Adéu al cafè per a tots? Benvingut ecosistema català

El V Fòrum Indústria posa de manifest la necessitat d'apostar per l'economia industrial, que converteixi Catalunya en un líder a Europa en aquest terreny

Adéu al cafè per a tots? Benvingut ecosistema català Adéu al cafè per a tots? Benvingut ecosistema català

La crisi provocada per la covid-19 ha fet més visible que mai la necessitat de caminar cap a una economia industrial, que convisqui amb la tradició dels serveis, però que doni avantatge competitiu a Catalunya i la converteixi en líder a Europa en la nova normalitat. L'escassetat de recursos sanitaris en els moments més durs de la pandèmia han accelerat alguns canvis a escala industrial, però el que està clar és que el territori s'ha de preparar per les conseqüències que es derivaran d'aquesta situació. "Anem cap a una desglobalització". Aquesta és la sentència del fundador d’Infonomia i de l’Institute of Next, Alfons Cornella, que ha fet una crida durant el V Fòrum Indústria 4.0 -celebrat aquesta vegada per via telemàtica i amb el suport de VIA Empresa- a les empreses a "trobar la següent versió d'elles mateixes".

La interdependència entre països a escala global posa de manifest la necessitat de plantejar-se un canvi de model que vagi cap a "nous models d'adaptació de les cadenes de subministrament" per evitar, d'aquesta manera, "ser una víctima de les guerres comercials en les que estem i estarem". La situació provocada pel coronavirus ha estat, a parer de Cornella, "un test important", però adverteix que "això tornarà a passar i no per una pandèmia, sinó per guerres comercials o disturbis d’ordre polític", entre altres coses. Durant la pandèmia, les imatges de camions a les duanes i als ports fent cues "han donat el toc d'alerta" perquè, a causa d'això, "s'ha alterat la cadena de subministrament".

Precisament per això, Cornella proposa a les empreses catalanes "tenir un cert mecanisme de gestió del risc en les cadenes de subministrament globals" i, per tant, "muntar cadenes de subministraments regionals i no dependre tant del món". Però, per portar això a terme, "no serveix el cafè per a tots". La seva proposta és clara: "Hauríem de determinar quines són les empreses de més èxit perquè serveixin de tractors i creïn ecosistema amb les empreses de Catalunya i donar molt més recursos als que demostren que poden competir a escala internacional".

Alimentar els campions

Donar "aliment als campions" no només va de dotar de més recursos a aquestes empreses, sinó també de connectar la industria catalana amb la ciència catalana perquè, això, assegura el fundador d'Infonomia, "tindria unes possibilitats enormes". "Hem de tenir en compte la nostra base científica perquè la cosa que més interessa als xinesos és la ciència que es fa aquí", ha apuntat.

Cornella: "Hem de connectar la indústria catalana amb la ciència catalana perquè això tindrà unes possibilitats enormes"

A això s'hi ha de sumar també l'aposta de la indústria "per augmentar la seva optimització de processos i la seva eficiència" perquè, si agafem aquest camí, i "aprofitem aquesta desglobalització, tindrem un rol a Europa" i podrem fer front a les guerres comercials actuals i a les que estan per venir.

Desglobalitzar-se no és feina fàcil i més en un món en què "la cadena de subministrament global és imprescindible en alguns sectors". L'iPhone és un bon exemple d'això perquè la procedència dels seus components prové dels Estats Units, de la Xina, d'Alemanya, de Suïssa o del Japó entre d'altres. "El comerç internacional és molt important en l’economia mundial i això és molt difícil que canviï". Un altre exemple, i encara més visual que l'anterior, és que "4 de cada 5 persones al món viu de calories que no estan produïdes en el seu país." Per tant, la situació d'interdependència entre països també es produeix en un nivell molt més bàsic com ho és el de l'alimentació, on Europa exporta 101 bilions d'euros i importa 84 bilions.

L'aposta segura

L'aposta amb premi assegurat és clara i és caminar cap a una economia industrial i que depengui menys dels altres països, però, quines són i seran les claus de la competitivitat de la indústria? Segons el degà del Col·legi d'Enginyers Industrials, Josep Canós, el lideratge, la transformació digital, la indústria sostenible, el talent, la innovació i la internacionalització són els ingredients essencials perquè la recepta triomfi. De fet, segons es desprèn de l'informe La indústria: vector de recuperació econòmica a Catalunya, "en un món diferent, el lideratge ha de canviar i els nostres professionals han d’assolir aquest nou lideratge".

El Premi Indústria 4.0 d'aquest 2020 es converteix en un reconeixement a la iniciativa de tots els projectes industrials que s’han generat per contribuir en la gestió contra la covid-19

Justament per tot plegat, és imprescindible "sincronitzar les accions de la iniciativa privada amb les de l’administració pública" i centrar-se en la competitivitat, la transversalitat i la col·laboració público-privada per, d'aquesta manera, impulsar de manera coordinada l’activitat industrial, assegurar la continuïtat del teixit industrial, prendre mesures transformadores i actuar des de la competitivitat.

Una competitivitat que s'ha visualitzat molt en temps de coronavirus amb projectes com els respiradors de Protofy i Seat i moltes altres iniciatives. És per això que el Premi Indústria 4.0 d'aquesta edició del Fòrum es transforma "en un reconeixement a la iniciativa de tots els projectes industrials que s’han generat per contribuir en la gestió contra la covid-19", entre els quals també hi destaquen Doga, HP, l'Hospital Clínic, Bosch o Noel.

Solidaritat catalana per al progrés

"Encara no es posa prou en valor la solidaritat que hi ha hagut a nivell de país", ha lamentat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, a la cloenda de l'acte, al mateix temps que ha aplaudit que "la massa crítica d’empreses vinculades a l’entorn 4.0 va augmentat". Però encara cal consciència i "conscienciar de la necessitat de transformació" perquè, segons ha explicat la consellera, "més del 60% del nostre teixit industrial no és ni conscient que calen aquestes transformacions".

Chacón: "Hem de conscienciar de la necessitat de transformació, més del 60% del nostre teixit industrial no és ni conscient que calen aquestes transformacions"

Ara, amb una realitat que "ens l'han canviat de manera molt sobtada, aquesta fase de sensibilització ha vingut de cop". "Tenim clara l’estratègia que hem de seguir a nivell industrial i també els reptes que ens vénen amb la digitalització i el canvi climàtic", ha afegit Chacón, que ahir ja va anunciar una nova línia d’ajuts directes de 10,8 milions d'euros per a micro i petites empreses industrials amb l'objectiu de mantenir l'ocupació i preservar llocs de treball. ⁦Perquè, com escrivia al seu Twitter, "Catalunya ha de continuar sent industrial".

Caldrà veure cap a on anem, però, com diu Cornella, el que està clar és que s'ha de fer un canvi de model, però que serà difícil perquè "el món està totalment entrelligat i és un món global, en què la interdependència és cada cop més clara". Consciència, futur i esperit industrial, aquesta és part de la fórmula.

Més informació
Catalunya, capital industrial de la mobilitat del futur
La revolució 4.0 del romanticisme industrial a Catalunya
Pascual: "La competitivitat de Catalunya passa per la velocitat"
Avui et destaquem
El més llegit