L'esport català juga un partit de 2.070 MEUR

El pes econòmic i l'ocupació d'aquest sector representen un 1,2% i un 2,5%, respectivament, del total del territori

Samarreta Messi en una celebració. | iStock Samarreta Messi en una celebració. | iStock

L'esport segueix la filosofia del futbol, del Barça i de Nike i també et torna el que li dónes. Concretament, el pes econòmic de l'esport a Catalunya és superior als 2.070 milions d'euros en concepte de valor afegit brut (VAB), segons un informe del Centre d'Estudis UPF Sports_Lab publicat a la Revista Econòmica de Catalunya.

Per aquest ordre, aquells sectors que més aporten a l'esport són: les institucions privades sense finalitat de lucre amb un 49,2% del VAB, el sector privat amb ànim de lucre que té un 35,5%, l’educació esportiva amb un 9,4% i per últim, el sector públic amb el 5,9% restant.

Encara més: si s'inclouen els consums intermedis, el valor total de la producció efectiva del sector puja fins a gairebé 3.870 milions d'euros. A l'estil percentual, el pes econòmic de l'esport i la seva ocupació laboral representen un 1,2% i un 2,5% del total català, respectivament, situant-se així per sobre de les mitjanes espanyola i europea. Un autèntic gol, triple o 'passing shot' de l'economia catalana. 

Una gran indústria amb trident

Abans de començar el partit, però, el trident d'investigadors format per Júlia Bosch, Jaume García i Carles Murillo defineix l'esport com "una indústria, amb moltes activitats econòmiques i agents que generen una cadena de valor". Tot plegat, inclou el pes econòmic de l'esport (amb béns i serveis inclosos) però també el perfil del consumidor esportiu i quina és la pràctica esportiva. 

En aquest sentit, l'estudi reivindica que l'esport cotitza a l'alça en els darrers anys gràcies a un altre trident, de factors: augment de l'interès que genera la pràctica de l'esport i els seus esdeveniments, canvi en l'oferta de productes i serveis esportius i auge de la participació de les empreses a través del patrocini. 

Fer o no fer esport?

Tant és així que més del 50% dels catalans amb 15 anys o més practiquen esport almenys un cop per setmana, segons l'enquesta d'hàbits esportius a Espanya datada de 2015 i que implica un creixement de fins a onze punts percentuals respecte el quinquenni anterior. Ara bé, la pràctica esportiva no juga igual entre homes i dones i és que el percentatge es mou entre el 46,2% i el 47,9%, respectivament. 

El 50% dels catalans amb 15 anys o més practiquen esport almenys un cop per setmana

No han faltat tampoc les clàssiques preguntes per fer o no fer esport. A favor: mantenir o millorar la forma física, diversió, entreteniment, salut, relaxació o simplement afició, entre molts d'altres. En contra: manca de temps (47%), manca d'interès i motius de salut... Més enllà de llançar pilotes fora, l'esport és un ambaixador de benestar arreu del món. 

I qui no el practica, el veu o l'escolta. O tots dos. La casa de l'esport és gran: espectacles, apostes, visió i àudio d'esdeveniments, informació, videojocs... De fet, el director de la Lliga de Videojocs Professional (LVP), Sergi Mesoreno, augura que durant el 2021 els ingressos globals dels eSports arribin als 1.600 milions de dòlars. És a dir, aproximadament 1.380 milions d'euros i un creixement del 244,2% en només quatre anys.

Més info: Les marques prenen el comandament dels eSports

Més i millor esport. Tot i que potser podríem fer cas a José Luis Borges i inventar un joc on ningú guanyés... O qui sap, potser millor tothom. 

Més informació
Indesup! Tech: emprendre en tecnologies i esport
Avui et destaquem
El més llegit