Manual de com estafar mig milió d’euros als bancs, per Enric Duran

On són els límits entre la legalitat i la legitimitat? I quin és el cost de ser fidel als ideals?

Enric Duran en un fotograma del documental Robin Bank | Youtube Enric Duran en un fotograma del documental Robin Bank | Youtube

Geni o lladre. Aquesta és la qüestió. L’actual sistema capitalista és insostenible: els ritmes de producció, despeses i ingressos acabarà petant i és millor que ens busquem una nova solució. Així ho creu Enric Duran, activista català, que va arribar a estafar gairebé mig milió d’euros (492.000 euros) a 39 entitats bancàries espanyoles, i ara està planificant un cop mundial. Com és possible? El documental Robin Bank (2022), dirigit per Anna Giralt, ho il·lustra amb el protagonisme del mateix Duran i el seu cercle més íntim.

El món necessita un canvi

La història és la següent. Enric Duran no estava d’acord en com funcionava el món i es veia en la necessitat d’un canvi urgent. La premissa de “he vingut per a canviar el món” prenia més força que mai. Va estar rumiant quina era la millor acció per impactar la societat i durant dos anys, entre 2006 i 2008, va aconseguir 68 crèdits. Va començar demanant petits préstecs, aquests ingressos els convertia en nòmines i contractes falsos per altres bancs i així fins a arribar a l’abast de gairebé una quarantena de bancs i un total de 492.000 euros.

Documental sobre Enric Duran: va posar al descobert les debilitats del sistema bancari quan va aconseguir 68 crèdits per prop de mig milió d’euros, que no va tornar

Qui s’adona de tota aquesta estratègia? Doncs, ell mateix és qui es delata abans que ho faci algú altre abans. A través d’una publicació escrita autoeditada, anomenada Crisi, i que distribueix 200.000 exemplars de franc. El diari explica tots els detalls de com ho ha assolit i quin era el seu objectiu.

Els diners no són el més important

La raó principal no són els diners, que també, sinó fer un acte de denúncia en contra de les entitats bancàries i una crida en contra el capitalisme. El fet d’estafar mig milió d’euros és la conseqüència del moviment que promou. I és que a part, els diners robats als bancs van anar destinats a causes socials d’arreu del món que creuen fermament que poden canviar el sistema capitalista.

Mentre seguia demanant més i més préstecs, es va adonar que hi havia una alerta als bancs que funcionaven amb dos mesos d’endarreriment. Cal tenir present que els crèdits de menys 6.000 euros no surten en aquesta xarxa d’informació. Per tant, va concentrar la majoria de la seva activitat durant desembre de 2007 i gener de 2008.

Detingut i a presó

Els passos següents a la publicació estaven clars. Els Mossos d’Esquadra el detenen al rectorat de la Universitat de Barcelona de Plaça Universitat i el jutge li decreta la presó provisional. Una vegada ja entre reixes, va ser rebut amb els braços oberts i els reclusos admiraven la seva acció. En els seus dies allà, Duran va mobilitzar i conscienciar els presos fins que el van aïllar en un mòdul diferent.

Al final, el jutge el deixa en llibertat provisional pagant una fiança de 50.000 euros i a l’espera de celebrar-se el judici. Segons les seves paraules, hi ha una col·lecta per aconseguir la fiança i no revela d’on procedeixen. A la prèvia del judici, Enric Duran va demanar 23 testimonis, entre els quals es trobaven els màxims directius de les entitats financeres més importants d’Espanya, com Isidre Fainé o Emilio Botín. Tots van ser rebutjats. Davant d’aquesta negativa, l’activista català va decidir no presentar-se el dia del seu judici i va escapar. La Fiscalia li demanava vuit anys de presó pels delictes d’estafa i falsedat documental.

La vida a la clandestinitat

En el documental, la mare de Duran reivindica que el seu fill ho volia deixar tot per canviar la societat. No l’importava quines fossin les conseqüències: fa anys que no pot veure a la seva mare, ha de viure en la clandestinitat, i s’ha de comunicar mitjançant missatges encriptats. Va ser gràcies a la seva mare que Giralt va poder accedir al protagonista i van contactar per xat encriptat.

El llargmetratge combina imatges d’arxiu, amb entrevistes actuals i una animació excel·lentment aconseguida. Els premis no han trigat a arribar per aquesta peça audiovisual de 80 minuts, que es fan curts. Primer, va guanyar el premi Docs del públic de la 25a edició de DocsBarcelona, i després, va rebre el premi al millor documental del Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada.

Enric Duran segueix connectat a les criptomonedes i avisa que està planejant fer un cop mundial

Duran, que segueix connectat al sector financer i ara està vinculat amb criptomonedes, avisa a Robin Bank que està planejant fer un cop “mundial”. Caldrà estar atent per veure quins són els seus següents moviments, però mentrestant podem anar pensant en preguntes com: On són els límits entre la legalitat i la legitimitat?, i Quin és el cost de ser fidel als ideals?

Més informació
El gran Gatsby: el passat no torna
'The Game': el joc que canvia la vida
Els ‘free tours’: conèixer i descobrir la història i els secrets de les ciutats
Avui et destaquem
El més llegit