La finestreta única de la bioeconomia

Estudis de la Cambra de Comerç de Lleida i les patronals Pimec i Coell certifiquen que Lleida té prou demanda per absorbir els bioproductes que es produeixin al territori

Lleida va acollir a finals de setembre una jornada sobre Bioeconomia | Cedida Lleida va acollir a finals de setembre una jornada sobre Bioeconomia | Cedida

Les centrals fructícoles de Lleida consumeixen anualment tres milions de quilos d’envasos plàstics no biodegradables, els supermercats més de 600.000 i les perruqueries més d’un milió. Aquestes dades constaten “el gran potencial que té Lleida per liderar la bioeconomia a Catalunya”. Les paraules del Cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jaume Sió, evidencien el camí, encara inexplorat, que té per endavant l’economia de les comarques de Ponent per acollir i generar teixit industrial per poder transformar els residus en bioproductes de valor i que aquest sector s’articuli amb tecnologia pròpia. Aquesta és una de les conclusions que es va extreure del congrés BIT, un esdeveniment celebrat a Lleida a finals del mes de setembre al voltant de la bioeconomia. A l’acte, es van aplegar més de 400 persones i una cinquantena de ponents.

Aquesta assignatura pendent que obre un ventall d’oportunitats és la que destaca l’assessora d’Innovació de la Diputació de Lleida, Teresa Botargues. Catalunya compta amb centres de recerca, universitats i empreses finalistes molt bones, però falta crear un teixit d’empreses tecnològiques que aprofitin aquest coneixement que es genera i el transformin en valor. Per pal·liar aquest dèficit, s’ha constituït el que ja s’ha batejat com ‘la finestreta única de la bioeconomia’, on està implicat el G-6 de les institucions (Generalitat de Catalunya, Diputació de Lleida, Paeria de Lleida, Cambra de Comerç de Lleida, Cambra de Comerç de Tàrrega i Universitat de Lleida). 

Falta crear un teixit d’empreses tecnològiques que aprofitin aquest coneixement que es genera i el transformin en valor

Amb el nom de ‘BioHubCat’, s’han agrupat aquestes administracions i entitats amb l’objectiu de reunir-se al voltant del ‘hub’ de la bioeconomia circular de Catalunya. Els seus impulsors destaquen que “volem aglutinar un seguit de tecnologies que permetran a les empreses i organitzacions interessades testejar a escala preindustrial el potencial de revalorització dels recursos biològics renovables que siguin del seu interès”.

A la cerca del finançament europeu

El ‘hub’ contempla crear un seguit d’infraestructures i serveis i és el projecte tractor que ha de servir de catalitzador per al desenvolupament de la bioeconomia circular a la demarcació de Lleida i a la resta de Catalunya, posicionar el territori com a referent en aquest àmbit i aspira a tenir finançament europeu. Darrere d’aquesta voluntat, es troben els estudis de la Cambra de Comerç de Lleida i les patronals Pimec i Coell que avalen que Lleida té prou demanda per absorbir els bioproductes que es produeixin al territori.

El ‘hub’ contempla crear un seguit d’infraestructures i serveis i és el projecte tractor que ha de servir de catalitzador per al desenvolupament de la bioeconomia circular a la demarcació de Lleida

Els estudis formen part de la línia d’actuació Market pull del projecte tractor BioHub Cat, una iniciativa que vol donar resposta a la necessitat de disposar d’espais d’experimentació i prototipatge que permetin, en entorns de risc controlat, el desenvolupament tecnològic, de producte i de mercat de noves cadenes de valor i models de negoci en l’àmbit de la producció i el consum de biomaterials, biocarburants i bioenergia.
 
Aquesta línia d'actuació té per objectiu fomentar la substitució de consumibles fòssils per bioproductes en els diferents sectors d’activitat econòmica i contribuir així a l’objectiu específic 4 del BioHubCat que és el d’incentivar la demanda pública i privada de productes i serveis vinculats al model de bioeconomia circular.

Més enllà d’aquest propòsit, el projecte s’emmarca en l’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, promoguda  per la Diputació de Lleida i que compta amb el suport i implicació de les principals institucions lleidatanes. Assegurar la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola, ramadera i forestal com a sector estratègic i afavorir l’arrelament al territori d’acord amb la creació d’ocupació de qualitat en àmbits emergents són alguns dels principals objectius del projecte.

Més informació
Un congrés converteix Lleida en la capital de la bioeconomia
Transformar l’agroalimentació i la bioeconomia catalanes
Avui et destaquem
El més llegit