seus èxits, s'han d'establir projectes clars de carrera amb un increment salarial sostingut i sostenible en el temps i per garantir la viabilitat del projecte, s'ha de mantenir el model de propietat i no perdre la competitivitat amb treballadors nascuts de la formació i treballadors determinants que compleixin el valor diferencial que necessita el col·lectiu. 

Del Peter Drucker per a polítics de fa uns mesos arribem ara al Johan Cruyff per a empresaris. Gallina de piel. 

Més informació
La filosofia Cruyff en ple confinament
Fa fred fora del Barça
'En un momento dado'… Què el feia únic?
Avui et destaquem
El més llegit