L'economia catalana creix un 18,9% el segon trimestre

En taxa intertrimestral, el PIB català augmenta un 4,1%, per sobre de l'espanyol i del conjunt de la Unió Europea

El PIB català creix un 18,9% en taxa interanual | ACN El PIB català creix un 18,9% en taxa interanual | ACN

El PIB català ha crescut un 18,9% anual el segon trimestre de l'any en comparació amb el mateix període de l'any passat, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que rebaixen lleugerament l'avançament de l'agost del 2021, que apuntava a un 19,1%. A nivell trimestral, l'augment ha estat del 3,9%, també una mica per sota del 4,1% publicat a l'agost. En tot cas, el ritme de creixement intertrimestral a Catalunya és més d'un punt superior al de l'economia espanyola (2,8%), i supera en 1,8 punts el de la Unió Europea, del 2,1%.

L'economia catalana, anualment, creix menys que l'espanyola, que repunta un 19,8%, segons l'últim avançament. L'elevat augment de la demanda interna (20,5%), especialment per la de les llars (27,2%) és el principal motiu de l'alça. La millora de la situació sanitària i l'estalvi acumulat durant la pandèmia han permès aquest impuls en el consum. Pugen, entre d'altres, les vendes d'automòbils, la restauració o les activitats turístiques. La formació bruta de capital creix un 19,1% com a conseqüència del fort augment de la inversió en béns d’equipament (24%) per les importacions de maquinària i material de transport. També puja la inversió en construcció (17,1%). Finalment, el consum de les administracions públiques ha crescut un 5,8%.

Les exportacions creixen un 36,6% interanual i les importacions un 36,4%. Tot i això, i segons apunta l'Idescat, la seva aportació neta al creixement és poc significativa perquè es compensen entre si. L'augment de les exportacions s'explica, d’una banda, perquè les vendes a l'exterior de béns i serveis han crescut un 29,6%, principalment per l'automoció, la metal·lúrgia i la maquinària. D'altra banda, la millora de la situació pandèmica ha permès recuperar una part del turisme estranger, que va desaparèixer gairebé del tot el 2020. Per això, el consum estranger creix un 728,1% durant el segon trimestre respecte a l'any passat, tot i que cal tenir en compte que en plena pandèmia havia caigut un 78,8%. L'augment de les importacions s'explica per la pujada de la compra a l'estranger de béns i serveis (34,9%) així com per l’evolució del consum dels residents a l’estranger (179,8%).

Pel que fa als sectors econòmics, l'industrial avança un 23,2% el segon trimestre, especialment per l'activitat en l'automoció, la metal·lúrgia i el tèxtil, entre d'altres. El sector serveis creix un 17,2%, el seu millor resultat en la sèrie històrica, per l'efecte de la reobertura de les activitats. Així, creix l'activitat de comerç, transport i hostaleria (37,6%), i també augmenten un 12,5% les activitats immobiliàries i professionals. En activitats relacionades amb l'ocupació i la publicitat es recuperen els ritmes de negoci del 2019, mentre que en administració pública, sanitat i serveis socials es creix un 6,5%. La construcció, amb una taxa interanual del 16,2%, millora amb intensitat els seus resultats respecte del trimestre anterior (-11,1%), mentre que el sector agrari presenta una variació interanual moderada, del 0,1%.

Més informació
BBVA eleva en 1,1 punts la previsió de creixement per al PIB català
Catalunya és el segon territori europeu amb més pes logístic al PIB
Avui et destaquem
El més llegit