La Xina aposta pel totxo espanyol

El sector immobiliari continua sent el principal focus dels fons xinesos que arriben a l'Estat, inversions que han augmentat des del 2010 apostant també per la manufactura, la logística i el transport

Ens estem venent el país? I el continent? A la llum de les declaracions de l'ambaixador xinès en Espanya, Lyu Fan, alguna cosa similar està passant en el sector immobiliari a causa, principalment, dels baixos preus del mercat arran la crisi que darrerament ha sacsejat el país. "A partir del 2008, a Espanya han abaixat els preus dels immobles i els xinesos han fet bones inversions, com les adquisicions d'hotels en Mallorca i Santiago de Compostel·la del grup NH. El sector immobiliari continua sent el principal focus d'atenció", ha assenyalat Fan, un dels convidats al cinquè fòrum ESADE China Europe Club celebrat aquest dilluns en la seu de l'escola de negocis a Barcelona.

El rànquing d'inversions de les empreses xineses a Espanya situa la compra del Edificio España, ubicat a Madrid, per 369 milions de dòlars per part de Dalian Wanda Group el 2014 com la principal operació immobiliària operada a Espanya, inversió només superada per la compra de Madrileña Red Gas. En aquest cas, la xinesa Gingko Tree Investment (SAFE) va adquirir en 2015 aquesta elèctrica per 730 milions de dòlars, el que ha fet augmentar l'interès dels empresaris xinesos pel sector energètic espanyol en les conclusions de l'estudi que s'ha presentat aquest dilluns.

Així ho ha afirmat Ivana Casaburi, directora del ESADE China Europe Club, amb les dades de l'informe Tendències de la inversió xinesa a Europa a la mà. "Per sectors, el 40% de la inversió xinesa s'ha dirigit al sector manufacturer, ja que la Xina busca excel·lència tecnològica per a la seva transformació en una economia de rendes altes. En segon lloc, s'interessa per la logística i el transport; en tercer lloc, per la propietat i les finances; i en quart lloc, per l'energia, sobretot arran de la compra de l'elèctrica espanyola", ha enumerat la també professora d'Esade.

Catalunya interessa, i molt
En aquest rànquing d'operacions milionàries també entra Catalunya. En primer lloc, per la venda del RCD Espanyol, comprat per Rastar el 2016 per 137 milions de dòlars; després, pels 120 milions de dòlars que Bright Food va desembossar per la gironina Miquel Alimentació el 2015 i que ha suposat la principal operació agroindustrial de la Xina envers el nostre territori des del 2010. El gegant de la distribució i l'alimentació ha fet del grup català una plataforma d'exportació dels productes locals a la Xina.

Foto institucional del V Fòrum ESADE China Europe Club. ESADE


En aquest context s'ha escoltat la veu de Joan Romero, director executiu d'Acció, qui ha expressat que la Xina "és un partner molt important per a Catalunya". Romero ha xifrat en 1.750 el nombre d'empreses catalanes que exporten de manera regular a la Xina i en més de 225 les que tenen filials estables al país asiàtic. "El 55% de la inversió productiva que arriba a Espanya ve a Catalunya però arribar molta més; les nostres infraestructures són ideals, com els ports de Barcelona o Tarragona", ha destacat Romero.

En la mateixa línia institucional s'ha expressat el tinent d'alcalde i regidor d'Empresa de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, qui ha apuntat la feina que realitza el China Desk per atreure inversions a la ciutat de Barcelona i la vocació de treball pe fer créixer les inversions per part de l'Administració local, per a la qual també és important la millora de la connectivitat amb la Xina: "És una connexió necessària i hi estem molt implicats", ha expressat.

De nou, Europa
En el resum de tendències que ha efectuat la professora Casaburi és rellevant el creixement del nombre d'operacions privades. "El que és important és que el volum més important de l'entrada d'inversions de la Xina en Europa es va produir el 2010. Aleshores, eren 3.270 milions de dòlars i en 2016, per al tancament d'aquest any, hem fet una estimació d'uns 33.000 milions de dòlars", apunta Casaburi.



Tot i que en el recent 2015 Irlanda i Itàlia han agafat importància en la seva relació amb la Xina per diverses operacions (la compra d'Avolon i Pirelli, principalment), tal com assenyala la directora del ESADE China Europe Club, en l'acumulat des del 2010 el Regne Unit, Itàlia, França, Irlanda i Alemanya han estat els principals socis de la Xina al nostre continent, tot i que les xifres també són positives quant a Espanya, ja que la inversió ha augmentat un 38,3% en només sis anys. L'informe recorda que Espanya és l'última de les grans economies europees a les quals ha arribat la inversió xinesa, per tant presenta un marge més gran de creixement pel seu potencial i oportunitats.
Avui et destaquem
El més llegit