Prop de 200 empreses catalanes es dediquen a l'IoT i a la impressió 3D

Les companyies especialitzades en aquests sectors donen feina a quasi 2.900 persones i juntes facturen més de 450 milions d'euros

La impressió 3D s’aplica per personalitzar la producció La impressió 3D s’aplica per personalitzar la producció

Catalunya compta amb 103 empreses vinculades a la Internet de les Coses (IoT), que ocupen 1.695 treballadors, i que són principalment fabricants de hardware, desenvolupadors de software i proveïdors de solucions, segons un estudi d'Acció. A més, també hi ha 90 empreses especialitzades en impressió 3D, entre fabricants d'impressores i materials, integradors i proveïdors de serveis, que donen feina a 1.188 persones.

D'aquestes, 46 tindran un estand a l'espai del Departament d'Empresa de la Barcelona Industry Week, la trobada internacional que impulsa la indústria 4.0 preveu atraure més de 21.000 visitants i reunir 550 companyies expositores i prop de 600 experts.

Més info: La Barcelona Industry Week acull 46 empreses catalanes

Segons l'informe La Internet de les coses a Catalunya, aquestes empreses facturen 215 milions d'euros vinculats directament a l'IoT. Un 92% d'aquestes companyies són pimes "altament" internacionalitzades ja que un 41,7% d'elles exporten. El 52,4% restant són empreses amb menys de 10 anys de vida. El conjunt d'aquestes empreses està format tant per startups com per companyies madures que compten amb una línia de negoci en IoT.

L'estudi subratlla la importància de l'IoT per a les empreses en aquest context de transformació digital, ja que està estretament vinculada a altres tecnologies com la robòtica col·laborativa, el big data o el núvol. De fet, el 55% de les empreses considera que l'IoT és un àmbit estratègic que els permetrà competir de manera més eficient.

Connexió i producció

Des d’un punt de vista d’aplicacions, aquesta tecnologia s’està utilitzant en sectors que requereixen un gran potencial de connexió com les smart homes i les smart cities, la conducció autònoma, la fabricació avançada, l’energia, l’economia circular, la smart agriculture i els wearables, principalment. En el futur, el desenvolupament de la tecnologia permetrà per exemple controlar al caducitat dels aliments en una nevera, supervisar la salut dental a través del raspall de dents i disposar de més aplicacions en l’àmbit del vehicle autònom.

Més info: La Zona Franca tindrà la primera incubadora catalana d’empreses d’impressió 3D

D'altra banda, l'informe El 3D Printing a Catalunya, destaca que les empreses catalanes del sector de la impressió 3D facturen 239 milions d'euros. El 90% d'aquestes companyies són pimes, mentre que el 25,5% són exportadores i el 47,7% tenen menys de 10 anys. 

A diferència de la indústria tradicional, actualment la impressió 3D s’aplica per personalitzar la producció i fabricar a petita escala o per una demanda concreta. Permet innovar amb l’ús de nous materials i facilita la fabricació en qualsevol punt del món ja que el que es transporta és el disseny, no el producte final. Pel que fa al futur, l’informe subratlla noves aplicacions de la impressió 3D que sorgiran els propers anys com la impressió biològica, la fabricació de components del sector de l’aeronàutica, les cases prefabricades o la roba.

Més informació
La transformació digital arriba a la Barcelona Industry Week
Avui et destaquem
El més llegit