Macroinversió europea contra la dependència energètica de Rússia

La Unió prepara 210.000 milions d'euros en un pla batejat com a RepowerEU per restablir la sobirania energètica del continent

El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans | ACN El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans | ACN

La Unió Europea ha anunciat una nova inversió de 210.000 milions d'euros fins l'any 2027 per acabar amb la dependència energètica de Rússia amb un impuls de les energies renovables al continent. Segons els càlculs de la UE, la dependència del petroli i el gas rus suposa una despesa de 100.000 milions d'euros anuals –un muntant que s'estalviaria amb la implantació del nou programa al territori dels països membres.

El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha marcat com els principals eixos del pla l'estalvi energètic, la diversificació de fonts d'energia i l'acceleració de la transició energètica cap a les renovables. A més del pla Repower, la UE ha anunciat també un suport de 255.000 milions d'euros procedents del fons de recuperació i resiliència, una partida que espera augmentar mitjançant els drets d'emissions o els recursos de la PAC.

L'estalvi energètic, segons la Unió, és la mesura més efectiva per deixar de dependre de Rússia a curt termini, així com per reduir les elevades factures elèctriques que pateixen els ciutadans del continent. L'executiu europeu publicarà, així, un llistat de recomanacions per als usuaris que apunten cap a la reducció de la demanda de gas i petroli d'un 5%.

Quant a la diversificació de la procedència de l'energia importada, la UE ha iniciat converses amb tercers països per portar a territori europeu "un subministrament rècord" de gas natural liquat durant el present exercici –quelcom beneficiós per a l'ecosistema de l'Estat, amb una gran xarxa de gasificadores. Timmermans també ha reivindicat la transició cap a noves fonts energètiques com l'hidrogen verd, per la qual cosa proposa un mecanisme de compra conjunta que en redueixi costos.

Les renovables ocupen també un lloc central al pla europeu. Així, la Comissió ha actualitzat els seus objectius d'implementació de fonts energètiques verdes al continent, fins al 45% per a l'any 2030 –cinc punts per sobre del 40% que marcava l'estratègia continental fins ara–. Aquesta xifra s'assoliria amb l'augment de l'energia solar abans del 2025, així com un mandat d'instal·lació de panells solars en els habitatges de nova construcció, entre altres mesures.

Més informació
MIDCAT, clau contra la dependència energètica de Rússia
Adéu xantatge rus, benvinguda transformació energètica
Renault Group signa acords per vendre Renault Rússia
Avui et destaquem
El més llegit