Recomanacions per a la dieta del pacient oncològic

Millorar la tolerància al tractament i disminuir la incidència de complicacions són alguns beneficis del suport nutricional

Com afecta la dieta en els pacients oncològics? | iStock Com afecta la dieta en els pacients oncològics? | iStock

Com ajuda l'alimentació en els tractaments oncològics?

Els objectius del suport nutricional en el pacient oncològic són millorar la tolerància al tractament oncològic específic, disminuir la incidència de complicacions, augmentar el control tumoral i millorar la qualitat de vida del pacient ajudant a mantenir un bon estat nutricional, mantenir un pes adequat, mantenir l'organisme ben hidratat i combatre possibles infeccions durant el tractament.

Quins aliments són recomanables?

Cal prendre aliments rics en els nutrients essencials per al nostre cos.

Durant un procés oncològic es tenen necessitats nutricionals especials i diferents, i per tant, cal valorar una dieta personalitzada. Segons el tipus de tumor, la seva localització i el tractament (cirurgia, quimioteràpia, radioteràpia o trasplantament), els símptomes que es poden presentar i que dificulten la ingesta seran diferents. El més important és:

- Menjar per mantenir l'energia i superar els efectes secundaris del tractament.

- Adaptar l'alimentació en funció de la simptomatologia present: diarrea, restrenyiment, digestions pesades, cansament, gasos, ascites (retenció de líquids), etc.

Com ha de ser la dieta d'un pacient oncològic?

Sempre és aconsellable visitar a un professional de la salut especialitzat per a què personalitzi un suport nutricional adequat per a cada persona. En la majoria dels casos, les modificacions o adaptacions dietètiques estan encaminades a controlar els símptomes produïts pel tumor i / o pels tractaments oncològics. Tot i així, hi ha consells generals que es poden seguir mentre esperem aquestes recomanacions específiques:

- Que l'alimentació sigui: nutritiva, variada, desitjable i suficient.

- Assegurar l'energia necessària per mantenir un pes adequat.

- Utilitzar coccions suaus perquè resulti més fàcil de digerir.

- Aportar ferments làctics i/o probiòtics per ajudar a la regeneració intestinal. (Important després de diarrees, vòmits, etc.)

- Dividir els àpats en 5-7 petites preses diàries.

- Aprofitar les hores de més gana per aportar els aliments més complets.

- Respectar els gustos pel que fa a la presentació i preparació dels plats.

- Mantenir l'organisme ben hidratat (7-8 gots d'aigua al dia), millor entre àpats.

- Adaptar la textura i consistència dels aliments a la situació de cada persona.

- Evitar aliments flatulents, molt condimentats, fregits, grassos, picants i menjars d'olor intens.

- Controlar el pes i realitzar algun exercici suau si l'estat de cada un ho permet.

- Menjar en companyia i en un ambient tranquil i relaxat.

- Evitar temperatures extremes en els aliments. Cal servir-los temperats o a temperatura ambient.

- Mantenir una correcta higiene bucal.

En definitiva, un bon assessorament dietètic per part d'un nutricionista especialitzat és fonamental per a definir la dieta d’un pacient oncològic, ja que cada individu presenta unes necessitats específiques d’acord amb les característiques del seu cas.

Més informació
Quan cal visitar les urgències pediàtriques?
La pell seca: com hem de tenir-ne cura i podem restablir la hidratació?
Avui et destaquem
El més llegit