L'or de la fruita seca

Grans empreses del sector, com Borges i Delaviuda, acudeixen als mercats per cercar finançament i plantar noves hectàrees d'ametllers, que enguany augmentarà la collita en un 22%

L'ametller s'ha convertit en una producció alternativa a la fruita o el cereal. Les noves varietats de floració tardana, que es desenvolupen entre els mesos de març i abril, evitant així les gelades, una rendibilitat superior a altres conreus i la seva associació amb un aliment saludable han fet de l'ametlla una plantació de moda i amb gran acceptació entre els pagesos lleidatans.

"Els ametllers són màquines de produir si es fa un bon maneig". Així expressa les oportunitats que ofereix el conreu l'especialista en fruits secs de l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), Xavier Miarnau. Les noves varietats, afegeix, "incrementen la productivitat perquè són autofèrtils i a més els productors poden aprofitar les dotacions d'aigua del canal Segarra-Garrigues i els beneficis econòmics de la plantació".

Beneficis per a la salut
Més enllà de les possibilitats productives, la seva vinculació a un producte saludable i beneficiós per a l'organisme li ha conferit noves oportunitats. Des d'Arboreto, una entitat de Riudoms (Tarragona) que agrupa a 8.500 productors de fruits secs de l'Estat, es recorda que les ametlles tenen un preu superior a altres productes, com els anacards o els cacauets, però són millors des del punt de vista nutritiu. El director general d'Arboreto, Miquel Borràs, comenta que els estudis recomanen el seu consum: "Prendre 30 grams d'ametlles al dia redueix a la meitat el risc de desenvolupar problemes cardíacs".

Amb aquests avantatges productius i sobre la salut, les previsions indiquen que la collita d'ametlla d'enguany a la demarcació de Lleida serà un 22% superior a la de la campanya passada. El responsable de la fruita seca de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Roger Palau, indica que "malgrat l'hivern sec amb temperatures altes, les pluges primaverals han afavorit l'evolució dels arbres i es preveu una bona producció". El volum recol·lectat a Lleida superarà les 1.600 tones, mentre que la superfície de la plantació s'ha reduït un 8% fins a les 16.000 hectàrees.


Camp experimental d'ametllers de l'IRTA a Maials. Cedida

Menys superfície i bombolla
Tot i l'augment de la producció, ha disminuït l'àrea conreada. Les raons es troben en el comportament de l'ametller. El Cap Sectorial de la fruita seca de l'organització agrària JARC-COAG, Sisco Esquerda, assenyala que hi ha hagut "un millor arrelament de la flor de l'ametller, ha gelat menys en algunes zones puntuals i les noves plantacions han començat a produir al seu màxim rendiment". Aquesta reducció de la superfície va acompanyada d'un abandó del cultiu en les zones de secà, on no resulta viable cap altre cultiu, quedant-se abandonada l'àrea i convertint-se en una regió boscosa.

Un altre dels atractius de l'ametlla pels agricultors és la seva rendibilitat. Si una hectàrea de fruita pot oferir una mitja de 600 euros, en el cas de l'ametller pot arribar als 1.000. Aquesta situació es complementa amb una major demanda i unes cotitzacions en origen atractives. Fins fa una dècada, els preus en llotja es situaven sobre els 3 euros el quilo. Avui dia, estan als 8 euros. L'interès per l'ametlla ha fet que grans empreses del sector de l'alimentació, com Borges i Delaviuda, acudeixin als mercats per cercar finançament i plantar noves hectàrees. En aquest cas, el preu acompanya la inversió. A més, la sequera als Estats Units, el principal productor mundial, ha disparat el boom de l'ametlla i ha multiplicat per cinc el valor dels plantons.

Davant d'aquest escenari, els productors adverteixen del risc que es produeixi una bombolla del sector de l'ametlla, ja que s'està plantant en zones de secà i de regadiu sense tenir en compte que el cicle de sequera que pateix EUA és conjuntural. Quan s'acabi, el preu tornarà a baixar. Mentrestant, l'ametlla seguirà estant de moda.
Avui et destaquem
El més llegit