Minimitzar l’odissea d’aconseguir fons europeus

La Generalitat crea l’Oficina Next Generation per acompanyar les empreses catalanes en l’obtenció d’ajudes de Brussel·les

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, es reuneix amb empreses que rebran fons europeus | ACN El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, es reuneix amb empreses que rebran fons europeus | ACN

Texia i Detnov són dues de les empreses catalanes que tenen confirmat que rebran fons Next Generation. Es troben entre els primers projectes que han aconseguit el vistiplau del Govern espanyol, tot just la setmana passada. Ara, tenen 10 dies per presentar garanties econòmiques i, després, les ajudes seran seves. Aquesta primera ronda d’ajudes ha coincidit amb la creació de l’Oficina Next Generation, per part de la Generalitat, per tal d’assessorar i acompanyar les companyies catalanes que vulguin optar als fons europeus.

Es tracta d’un nou departament dins Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, que es dedicarà, exclusivament, a assessorar i acompanyar a les empreses que vulguin optar a les ajudes europees. Els principals objectius són identificar iniciatives que encaixin amb les convocatòries que es vagin obrint, assessorar i acompanyar les empreses durant tot el procés de sol·licitud i difondre informació. Hi treballaran una trentena de persones, de les quals 10 seran de nova contractació, però no tindrà un pressupost addicional al que té Acció.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha assistit a la presentació de l’oficina. “Volem que el sistema productiu català sigui fort, resilient, més competitiu, més digital i més just, i els fons Next Generation ens ajudaran a fer-ho”, ha indicat. Amb aquesta “eina facilitadora”, el Govern espera “arrossegar més del 20%” dels diners disponibles per a l’estat espanyol, en consonància amb l’aportació de Catalunya al PIB del país. La consellera delegada d’Acció i directora general d’Indústria, Natàlia Mas Guix, ha afegit que la nova oficina comptarà amb una delegació a Madrid per tal de canalitzar les peticions de les empreses des de la proximitat amb els ministeris, que són qui gestionen els fons.     

L'Oficina Next Generation d'Acció | ACN

L'Oficina Next Generation d'Acció | ACN

Gestionar els fons  

Les subvencions i crèdits que va aprovar la Unió Europea per contribuir a la recuperació econòmica i a la transformació dels models productius després de la pandèmia s’han presentat com una gran esperança. Una de les principals pors tant de l’administració com de les empreses és que les grans companyies acaparin bona part del pressupost, en tenir més capacitat per crear projectes innovadors, mentre que les pimes en quedin excloses. Des que es van anunciar els diners dels quals disposarà cada comunitat autònoma, la Generalitat reclama gestionar els seus directament, fet que Madrid rebutja.

“La gestió dels fons seria més eficaç des de la proximitat i el màxim coneixement de la realitat empresarial catalana, així que seguirem reclamant la gestió perquè els diners s’adrecin on cal”, ha indicat Torrent. I ha afegit: “El poder de transformació dels Next Generation hi és si són capaços d’arribar a les pimes”. Texia i Detnov en són exemple. La segona treballa amb sistemes de detecció d’incendis i rebrà uns 390.000 euros de subvenció. És un 43,8% del pressupost total, de 890.000 euros.

Roger Torrent: "El poder de transformació dels Next Generation hi és si són capaços d'arribar a les pimes"

La iniciativa de Detnov s’emmarca en l’àmbit de la sostenibilitat, un dels requisits que han de tenir els projectes que obtinguin ajudes europees. “No suposa un canvi dràstic en l’ús d’energia, però sí que ens permetrà fer un producte més sostenible”, ha indicat el seu director general, Héctor Ortiz. La companyia, amb seu i planta a Viladecans, té 48 empleats i haurà de destinar una part dels diners a reforçar la plantilla per fer front al projecte.   

Pel que fa a Texia, és una empresa d’acabats tèxtils de 90 treballadors ubicada a Monistrol de Montserrat. El seu CEO, Marcos Guasch, ha explicat que a l’agost van tenir coneixement d’una convocatòria d’ajudes europees i van decidir optar-hi. “Teníem només 10 dies per fer el tràmit, així que vam presentar set projectes d’R+D i ens han adjudicat ajudes a un”, explica. Es tracta d’una iniciativa de Texia per reduir l’ús d’aigua en un dels processos de preparació de teixits que treballen. És un projecte que desenvolupen juntament amb Epson i que rebrà un 70% d'ajudes del total d'uns 700.000 euros de pressupost. Un 20% de les ajudes seran en forma de subvenció directa i, la resta, de crèdit.

Una immersió en les ajudes

Les empreses que ja han presentat les seves candidatures a rebre una pessigada dels Next Generation no han trobat una sola finestreta per portar a terme el procés. I és que no hi ha un ministeri que hagi centralitzat les ajudes, sinó que cadascun canalitza les de les seves competències. També en la Generalitat i altres entitats que hi intervenen és un tema transversal, fet pel qual l’Oficina Next Generation preveu reunir la informació i facilitar el contacte amb cada actor.

Acció ha rebut 1.130 projectes de 728 empreses catalanes que volen aconseguir diners de Brussel·les

“L’oficina és una eina bàsica, però els fons europeus són una prioritat per a tot el Departament d’Empresa i Treball”, ha indicat Torrent. Així doncs, la voluntat és “muscular tota l’administració per estar preparats per gestionar i incidir en els fons europeus”, tot i que de moment Madrid impedeix aquest extrem. Les convocatòries aniran arribant al llarg dels propers anys, fins el 2026, així que aquest know-how podrà servir en futures ocasions.

De moment, hi ha hagut una cinquantena de convocatòries per optar als Next Generation per part dels ministeris. Acció, per la seva banda, ha rebut 1.130 projectes de 728 empreses catalanes que tenen la voluntat d’aconseguir diners de Brussel·les, ja sigui en forma de subvencions o de crèdits. En cap cas, ha explicat la consellera delegada d’Acció, l’import de les ajudes cobrirà el 100% del pressupost del projecte. Són les empreses les que hauran de completar les partides. Les primeres ajudes, estan a punt d’arribar.   

Més informació
Comerç, estratègia i fons Next Generation
Els fons Next Generation i el sector de la construcció
Avui et destaquem
El més llegit