Felip Puig: "Marxen més empreses de Madrid que de Catalunya"

El conseller d'Empresa i Ocupació denuncia una "campanya orquestrada" per atemorir les empreses catalanes, especialment les pimes, i treu pit de l'economia del país

"Hi ha una campanya orquestrada per atemorir les nostres estructures empresarials i el sistema econòmic amb informacions distorsionades que no es corresponen amb la realitat". Amb aquesta contundència ha respost aquest dijous el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, respecte el debat sobre la fuga d'empreses catalanes cap a Madrid. Puig ha puntualitzat que no són 3.000, sinó 2.650, les que han canviat la seva seu fiscal per anar a Madrid els darrers tres anys. "No han modificat la seva unitat productiva, en la gran majoria dels casos són moviments per obtenir una política fiscal més favorable, res més", ha remarcat.

El conseller de la Generalitat n'ha parlat durant la cloenda del Mercado Financiapyme que organitza Pimec a la Borsa de Barcelona, i que enguany ha celebrat la seva 20a edició. Justament el context de petita i mitjana empresa ha empès Felip Puig a contestar d'aquesta manera les darreres informacions sobre el trasllat d'empreses. "No és veritat que hi hagi fuga d'empreses. La mitjana de desaparició de seus fiscals de Catalunya va ser superior en el període 2008-2010, per tant no és efecte del procés sobiranista", ha afegit. A més, Puig ha revelat que "comparativament marxen més empreses de Madrid que de Catalunya".

Emparant-se en les mateixes dades oficials sobre moviments de seus fiscals, Puig ha recordat que l'any 2014 van ser 987 les empreses que van deixar Catalunya, però n'hi va haver 1.388 que van deixar Madrid per portar la seva seu fiscal a una altra comunitat. "Per què no es posa el focus aquí? En els mateixos tres anys n'han marxat 4.000 de Madrid, per què no ho diuen això?", s'ha preguntat retòricament. Per cloure l'argument, Puig ha destacat la decisió d'EasyJet d'instal·lar-se a Barcelona; i ha apuntat que aviat hi haurà bones notícies en el mateix sentit des del sector comercial i logístic.

Comparativa d'empreses de Madrid i Catalunya que han canviat la seu fiscal. Departament d'Empresa i Ocupació. Axesor 


Catalunya creixerà un 3,5% el 2015
El conseller d'Empresa i Ocupació també ha aprofitat per destacar la dinàmica positiva de l'economia catalana. "L'obertura de la nostra economia els darrers anys és espectacular", ha apuntat fent referència a les bones xifres d'exportacions i a la creixent aposta per la innovació. "La pime està fent uns esforços molt importants, amb el repte permanent del seu finançament", ha reconegut.

En aquesta línia, ha lamentat les darreres condicions imposades per l'executiu espanyol en el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que ha qualificat com "res més que pagar interessos sobre els impostos que ja hem abonat".

De fet, Puig ha ressaltat que "l'economia catalana creixerà el 2015 al voltant del 3,5%", insistint en el bon comportament de les exportacions i les xifres rècord d'inversió estrangera rebuda durant el primer semestre d'aquest any.

Noves vies de finançament per a les pimes
Tornant al finançament de les pimes, el conseller de la Generalitat ha remarcat la necessitat de "seguir apostant per la diversificació dels models i els sistemes de finançament. El MAB i altres vies que s'han anat desplegant són importants". De fet, Puig ha recordat que "Catalunya lidera la transformació d'aquest mercat alternatiu". Les inversions de capital risc espanyoles es concentren en un 60% a Catalunya, mentre que el 50% de la inversió privada i de business angels també troba destí al teixit empresarial català.

Josep González, president de Pimec, ha destacat la permanència en el temps del Mercado Financiapyme, i ha qüestionat el discurs crític habitual amb la mida de les petites i mitjanes empreses. "Sovint es parla de la poca dimensió de les pimes catalanes, i és veritat. Però alhora no fem res perquè això canviï", ha denunciat.

Pel president de Pimec "la fiscalitat a Espanya dificulta la seva capitalització i, en conseqüència, la seva dimensió". A més, també ha apuntat "raons sindicals", assegurant que "molts empresaris han frenat el creixement per no haver de tenir representants sindicals". Finalment, i com és habitual des d'aquesta patronal, ha denunciat la morositat que pateixen les pimes respecte les grans empreses. "Com farem créixer una empresa quan les grans li paguen a 180 dies? Farà prou amb sobreviure", s'ha exclamat.

125 empreses presenten els seus projectes
El Mercado Financiapyme també ha reconegut la trajectòria de l'empresa LC Paper, en una jornada que ha reunit 125 pimes presentant els seus projectes davant el conjunt d'entitats financeres, públiques i privades. Jordi Nicolau, director territorial de CaixaBank, ha destacat que "per nosaltres aquest fòrum és una oportunitat". En representació de les entitats privades, Nicolau ha constatat que "tots tenim ganes de donar crèdit, i com més projectes hi hagi, molt millor".

Des de la banca pública, Josep Ramon Sanromà, conseller delegat de l'Institut Català de Finances (ICF), ha recordat que el principal problema actual és el de "compartir el risc". Per aquest motiu, ha animat les entitats financeres i els inversors privats a explorar la via de la "coinversió".
Avui et destaquem
El més llegit