La CE proposa un impost de societats europeu

La Comissió vol introduir una base comuna per les multinacionals amb més de 750 milions d'ingressos

La Comissió Europea ha proposat aquest dimarts introduir una base imposable consolidada comuna en l'impost de societats per evitar que les grans multinacionals evitin pagar impostos sobre tots els seus beneficis. Després de grans escàndols com el d'Apple, que pagava només un 0,1% d'impost de societats, Brussel·les vol que totes les grans corporacions que tinguin ingressos superiors a 750 milions d'euros anuals apliquin aquesta base comuna consolidada, i s'eviti així que eludeixin pagar fent ús d'enginyoses estratègies fiscals. A més, la CE creu que la mesura reduirà la burocràcia i podrà ajudar a impulsar el PIB europeu en un 1,2% i les inversions en un 3,4%.

L'anunci de la Comissió Europea es basa en una primera proposta que l'executiu comunitari ja va presentar l'any 2011, però que els estats van acabar tombant per falta d'acord. La base imposable consolidada comuna de l'impost de societats (BICCIS) no suposa la implantació, però, d'un tipus d'impost igual a tots els països de la Unió Europea, sinó només d'unes regles per fixar el que les multinacionals han de tributar a cada país. Així doncs, cada estat membre mantindrà el seu propi tipus d'impost de societats, que va des del 12,5% a Irlanda fins al 28% a Espanya o el 38% a França.

La Comissió Europea confia que gràcies a aquesta base comuna el temps que dediquen les empreses multinacionals a la burocràcia per pagar impostos a cada país es redueixi en un 8%, i que el que cal per crear una filial es rebaixi en un 67%. Això, assegura Brussel·les, "facilitarà l'establiment a l'estranger de les empreses, incloses les pimes".

Com funcionarà?
La proposta de la Comissió Europea preveu dues fases: l'establiment d'una base comuna de l'impost de societats i, després, un sistema de consolidació que uneixi tots els beneficis i pèrdues d'una gran multinacional dins de la Unió Europea. La base comuna, segons la CE, evitarà que hi hagi disparitats entre els sistemes tributaris dels diversos estats membres, i que les empreses se'n puguin aprofitar per acabar no pagant enlloc. Així, per exemple, es garantirà que tots els estats garanteixin el mateix tipus de depreciació per un determinat actiu, o que tots els països facin deduïble el mateix tipus de despesa. L'objectiu, al final, és que "les empreses només hagin de tenir en compte un únic grup de normes a l'hora de calcular els seus beneficis imposables i que el càlcul sigui uniforme arreu de la UE".

Llavors, la CE vol que les grans multinacionals puguin unir totes les seves pèrdues i beneficis a la Unió Europea, per assolir una xifra final neta pel conjunt de la Unió. En base a aquesta xifra, la base comuna s'aplicarà per decidir quant ha de pagar la multinacional. Això, després, es repatrià entre els diversos estats membres en els que opera, d'acord amb una fórmula que tindrà en compte els actius de la companyia al país (edificis, material), el nombre de treballadors i costos laborals i les vendes.
Avui et destaquem
El més llegit