Catalunya lidera la inversió estrangera de l'Estat

Tot i rebre 108 projectes, el territori català experimenta una caiguda del 16,9% en comparació amb el 2017

Barcelona és la novena ciutat europea amb més atractiu per invertir el 2019 | iStock Barcelona és la novena ciutat europea amb més atractiu per invertir el 2019 | iStock

Catalunya lidera el rànquing d'inversions estrangeres directes a l'Estat durant el 2018 tot i experimentar una caiguda del 16,9% en comparació amb l'any anterior, segons un estudi publicat per l'empresa consultora i auditora Ernst & Young (EY). En total, Catalunya ha rebut 108 projectes, per davant de la Comunitat de Madrid i Andalusia, que n'han aconseguit 82 i 30, respectivament.

Més info: Barcelona, millor ciutat en captació d'inversió estrangera

En conjunt, l'Estat espanyol ha rebut 314 projectes d'inversió estrangera directa al llarg de l'any passat, un 32% més que el 2017. El creixement espanyol s'ha vist motivat per l'augment significatiu del sector digital, que ha aconseguit duplicar la xifra total fins a arribar a 70 iniciatives. L'estudi també mostra que els projectes vinculats a les vendes i al màrqueting també han augmentat un 77%, fins als 115 casos. La logística, el transport i les finances també han registrat increments importants.

En total, segons EY, Europa ha rebut 6.356 projectes d'inversió estrangera directa durant l'any passat, un 4% menys en relació al 2017, cosa que representa el primer descens d'aquest indicador en sis anys. Una tendència que EY atribueix a la desacceleració econòmica dels mercats britànic i alemany. I és que les iniciatives al Regne Unit s'han desplomat un 13%, fins als 1.054 projectes, precisament, el mateix percentatge de descens que va experimentar Alemanya, amb 973 iniciatives rebudes.

Més info: Barcelona lidera les inversions de capital privat a Espanya

A més de mesurar les xifres d'inversió, l'informe també recull els resultats d'una enquesta a directius de companyies internacionals sobre els seus plans d'inversió pel 2019. Segons aquestes dades, Barcelona ha retrocedit a la novena posició i ha sigut seleccionada pel 6% de les persones preguntades, dos punts menys que el 2018.

París encapçala aquesta classificació en ser la ciutat preferida pel 34% dels enquestats. La capital francesa aprofita la incertesa que provoca el Brexit i que explica la caiguda de Londres a la segona posició. D'altra banda, Madrid se situa com la setena ciutat d'aquest rànquing, després de ser triada pel 8% de la mostra.

Més informació
Startups europees busquen inversions en l'ecosistema de Barcelona
La inversió estrangera a Catalunya cau un 11,7%
Barcelona, cinquena ciutat europea amb més inversió estrangera en tecnologia
Avui et destaquem
El més llegit