La llei per regular el preu dels lloguers supera la primera prova

El ministre Ábalos assegura que intentaran negociar amb el Govern, però que portaran la proposició de llei al Tribunal Constitucional si no hi ha acord

Els diputats del Parlament voten la llei per regular els preus del lloguer | ACN Els diputats del Parlament voten la llei per regular els preus del lloguer | ACN

El Parlament ha aprovat la proposició de llei per regular el preu dels lloguers d'habitatges a Catalunya. La normativa supera la primera prova però tant el Consell de Garanties Estatutàries com el Govern central avisen que alguns articles contradiuen la Constitució i l'Estatut. Amb els vots a favor de JxCat, ERC, CatECP i la CUP -71 en total-, i els contraris de Cs, PSC, PDeCAT, PP i Demòcrates -63-, la llei està destinada a acabar al Tribunal Constitucional. Ja ho a dit el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos: s'obrirà un "diàleg" amb la Generalitat, però si no hi ha un acord, s'enviarà la llei al TC.  

En concret, la proposició de llei planteja "contenir" i "moderar" les rendes que es destinin a residència permanent d'habitatges que es trobin en zones declarades amb "mercat d'habitatge tens". La norma s'ha aprovat després d'arribar a un acord in extremis. De fet, les úniques esmenes que s'han inclòs són: que es tinguin en compte les despeses dels propietaris en la rehabilitació dels immobles i que s'excloguin els petits tenidors en situació de vulnerabilitat (aquells que tenen uns ingressos inferiors a 2.000 euros mensuals incloent les rendes).  

Més info: Les mancances immobiliàries: sòl i lloguer assequible

El president del PP català, Alejandro Fernández, ja ha anunciat durant el debat que -independentment de quina sigui la decisió del Govern central respecte la llei-, el seu partit la recorrerà davant el Tribunal Constitucional. Això suposaria la suspensió immediata de la llei proposada pel Sindicat de Llogateres i Llogaters, fins que s'emetés una sentència.

Protegir el petit propietari o frenar l'especulació?

Les reaccions a la votació del Parlament han arribat en els dos sentits. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat la notícia, que ha qualificat com un "pas clau per frenar l'especulació que amenaça la vida dels barris". Colau ha afegit que ara només falta que el Govern central "col·labori amb pressupost i mesures per fer-ho del tot efectiu". 

En un comunicat, el PDeCAT ha explicat la seva decisió de votar en contra: "Perquè no es defensa el petit propietari i perquè es produirà l'efecte de que hi haurà menys pisos de lloguer al mercat en els propers anys com s'ha acreditat en d'altres experiències a nivell internacional". En la mateixa línia, els Demòcrates consideren que és una mesura que "beneficiaria les estructures econòmiques, com els fons d'inversió, però perjudicaria els petits propietaris, que a Catalunya representen un 80% dels lloguers, i tindria l'efecte de disminuir l'oferta de pisos de lloguer".   

Foment del Treball considera un "error majúscul" l'aprovació de la llei al Parlament, que considera que "paralitzarà el sector immobiliari i reduirà l'oferta". La patronal presidida per Josep Sánchez Llibre assegura que els inversors immobiliaris no tindran incentius i que es devaluarà el valor patrimonial de molts propietaris.

Més informació
“El lloguer desapareixerà; i la compravenda potser també”
Els preus del lloguer empenyen els joves a la compra
Llogar un pis a cegues: el mercat immobiliari durant l’estat d’alarma
Avui et destaquem
El més llegit